Vitamin C

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

2500,00 rsd

Obrtno Vreme

8 dana

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Imunohemija

Vitamin C, ili L-askorbinska kiselina, jeste vitamin rastvorljiv u vodi koji se nalazi u nekim namirnicama, dodaje se u druge, i dostupan je kao dijetetski suplement. Pošto ljudi ne mogu samostalno da proizvedu vitamin C, on je ključan element ishrane. Stoga je i vitamin C analiza od velike važnosti, jer može pomoći da se detektuju sniženi vrednosti ovog vitamina. IntroLab laboratorija Beograd Vam je na raspolaganju što se tiče ove i ostalih analiza krvi na vitamine i minerale.

Važnost vitamina C

Ovaj vitamin je neophodan za proizvodnju kolagena, L-karnitina i određenih neurotransmitera, te je uključen u metabolizam proteina. Kolagen je ključan sastojak vezivnog tkiva, koji je od vitalnog značaja za procese zarastanja rana. Vitamin C je takođe bitan antioksidans koji regeneriše druge antioksidanse u telu, uključujući alfa-tokoferol (vitamin E). Pored svojih biosintetičkih i antioksidativnih funkcija, vitamin C ima važnu ulogu u imunološkoj funkciji i pomaže apsorpciju nehemskog gvožđa, formi gvožđa prisutnih u biljnim namirnicama.

Gde se nalazi vitamin C?

Najbolji izvori vitamina C su voće i povrće poput citrusa, paradajza, krompira, crvene i zelene paprike, kivija, brokolija, jagoda, prokelja, dinje. Vitamin C u hrani može se smanjiti dugotrajnim skladištenjem i kuvanjem, jer je askorbinska kiselina topiva u vodi i lako se uništava toplotom. Kuvanje na pari ili u mikrotalasnoj rerni može smanjiti gubitak vitamina C.

Nedostatak vitamina C kao indikacija za analizu

Nedovoljan unos vitamina C dovodi do skorbuta. Simptomi mogu nastupiti u roku od mesec dana od smanjenog ili nikakvog unosa vitamina C. Početni simptomi mogu uključivati umor, malaksalost i upalu desni. Kako deficit vitamina C napreduje, sinteza kolagena postaje oštećena, a vezivna tkiva oslabljena, uzrokujući petehije, bolove u zglobovima, loše zarastanje rana, hiperkeratozu. Dodatni znaci skorbuta uključuju depresiju, kao i otečene i krvave desni i slabljenje ili gubitak zuba zbog oslabljenog tkiva i kapilarne krhkosti. Anemija usled nedostatka gvožđa takođe se može javiti zbog povećanog krvarenja i sekundarno smanjene apsorpcije gvožđa zbog niskog unosa ovog vitamina. Kod dece, bolest kostiju može biti prisutna. Ukoliko se ne leči, skorbut je fatalan.

Kada se javlja povećana potreba za ovim vitaminom?

Potreba za vitaminom C može se povećati usled upotrebe aspirina, oralnih kontraceptivnih pilula, tetraciklina i mnogih drugih lekova. Psihološki stres i starenje takođe imaju tendenciju da povećaju potrebu za vitaminom C.

Kako se vrši uzorkovanje za vitamin C analizu?

U laboratoriji IntroLab se vrši vitamin C analiza radi procene deficijencije. Vitamin C treba meriti u uzorcima krvi koji su uzeti nakon perioda noćnog gladovanja. Uzorci ne smeju biti hemolizovani i moraju biti zaštićeni od svetlosti.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Venska krv

Obrtno vreme: 8 dana

Priprema: Potrebno je biti natašte (ne konzumirati hranu i piće, osim vode, 8-12 sati) pre uzorkovanja.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.