Na šta ukazuje povišen šećer u urinu kod trudnica

Trudnoća bi trebalo da bude jedan od najlepših perioda u životu jedne žene. Međutim, u isto vreme može biti i period praćen zabrinutosti. Iako većina trudnoća prolazi bez problema, teško je ne pomisliti da nešto nije kako treba, naročito ukoliko primetite da vam rezultati nisu najsjajniji. Neretko se desi, na primer, da se u mokraći trudnica nađe glukoza, i to u visokoj koncentraciji. Ipak, da li je povišen šećer u urinu kod trudnica zaista razlog za zabrinutost ili je potpuno normalna pojava? Ostanite sa nama jer će stručnjaci IntroLab privatne laboratorije u Beogradu odgovoriti upravo na ovo pitanje!

Šećer u urinu kod odraslih: Da li je normalno prisutan?

Pre nego što se dotaknemo toga da li je šećer u urinu kod trudnica uobičajeno prisutan, bitno je da razumemo da prisustvo glukoze u urinu kod odraslih, poznato kao glikozurija, zapravo nije normalna pojava. Naime, naši bubrezi učestvuju u filtriranju otpadnih materija iz krvi, u šta spada i šećer. Kada je njegov nivo u krvi normalan, bubrezi ga obično efikasno reapsorbuju i vraćaju u krvotok.

Međutim, ako su nivoi šećera u krvi previsoki, bubrezi ne mogu da ga reapsorbuju u potpunosti, što rezultira njegovim oslobađanjem kroz urin. Ovo je često znak dijabetesa, ali može biti i posledica drugih zdravstvenih problema. Sada, da li se ova pravila menjaju kada je žena trudna?

Osoba drži ruku ispruženom kako bi joj laboratorijski tehničar izvadio krv za analizu glukoze u krvi.
Kod odraslih ljudi, povišen šećer u urinu, kao i povišen šećer u krvi, nisu normalna pojava.

Šećer u urinu kod trudnica: Zbog čega se javlja?

Kada je žena trudna, njen organizam prolazi kroz brojne promene kako bi podržao rast i razvoj bebe. Jedna od tih promena je povećana proizvodnja hormona, naročito hormona trudnoće poznatog kao humani horionski gonadotropin (hCG). Ovaj hormon može privremeno uticati na sposobnost bubrega da reapsorbuju glukozu, što može dovesti do njenog prisustva u mokraći.

Osim toga, tokom trudnoće, potreba za energijom je prirodno povećana, zbog čega trudnice često posežu za hranom koja obiluje prostim ugljenim hidratima. Kao rezultat konzumiranja istih, može doći do povećanja nivoa šećera u krvi. Pak, ako su ovi nivoi previsoki, postoji mogućnost da bubrezi neće moći da reapsobruju sav šećer, zbog čega može doći do njegovog oslobađanja kroz urin.

Dakle, za razliku od odraslih žena koje nisu trudne, prisustvo glukoze u urinu kod trudnica može biti normalna pojava. Ipak, ako su koncentracije glukoze konstantno visoke, to može biti znak gestacijskog dijabetesa, stanja koje se javlja samo tokom trudnoće.

Povišen šećer u urinu u trudnoći i potencijalne komplikacije istog

Povišen šećer u urinu tokom trudnoće ne znači nužno ništa loše. Ali, kao što smo napomenuli, može ukazivati na prisustvo gestacijskog dijabetesa. U pitanju je privremeno stanje koje tipično nestaje nakon porođaja. Ipak, iako traje privremeno, ono može imati dugoročne posledice po zdravlje majke i bebe ukoliko se ne leči. Na primer, trudnice sa gestacijskim dijabetesom su pod nešto većim rizikom da obole od:

  • Visokog krvnog pritiska,
  • Preeklampsije,
  • Eklampsije.

Uz to, ukoliko majka ima gestacijski dijabetes, njena beba može biti veća od normalne veličine, zbog čega može doći do komplikacija prilikom samog porođaja.

Dok privremeno visok nivo šećera u urinu tokom trudnoće ne mora da znači ništa strašno, konstantno visoke koncentracije istog zahtevaju proveru. Upravo iz tog razloga se tokom trudnoće znatno češće obavljaju:

Trudnica kod ginekologa diskutuje povišen šećer u urinu kod trudnica.
Ukoliko bolujete od gestacijskog dijabetesa, redovne posete lekaru, kao i laboratorijske analize su itekako obavezni.

Kako smanjiti šećer u urinu kod trudnica?

