VIP (Vazointestinalni polipeptid)

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

6500,00 rsd

Obrtno Vreme

30 dana

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Imunohemija

VIP (Vazointestinalni polipeptid) analiza je jedna od suptilnih, ali presudnih analiza koje se sprovode u laboratoriji IntroLab u Beogradu. Namenjena je pružanju ključnih informacija o vašem zdravstvenom statusu, a posebno je relevantna za funkcionalnu procenu određenih aspekata vašeg digestivnog sistema. Naš tim eksperta posvećen je pružanju najpreciznijih rezultata, koji su esencijalni za tačnu dijagnostiku i efikasno lečenje.

Šta je VIP (Vazointestinalni polipeptid)?

Vazointestinalni polipeptid, poznat i kao VIP, je vrsta peptidnog hormona koji proizvode određene ćelije u našem telu. Igra ključnu ulogu u raznim funkcijama organizma, a posebno je bitan za normalno funkcionisanje digestivnog sistema. Ovaj polipeptid deluje kao neurotransmiter i vazodilator, te utiče na relaksaciju glatkih mišića digestivnog trakta i stimulaciju izlučivanja vode i elektrolita u pankreasu i želucu.

Funkcija vazointestinalnog polipeptida u organizmu

VIP (Vazointestinalni polipeptid) je vitalan za homeostazu, odnosno održavanje ravnoteže u organizmu. Pored svoje primarne funkcije u regulaciji digestivnih procesa, VIP takođe utiče na:

 • relaksaciju mišića bronhija
 • stimulaciju izlučivanja hormona
 • regulaciju srčane aktivnosti
 • kontrolu prolaza kroz krvno-moždanu barijeru
 • modulaciju imunološkog odgovora

Zašto je merenje VIP-a bitno?

VIP analiza, iako specifična, daje rezultate koji se mogu povezati sa različitim zdravstvenim stanjima. Povišene vrednosti VIP-a mogu ukazivati na različite poremećaje, uključujući:

 • VIPoma: Ovo je vrsta neuroendokrinog tumora, najčešće lokalizovanog u pankreasu, koji proizvodi velike količine vazointestinalnog polipeptida. Usled prekomerne proizvodnje VIP-a, javljaju se simptomi kao što su produžena vodenasta dijareja, hipokalemija (nizak nivo kalijuma u krvi), dehidracija, i acidoza (povećana kiselost krvi).
 • Zollinger-Ellisonov sindrom: Iako je ovaj sindrom češće povezan sa povišenim nivoima gastrina, u nekim slučajevima može doći do povećanja i nivoa VIP-a. Ovaj sindrom karakteriše pojava gastrinoma, tumora koji dovodi do prekomerne proizvodnje želudačne kiseline, a posledično i do čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu.
 • Sindrom kratkog creva: Ovaj sindrom nastaje usled uklanjanja velikog dela tankog creva, čime je smanjena apsorpcija hranljivih materija. Povišene vrednosti VIP-a mogu biti prisutne usled promenjenog rada digestivnog sistema.
 • Određene vrste tumora: Povišeni nivoi VIP-a mogu se naći i kod određenih vrsta tumora pluća ili adrenalnih žlezda.

S druge strane, niske vrednosti VIP-a su ređe, ali mogu biti indikativne za određene metaboličke ili endokrine bolesti. Pravovremeno otkrivanje ovih abnormalnosti može dovesti do ranije dijagnoze i efikasnijeg lečenja.

Kada je potrebno uraditi VIP test?

VIP test se obično preporučuje kada osoba pokazuje simptome kao što su:

 • dugotrajna dijareja
 • crvenilo kože
 • brza otkucaja srca
 • niski krvni pritisak
 • neobjašnjivo mršavljenje

Takođe, može biti neophodan kod osoba sa visokim rizikom za razvoj tumora u pankreasu ili želucu.

Kako se vrši analiza?

VIP analiza se obavlja pomoću uzorka krvi. Pre samog uzimanja uzorka, pacijent bi trebao da posti najmanje 8-10 sati. Sam proces uzimanja krvi je brz i relativno bezbolan, a naše medicinsko osoblje je obučeno da obezbedi najviši nivo komfora tokom celog procesa.

Priprema za analizu

Pre VIP testa, pacijentima se savetuje da izbegavaju intenzivne fizičke aktivnosti, alkohol, i određene lekove koji mogu uticati na rezultate. O svim lekovima koje uzimate trebalo bi da razgovarate sa svojim lekarom ili laboratorijskim tehničarem.

Specifičnosti i podvrste analize

Postoji nekoliko podvrsta ove analize, uključujući VIP plazma test, koji meri nivo ovog polipeptida u krvnoj plazmi.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Venska krv

Obrtno vreme: 30 dana

Priprema: Preporučuje se da pacijenti izbegavaju naporne fizičke vežbe, konzumaciju alkohola i upotrebu specifičnih lekova koji mogu uticati na tačnost rezultata.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.