Žensko zdravlje u fokusu: Evropska nedelja prevencije raka grlića materice

Svakog januara, počevši od 2007. godine, u Srbiji se, kao i ostalim zemljama Evrope, obeležava Evropska nedelja prevencije raka grlića materice, kampanja koja ima za cilj podizanje svesti o ovoj značajnoj zdravstvenoj temi. Inicijativu je prvobitno pokrenula Evropska asocijacija za borbu protiv raka grlića materice. Ista je dobila podršku Saveta Evrope koji je prepoznao potrebu za širenjem informacija o prevenciji i ranom otkrivanju ove bolesti. U 2024. godini, ova kampanja se obeležava po 18. put i to od 22. do 28. januara.

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice ove godine nosi snažnu poruku pod sloganom „Zajedno protiv raka grlića materice„. Tokom nje, fokus je na promociji značaja očuvanja reproduktivnog zdravlja i mera prevencije. Ove mere obuhvataju kako primarnu prevenciju, koja uključuje promociju odgovornog seksualnog ponašanja i HPV imunizaciju, tako i sekundarnu prevenciju, koja se odnosi na rano otkrivanje karcinoma.

Rak grlića materice u Srbiji

Rak grlića materice, u većini slučajeva uzrokovan humanim papiloma virusom (HPV), predstavlja jedan od značajnih izazova za zdravlje žena u Srbiji. Iako se smatra da je u pitanju jedan od oblika raka koji se najuspešnije leči ukoliko se dijagnostifikuje u ranom stadijumu, ova bolest i dalje ostavlja duboki trag na mnoge žene i njihove porodice. Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, u 2021. godini registrovano je 1,085 novoobolelih žena od raka grlića materice u Srbiji. Stopa obolevanja i smrtnosti od ove bolesti je visoka i daleko iznad proseka. Štaviše, u pogledu Evrope, Srbija je na trećem mestu po broju obolelih i smrtnosti od ove bolesti.

Žena podržava drugu ženu oblelu od raka grlića materice držeći je za ruku
Srbija se, nažalost, nalazi na trećem mestu u Evropi po broju obolelih od raka grlića materice. Takođe smo na vrhu liste po broju umrlih.

Kada je u pitanju naša prestonica, Beograd, podaci pokazuju da se trenutno 4,800 žena bori sa karcinomom grlića materice. Ono što naročito pogađa je da, svake godine, oko 100-ak sugrađanki izgubi bitku sa ovom opakom bolešću. Ovi podaci ne samo da ilustruju ozbiljnost problema, već i naglašavaju potrebu za kontinuiranim radom na edukaciji i prevenciji. Svaka od ovih brojki predstavlja nečiju majku, sestru, prijateljicu, koleginicu–stvarne osobe čiji su životi zauvek promenjeni zbog bolesti koja ne mora nužno da ima letalni ishod.

Simptomi raka grlića materice

Karcinom grlića materice često napreduje bez očiglednih simptoma u ranoj fazi. Ovo ga čini tihim, ali ozbiljnim neprijateljem. Kada se simptomi pojave, to obično znači da je bolest uznapredovala. S tim u vezi, neki od onih najčešćih podrazumevaju:

  • Neobično vaginalno krvarenje, posebno između menstrualnih ciklusa, nakon seksualnog odnosa ili nakon menopauze.
  • Neobičan vaginalni iscedak koji može biti vodenast, krvav ili imati neugodan miris.
  • Bol tokom seksualnog odnosa.
  • Bol ili pritisak u karličnom području koji nisu povezani s menstrualnim ciklusom.

Bitno je naglasiti da prisustvo ovih simptoma ne mora nužno značiti da je u pitanju karcinom. Međutim, ono zahteva obavezno konsultovanje sa lekarom. Na kraju krajeva, rano prepoznavanje i lečenje značajno povećavaju šanse za uspešnim ishodom.

Žena obolela od karcinoma grlića materice grli drugu ženu
Karcinom grlića materice je jedna od vrsta karcinoma koja se najlakše leči. Naravno, pod uslovom da se otkrije pre pojave simptoma.

Kako su HPV i rak grlića materice povezani?