Koncentracije glukoze u vašoj mokraći su iznad onih očekivanih duži vremenski period. Lekar vam je saopštio ne tako sjajne vesti i ispostavlja se da bolujete od gestacijskog dijabetesa. Da li to znači da će dođi do komplikacija tokom vaše trudnoće? Ne nužno. Zapravo, daleko je veća šansa da će sa vama i vašom bebom biti sve u redu. Međutim, to ne znači da treba da se opustite i prepustite stvar slučaju. Kako biste mogućnost od razvoja komplikacija sveli na minimum, potrebno je da preduzmete određene mere opreza.

Prilagodite ishranu

Uravnotežena ishrana je veoma važna za sve ljude, a naročito trudnice sa gestacijskim dijabetesom. Kako biste održavali šećer u krvi, pa i urinu, stabilnim savetuje se da podelite svoje dnevne obroke na manje, ali češće porcije. Pored toga, izbegavajte hranu i pića sa visokim sadržajem šećera. Uključite u ishranu više integralnih žitarica, voća i povrća jer sadrže vlakna koja pomažu u sporijem otpuštanju glukoze u krv. Jedite i više namirnica bogatih proteinima, kao što su meso, riba, mahunarke. Ne zaboravite ni na zdrave masti, poput onih u avokadu, maslinovom ulju i orašastim plodovima.

Hidrirajte se

Voda pomaže u razređivanju koncentracije glukoze u urinu i olakšava rad bubrega. Stoga, trudite se da je pijete redovno tokom dana. Ako vam je teško da je unosite u optimalnoj količini (minimum 2 litra dnevno), pokušajte sa unosom tečnosti kroz voće bogato vodom, poput lubenice ili krastavaca, ili putem biljnih čajeva koji su sigurni za konzumaciju tokom trudnoće.

Pića koja sadrže kofein (npr. kafa ili crni čaj) nisu dobar izbor kada je hidratacija u pitanju. Kofein je po prirodi diuretik, što znači da podstiče mokrenje, te samim tim može dovesti do dehidratacije. Iz tog razloga se savetuje da, tokom trudnoće, izbegavate ove napitke, ili ih smanjite na minimum.

Vežbajte redovno

Kroz fizičku aktivnost, mišići efikasnije koriste šećer iz krvi za energiju, što može smanjiti potrebu za insulinom i pomoći u stabilizaciji nivoa šećera u krvi, te i stabilizaciji nivoa šećera u urinu. Ipak, treba biti oprezan kada je u pitanju izbor vežbi, jer trudnice (osim ukoliko nisu bile u treningu pre trudnoće) nisu u stanju da obavljaju fizički naporne vežbe. Primera radi, hodanje, plivanje, lagane vežbe istezanja i prenatalna joga su odlične opcije koje se preporučuju trudnicama. Ove aktivnosti ne samo da podstiču dobru cirkulaciju i pomažu u kontroli šećera u krvi i mokraći, već takođe doprinose smanjenju stresa i poboljšavaju san.

Redovno odlazite na kontrole

Tokom trudnoće, redovne posete ginekologu su obavezne. Međutim, ukoliko ste saznali da bolujete od gestacijskog dijabetesa, postoji mogućnost da ćete morati da odlazite i na nešto češće kontrole kod endokrinologa. Ove posete služe za praćanje dijabetesa i omogućavaju lekarima da reaguju na pravi i blagovremen način na potencijalne komplikacije koje mogu uticati na vas i vašu bebu. Zato, nemojte da ih preskačete!

Trudnica leži na pilates lopti u dnevnoj sobi.
Povišen šećer u urinu kod trudnica se efikasno reguliše redovnim vežbanjem.

Šećer u urinu kod trudnica je uobičajen; ne dozvolite da vas preplaši!

Tokom jedne od redovnih kontrola otkriveno je da imate nešto veće količne šećera u urinu. Hvata vas panika, počinjete da mislite da nešto ozbiljno nije u redu. Ne očajavajte! U pitanju je privremena i uobičajena pojava tokom trudnoće. Hormonalne promene koje se dešavaju tokom ovog perioda mogu uticati na to kako vaše telo obrađuje šećer, zbog čega može doći do prolazne glikozurijeprisustva glukoze u urinu.

Tačno je i da prisustvo šećera u urinu kod trudnica može biti odlika gestacijskog dijabetesa, ali ni to nije razlog za paniku. Zahvaljujući savremenoj medicini, pravilnoj ishrani i redovnoj fizičkoj aktivnosti, većina trudnica koje muči ovo stanje, iznese potpuno zdravu trudnoću i prođe kroz porođaj bez ikakvih komplikacija. Ukoliko, pak, ne možete a da ne brinete, podelite svoje brige sa lekarom, postavljajte pitanja i tražite savete kad god vam je potrebno. Vaše mentalno zdravlje je podjednako važno kao vaše fizičko, pa se potrudite da brinete o sebi tokom ovog uzbudljivog, ali ponekad i zahtevnog perioda života.

This site is registered on wpml.org as a development site.