VMA – vanilmandelična kiselina

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

1410,00 rsd

Obrtno Vreme

do 4 dana

Uzorkovanje

Prikupljanje urina

Kategorija

Analiza urina

U IntroLab laboratoriji u Beogradu, pružamo sveobuhvatnu analizu VMA – vanilmandelična kiselina, omogućavajući vam da bolje razumete svoje zdravstveno stanje i preduzmete neophodne korake.

Šta je VMA – Vanilmandelična Kiselina?

Vanilmandelična kiselina (VMA) je jedan od finalnih produkata metabolizma adrenalina i noradrenalina, dva ključna hormona u ljudskom telu. Ova kiselina se najvećim delom izlučuje putem urina, a njena količina može ukazati na nekoliko stanja vezanih za endokrini sistem.

Zašto je merenje VMA bitno?

Merenje nivoa VMA je ključno u dijagnostikovanju i praćenju nekih vrsta tumora nadbubrežne žlezde, kao što su feohromocitomi i neuroblastomi. Ovi tumori često proizvode veće količine adrenalina i noradrenalina, što znači da će se nivo VMA povećati. Dakle, ovaj test nam omogućava da detektujemo ove uslove i pratimo efekte lečenja.

Kada je potrebno uraditi ovaj test?

Test VMA se obično radi kada postoji sumnja na tumore nadbubrežne žlezde. Sumnja može proizaći iz simptoma kao što su:

  • visok krvni pritisak
  • ubrzan rad srca
  • glavobolje
  • preznojavanje
  • nagli napadi panike

Osim toga, test se može koristiti i za praćenje efikasnosti lečenja ovih stanja.

Kako se tumače rezultati?

U većini slučajeva, povećane vrednosti VMA mogu ukazivati na prisustvo tumora nadbubrežne žlezde. Međutim, važno je napomenuti da mogu postojati i drugi uzroci povišenog nivoa VMA, kao što su stres, fizička aktivnost ili određeni lekovi.

S druge strane, snižene vrednosti obično ne ukazuju na specifično stanje i uglavnom nisu klinički značajne.

Priprema za analizu

Dan pre nego što počnete da sakupljate urin, važno je da unesete dovoljno tečnosti, otprilike 1,5 litara vode. Proces prikupljanja urina traje 24 časa i započinje odbijanjem prvog jutarnjeg urina. Nakon toga, svaki sledeći urin se sakuplja sve do prvog jutarnjeg urina sledećeg dana. Svi uzorci se čuvaju u plastičnoj boci koja se drži na hladnom mestu tokom celog perioda prikupljanja. Po završetku 24-časovnog perioda, uzorak se dostavlja laboratoriji za analizu. Preporučljivo je da se u istom uzorku proveri i nivo kreatinina, kako bi se potvrdilo da je urin pravilno sakupljen.

Koji lekovi mogu uticati na lažno pozitivan test?

Postoji niz lekova koji mogu dovesti do lažno pozitivnih rezultata testa VMA. To uključuje aspirin, karbidopu (periferni inhibitor DOPA dekarboksilaze), kao i inhibitore monoamin oksidaze (MAO inhibitori), koji su enzimi koji učestvuju u razgradnji kateholamina. Takođe, uzimanje određenih biljnih i prirodnih lekova, uključujući kofein, može uticati na rezultate testa.

Pre prikupljanja urina, potrebno je izbegavati intenzivnu fizičku aktivnost, kao i konzumiranje kafe, čokolade, banane. Ukoliko koristite bilo koji od ovih lekova ili supstanci, važno je da to naglasite lekaru ili medicinskom biohemičaru pre testiranja.

Podvrste analize VMA – vanilmandelična kiselina

Osnovna analiza je 24-časovna analiza urina. Međutim, može se obaviti i test plazme, koji je manje čest i koristi se uglavnom kada postoji sumnja na vrlo retke forme tumora.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Urin

Obrtno vreme: do 4 dana

Priprema: Posebna priprema nije potrebna.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.