Vitamin B1

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

3000,00 rsd

Obrtno Vreme

15 dana

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Imunohemija

IntroLab laboratorija Vračar, pored široke palete dijagnostičkih usluga, pruža i analizu vitamina B1. Analiza vitamina B1 je izuzetno važna jer omogućava procenu nivoa ovog vitamina u organizmu pacijenta. Nedostatak vitamina B1 može dovesti do različitih zdravstvenih komplikacija, uključujući beri-beri, Wernicke-Korsakoff-ov sindrom i određene srčane probleme.

Šta je vitamin B1 i ko je sklon deficitu istog?

Vitamin B1, ili tiamin, je ključan vitamin koji je neophodan za pravilan metabolizam ugljenih hidrata, funkcionalnost nervnog sistema i proces mijelinizacije perifernih nerava. Ovaj vitamin se unosi putem ishrane, ali su njegove zalihe u telu ograničene, pa nedostatak može nastati vrlo brzo. Zapravo, deficijencija vitamina B1 može se razviti u samo 10 dana sa ograničenim unosom, dok se ozbiljnije stanje može pojaviti za oko 21 dan.

Oko 80% hroničnih alkoholičara pati od nedostatka tiamina, uglavnom zbog neadekvatne ishrane. Međutim, deficijencija vitamina B1. koja se može prepoznati pomoću analiza vitamina B grupe, se javlja i kod starijih osoba, osoba sa hroničnim gastrointestinalnim problemima, onih koji pate od ekstremne anoreksije, kod pacijenata sa rakom, kao i kod onih koji koriste diuretike kao deo terapije.

Simptomatologija nedostatka vitamina B1

Poznato je da blagi do umereni nedostatak vitamina B1, ili tiamina, može izazvati nespecifične simptome kao što su problemi sa snom, slabost, gubitak težine, razdražljivost i konfuziju. Umereni deficit može uticati na intelektualne sposobnosti i opšte dobro, čak i bez vidljivih kliničkih simptoma.

Ukoliko se deficijencija tiamina pogorša, može doći do ozbiljnih stanja poput kongestivne srčane insuficijencije (poznate kao vlažni beri-beri), periferne neuropatije (ili suvi beri-beri), Wernickeove encefalopatije (hitno stanje koje može dovesti do kome i smrti) i Korsakoffovog sindroma (koji često rezultira trajnim gubitkom pamćenja i demencijom).

Hitno davanje tiamina u slučaju Wernickeove encefalopatije može sprečiti razvoj Korsakoffovog sindroma. Simptomi suvog beri-berija obuhvataju slab apetit, umor i periferni neuritis, dok simptomi vlažnog beri-berija uključuju srčanu insuficijenciju i edeme. Pacijenti sa Wernickeovom encefalopatijom mogu ispoljavati promene u ponašanju (konfuzija, delirijum, apatija), duplu sliku i ataksiju.

Terapija tiaminom obično donosi brze rezultate kod pacijenata sa deficijencijom. Iako se nedostatak tiamina može lečiti, dijagnostikovanje je često izazovno. Stoga je važno podići svest o mogućem nedostatku ovog vitamina kako bi se na vreme prepoznao i sprečile teže posledice, a ključnu ulogu u dijagnostici treba da igra analiza vitamina B1.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Venska krv

Obrtno vreme: 15 dana

Priprema: Potrebno je biti natašte (ne unositi hranu i vodu 8-12 sati) pre uzorkovanja.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.