Priprema Pacijenta

Priprema za vađenje krvi

1) Uzorak krvi, za većinu analiza, je nabolje uzimati ujutru od 7 do 10č, nakon 12 sati od poslednjeg obroka. Za određene analize čija koncentracija varira na dnevnom ili mesečnom nivou ne važi ovo pravilo već postoji tačno vreme kada se vadi krv. Za hormone stresa neophodno je mirovanje 15-30 minuta pre vađenja krvi.

2) Izbegavati jaču fizičku aktivnost 2-3 dana pre vađenja krvi.

3) Pre vađenja krvi ne uzimati lekove (u dogovoru sa lekarom) i preparate koji mogu uticati na rezultat (preparati gvožđa, vitamini, hormonska terapija, diuretici, analgetici i dr.).

4) Preporuka za pacijente koji su na oralnoj antikoagulantnoj terapiji: ako se terapija uzima uveče (poželjno u isto vreme) krv za INR se vadi ujutru.

5) Ne preporučuje se konzumiranje alkohola i cigareta 12 sati pre vađenja krvi.

6) Za OGTT vreme trajanja je od 120 do 180 minuta.

  • Pre izvođenja testa pacijent ne sme da se izlaže intenzivnim fizičkim aktivnostima.
  • Pacijent treba da bude na normalnoj ishrani 3 dana pre izvođenja testa.
  • Pacijent treba da prekine sa uzimanjem lekova kao što su kortikosteroidi i diuretici (u dogovoru sa lekarom) jer utiču na metabolizam glukoze.
  • Test se izvodi ujutru, posle 10-16h noćnog gladovanja (dozvoljeno je uzimanje vode i nezaslađenog čaja).
  • Za vreme testa pacijent treba da miruje, da ne puši, da ne jede i da ne pije.

7) Za PCR analize neophodno je da krv bude uzeta u EDTA epruvetama. Prikupiti 2-4 mL uzorka. Po uzorkovanju lagano izmešati sadržaj epruvete.

*Kod analize Epstein Barr virusa preporučuje se 15 minuta mirovanja pre vađenja krvi iz vene. Kod dece mlađe od 5 godina, pola sata pre vađenja krvi, detetu bi trebalo davati dosta prokuvane ili flaširane vode u manjim količinama.

Uputstvo za sakupljanje urina

Za fizičko-hemijski pregled urina sa sedimentom:

Doneti svež, prvi jutarnji urin (srednji mlaz), u bočici za urin. Pre sakupljanja uzorka obaviti toaletu spoljnih genitalija. Minimalna kolicina urina potrebna za analizu je 10-15mL. Uzorak urina se mora analizirati u roku od 2h od uzorkovanja ili nakon 4h ako se čuva u frižideru. Žene ne treba da sakupljaju urin za vreme menstruacije.

Za urinokulturu:
Najbolji uzorak urina za analizu je svež, prvi jutarnji urin (prvi mlaz) u sterilnoj bočici. Pre sakupljanja uzorka preporuka je da se ne sprovode higijenske mere pre samog uzorkovanja. Minimalna količina urina za analizu je 10-15ml. Urin dostaviti u roku od jednog sata u laboratoriju.

Za 24 časovni urin:

1) Pripremiti bocu za sakupljanje 24h urina (proceniti da li je potrebna 1 ili više boca od 2l)

2) Prvu jutarnju porciju urina odbaciti (ne sipa se u bocu)

3) Sve ostale porcije urina u toku dana i noći sakupljati u bocu

4) Prvu jutarnju porciju sledećeg dana dodati u bocu i celokupnu količinu urina dostaviti u laboratoriju na analizu

5) Za određene analize je potrebno prvo sipati konzervans u bocu – za postupak pitati u laboratoriji

Uputstvo za sakupljanje stolice

Uzorak stolice preneti u čistu posudu za stolicu. Paziti da se uzorak ne kontaminira.

Za okultno krvarenje:

Uzorak stolice ne uzimati tokom i tri dana nakon menstrualnog krvarenja, kao ni ako postoji vidljivo krvarenje iz hemoroida ili krv u urinu jer to može biti razlog za dobijanje lažno pozitivnih rezultata. Takođe, uzorak ne treba uzimati ni u slučaju akutnog proliva. Ograničenja u ishrani nisu potrebna. Određene supstance ne treba koristiti 48 sati pre testiranja (alkohol, aspirin…)

Za svarljivost hrane:

Priprema za ovu analizu je dijeta koju osoba treba da sprovodi 3 dana pre davanja uzorka. U navedenom periodu treba da se unese adekvatna količina mesa, skroba i masti. Namirnice koje treba uvrstiti u dnevni obrok sva tri dana su: mleko, hleb, buter, jaja, ovsene pahuljice, meso, krompir, pirinač… Ne preporučuje se da se analiza radi u toku restriktivnih dijeta.

Priprema za uzimanje briseva

Urogenitalni brisevi:

24h pre uzimanja brisa ne koristiti preparate za urogenitalnu higijenu i terapiju.

Brisevi grla, usne i nosne duplje:

1) Ujutru pre uzimanja bukalnog brisa najbolje je da pacijent ne doručkuje, da ne jede šećer makar pola sata pre uzorkovanja, da ne pije bilo kakav napitak, niti da sprovodi higijenu usne duplje. Ukoliko je pacijent jeo ili pio neki napitak treba da prođe minimum 1h do uzimanja brisa i isprati usnu duplju vodom pre samog postupka.

2) Bris je potrebno uzeti pre antibiotske terapije.

3) Potrebno je da prođe najmanje 12h od lokalne aplikacije antiseptičkog sredstva do uzimanja brisa.

4) Kontrolni uzorak posle antibiotske terapije uzeti posle najmanje 7 dana od završene terapije ili po zahtevu lekara.

Uputstvo za sakupljanje ejakulata

Apstinencirati od seksualnih odnosa min 3 dana pre uzorkovanja. Isprazniti mokraćnu bešiku pred uzorkovanje, oprati i osušiti genitalije i prikupiti uzorak u sterilnu bočicu. Uzorak doneti u laboratoriju u roku od 60 minuta na temperaturi 20 – 37ºC

Uputstvo za sakupljanje ispljuvka

Ispljuvak bi trebalo uzeti ujutru pre jela. Pre uzorkovanja oprati zube, a zatim, običnom vodom nekoliko puta isprati usta. Iskašljavanjem, ispljuvak se prikuplja u sterilnu posudu sa poklopcem.

This site is registered on wpml.org as a development site.