Widal-ova reakcija za salmonelozu

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

1350,00 rsd

Obrtno Vreme

15 dana

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Imunologija

Widal-ova reakcija za salmonelozu je analiza koja se koristi za detekciju antitela protiv bakterije Salmonella, što je indikator prisustva salmoneloze u organizmu. U laboratoriji IntroLab Beograd, ovu analizu obavljaju visoko kvalifikovani stručnjaci sa ciljem pružanja najtačnijih i najbržih rezultata pacijentima.

Šta je Widal-ova reakcija za salmonelozu?

Widal-ova reakcija je serološki test koji se koristi za detekciju specifičnih antitela u krvi pacijenta kao odgovor na infekciju bakterijama iz roda Salmonella, posebno Salmonella typhi, uzročnikom tifusne groznice. Test se tradicionalno koristi za dijagnozu tifusa i paratifusa, iako njegova upotreba može biti ograničena zbog različitih ograničenja i potencijalnih lažno pozitivnih ili lažno negativnih rezultata.

Princip Widal-ove reakcije zasniva se na aglutinaciji (slepljivanju) bakterija Salmonella kada se izlože serumu pacijenta koji ima odgovarajuća antitela. Ako se antitela nalaze u serumu pacijenta, ona će se vezati za određene antigene na bakterijama, uzrokujući njihovo slepljivanje ili aglutinaciju. Ova aglutinacija je vizuelni pokazatelj pozitivne reakcije.

Kada se radi ova analiza?

Widal-ova reakcija se obično radi kada postoji sumnja na infekciju izazvanu bakterijama iz roda Salmonella, posebno u slučajevima kada se sumnja na tifusnu groznicu ili paratifus. Evo nekoliko situacija kada se ova analiza obično preporučuje:

  • Simptomi sugestivni za tifusnu groznicu: Pacijenti koji pokazuju simptome poput visoke groznice, glavobolje, malaksalosti, uvećanih limfnih čvorova, osipa ili bolova u stomaku mogu biti upućeni na ovu analizu.
  • Istorija izloženosti: Ako pacijent ima istoriju putovanja u endemska područja gde su tifusna groznica ili paratifus česti, ili ako je bio u kontaktu s osobom koja ima potvrđenu dijagnozu ovih bolesti.
  • Nejasna dugotrajna groznica: Kada pacijent ima produžene epizode groznice koje ne mogu biti objašnjene drugim uzrocima, Widal-ova reakcija može biti korisna u dijagnostičkom procesu.
  • Kliničke sumnje na osnovu epidemioloških podataka: U regionima gde su tifusna groznica i paratifus česti, ova analiza može se rutinski preporučivati pacijentima s odgovarajućim simptomima.
  • Praćenje terapijskog odgovora: Ponekad se Widal-ova reakcija može ponoviti nakon tretmana da bi se pratio terapijski odgovor i smanjenje titra antitela.

Widal-ova reakcija za salmonelozu nije specifična samo za tifusnu groznicu i može dati lažno pozitivne rezultate u prisustvu drugih infekcija. Stoga se često koristi u kombinaciji sa drugim dijagnostičkim metodama ili se interpretira u kontekstu kliničke slike pacijenta i epidemioloških podataka.

Specifičnosti analize

Widal-ova reakcija je kvantitativna serološka metoda koja identifikuje dva tipa antitela: O antitelo i H antitelo. Ova dva antitela se povećavaju tokom različitih faza infekcije.

  • O antitelo odnosi se na antitela koja ciljaju lipopolisaharidni antigen (LPS) na površini bakterijske ćelije. Ova antitela obično počinju da se pojavljuju u ranoj fazi infekcije i dosežu vrhunac za nekoliko nedelja. Visoki titar O antitela često ukazuje na aktivnu infekciju.
  • H antitelo je usmereno protiv flagelarnog proteina bakterije. Ova antitela se pojavljuju kasnije tokom infekcije i ostaju povišena duže vreme. Zbog ove dinamike, rast titra H antitela može ukazivati na nedavnu infekciju.

Osim ovih osnovnih antitela, Widal-ova reakcija može detektovati i antitela specifična za različite podtipove bakterije Salmonella. To uključuje serotipove koji izazivaju tifusnu groznicu i paratifus. Precizno određivanje ovih serotipova može pomoći u dijagnostici tačnog oblika salmoneloze i pružiti ključne informacije za odgovarajući tretman.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Venska krv

Obrtno vreme: 15 dana

Priprema: Posebna priprema nije potrebna.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.