Vitamin B12

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

1100,00 rsd

Obrtno Vreme

1 dan

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Imunohemija

IntroLab laboratorija Beograd, uz ostale dijagnostičke usluge, nudi analizu vitamina B12. Analiza vitamina B12 je značajna jer pruža uvid u nivo ovog vitamina u telu pacijenta, koji je ključan za normalno funkcionisanje nervnog sistema, sintezu DNK i crvenih krvnih zrnaca. Njegov deficit može dovesti do brojnih zdravstvenih problema, uključujući anemiju, neurološke poremećaje i probleme sa rastom kod dece.

O vitaminu B12

Vitamin B12, poznat i kao cijanokobalamin, je vitamin rastvorljiv u vodi koji je neophodno unositi kroz ishranu, uglavnom iz namirnica životinjskog porekla. Iako neke bakterije u debelom crevu mogu sintetisati ovaj vitamin, njegova apsorpcija na taj način nije efikasna. Svakodnevne potrebe za vitaminom B12 kreću se oko 2 mikrograma. Nedostatak ovog vitamina, na šta može ukazati ova analiza krvi, najčešće je povezan sa oboljenjima želuca, jer je za njegovu apsorpciju neophodan unutrašnji faktor, protein koji sintetiše želudac.

Kada je analiza vitamina B12 indikovana?

Ova analiza je jedna od bitnijih analiza vitamina B grupe. Kao takva, uz druge dijagnostičke testove i kliničke podatke pacijenta, od velikog je značaja za dijagnostikovanje makrocitne, odnosno perniciozne anemije, kod osoba koji pokazuju simptome iste. Pored toga, merenje nivoa vitamina B12 korisno je i u proceni stanja kao što su demencija i neuropatije.

Na šta ukazuju snižene, a na šta povišene vrednosti vitamina B12?

Smanjene koncentracije vitamina B12, uzimajući u obzir kliničke simptome pacijenta, mogu signalizirati makrocitnu anemiju, poznatu i kao pernicioznu anemiju. Takođe, smanjeni nivoi ovog vitamina mogu ukazivati na određene neurološke bolesti.

S druge strane, povećane koncentracije vitamina B12 mogu biti rezultat prekomernog unosa ovog vitamina kroz suplemente. Osim toga, visoki nivoi ovog vitamina mogu signalizirati prisustvo mijeloproliferativnih bolesti (bolesti koštane srži), kao i određene bolesti jetre i bubrega, ili maligne bolesti.

Vitamin B12 analiza krvi cena

Uz pristupačan cenovnik analiza krvi, IntroLab Vam omogućava da izmerite nivoe svih bitnih vitamina u telu, pa i ovog, bez većih posledica po kućni budžet. Cena specifično ovog testa iznosi 1100,00,00 rsd, a on podrazumeva korišćenje najsavremenije tehnologije za dobijanje rezultata.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Venska krv

Obrtno vreme: 1 dan

Priprema: Uzorkovanje se vrši ujutru, nakon 12 sati posta. Preporučuje se da se analiza ne radi nedugo nakon što je pacijent primio terapiju vitaminom B12.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.