Humani papiloma virus (HPV) i njegova povezanost sa karcinomom grlića materice predstavlja jednu od najznačajnijih tema u sferi ženskog reproduktivnog zdravlja. Radi se o virusu koji se prenosi seksualnim putem. On ima mnoge sojeve, od kojih su neki klasifikovani kao visokorizični. Visokorizični tipovi HPV-a, posebno tip 16 i tip 18, imaju sposobnost da izazovu promene na ćelijama grlića materice. Ove promene mogu preći u prekancerozna stanja, a potom i u karcinom.

Infekcija HPV-om je česta. Zapravo, većina seksualno aktivnih osoba će je doživeti u nekom trenutku života. Međutim, u većini slučajeva, u pitanju su infekcije niskorizičnim genotipovima. One se spontano povlače i ne izazivaju ozbiljne zdravstvene probleme. Ipak, kada infekcija ovim virusom postane uporna i dugotrajna, ili se pak radi o onoj koja je uzrokovana visokorizičnim sojem, povećava se rizik od razvoja prekanceroznih promena i karcinoma grlića materice. S tim u vezi, jasno je da svaka žena koja se suoči sa dijagnozom humanog papiloma virusa ili prekanceroznih promena prolazi kroz period neizvesnosti i straha.

Mere prevencije karcinoma grlića materice u Srbiji

Kao što smo već napomenuli, prevencija i rana dijagnostika igraju ključnu ulogu u borbi protiv karcinoma grlića materice. U Srbiji, redovni ginekološki pregledi su dostupni svim ženama starijim od 15 godina. Preporuka lekara je da, PAPA test, koji je važan u ranoj dijagnostici ovog oblika raka, treba raditi svake tri godine od 21. do 29. godine života, a potom na svakih tri do pet godina u zavisnosti od izabrane metode skrininga. Pored toga, Republički fond za zdravstveno osiguranje omogućava besplatnu vakcinaciju protiv humanog papiloma virusa za devojčice i dečake od 9 do 19 godina, sa ciljem smanjenja rizika od razvoja raka grlića materice i drugih bolesti povezanih sa infekcijom ovim virusom. Žene vakcinu mogu primiti do 26. godine života, a muškarci do 21. Ova starosna granica postoji jer se smatra da je većina ljudi koji je prelaze već došla u kontakt sa HPV virusom; naročito ako su seksualno aktivni.

Devojčica kojoj medicinski tehničar stavlja flaster na mesto uboda jer je dobila vakcinu.
Najbolja prevencija raka grlića materice je imunizacija protiv HPV virusa. Vakcinu je najbolje primiti u detinjstvu, nikako nakon 26. godine.

Kada je u pitanju IntroLab Laboratorija Beograd, našim sugrađankama smo tokom Evropske nedelje prevencije raka grlića materice omogućili 20% popusta na analizu HPV QUANT – 21 koja se, pored PAPA testa, smatra jednim od najznačajnijih alata u dijagnostici kako HPV infekcije, tako i samog raka grlića materice. Radi se o PCR testu za koji je potrebno uzeti uzorak uretralnog, vaginalnog ili cervikalnog brisa. Pomoću istog je moguće detektovati prisustvo ukupno 21 genotipa humanog papiloma virusa. Ovo uključuje i one visokorizične.

Zdravlje žena u srcu Evroposke nedelje prevencije raka grlića materice

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice, koja se obeležava i u Srbiji, odražava globalni napor u borbi protiv ovog zdravstvenog izazova. Kampanja stavlja fokus na edukaciju i preventivne mere, naglašavajući potrebu za redovnim pregledima i vakcinacijom protiv HPV-a. Ovo godišnje obeležavanje ima duboku važnost, podsećajući na značaj ranog otkrivanja koje je neophodno za smanjenje stope obolevanja i smrtnosti. Time, Evropska nedelja ne samo da podiže svest o ovom važnom zdravstvenom pitanju, već i mobilizuje zajednicu u zajedničkom cilju—zaštiti zdravlja žena.

Postetite našu laboratoriju u Beogradu tokom Evropske nedelje prevencije raka grlića materice, uradite HPV QUANT—21 analizu sa 20% popusta i napravite prvi korak u prevenciji ovog malignog oboljenja!

 

Reference:

Epidemiološki podaci o stopi obolevanja od raka grlića materice u 2021. godini, „Dr Milan Jovanović Batut“

This site is registered on wpml.org as a development site.