VDRL

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

950,00 rsd

Obrtno Vreme

1 dan

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Imunologija

Sifilis je bakterijska infekcija koja može imati ozbiljne posledice ako se ne otkrije i ne leči na vreme. Zbog važnosti rane dijagnostike, mnogi se oslanjaju na laboratorijske analize, poput VDRL testa, kako bi precizno utvrdili prisustvo bolesti. U Beogradu, laboratorija IntroLab predstavlja renomiranu instituciju koja pruža ovu i mnoge druge analize, nudeći pouzdanost i stručnost u dijagnostici polno prenosivih bolesti i drugih medicinskih stanja.

Šta je VDRL?

VDRL (Veneral Disease Research Laboratory) test predstavlja serološki postupak namenjen detekciji sifilisa, ozbiljne bakterijske infekcije izazvane bakterijom Treponema pallidum. Kroz ovu analizu, laboratorijski tehničari identifikuju prisustvo antitela na navedenu bakteriju u krvnom uzorku pacijenta. Pozitivan rezultat ovog testa može ukazivati na to da je osoba bila izložena sifilisu, što dalje podstiče potrebu za dodatnim testiranjem i, ukoliko je potrebno, tretmanom.

Kada se radi VDRL test?

Ovaj test omogućava rano otkrivanje infekcije, čime se pruža mogućnost pravovremene intervencije i prevencije potencijalnih komplikacija. Preporučuje se da se VDRL test obavi u sledećim situacijama:

 • Osobama koje pokazuju simptome sifilisa.
 • Pojedincima koji su imali seksualne kontakte sa osobom kod koje je dijagnostikovan sifilis.
 • Trudnicama kao deo standardnih prenatalnih pregleda.
 • Osobama koje su već dijagnostikovane sa drugom polno prenosivom bolešću.
 • Donorima krvi, radi obezbeđivanja bezbednosti transfuzije.

Šta je sifilis?

Sifilis je polno prenosiva bolest (PPB) uzrokovana bakterijom Treponema pallidum. Prenosi se najčešće seksualnim kontaktom, ali može se preneti i s majke na dete tokom trudnoće ili porođaja. Osim toga, nekada je bio čest i prenos putem kontaminirane krvi, mada je to danas retko zbog stroge kontrole krvi namenjene za transfuziju.

U ranoj fazi, sifilis se manifestuje kao čir na mestu ulaska bakterije, što može biti na genitalijama, anusu ili ustima. Ako se ne leči, bolest može napredovati i uzrokovati niz ozbiljnih komplikacija koje pogađaju kožu, srce, nervni sistem i druge delove tela. Srećom, u ranim fazama sifilis je lako izlečiv antibiotikom penicilinom.

Evolucija sifilisa kroz stadijume

Sifilis je složena bakterijska infekcija koja prolazi kroz različite stadijume tokom svog razvoja, svaki sa svojim specifičnim simptomima i posledicama. Razumevanje ovih stadijuma je od suštinskog značaja za pravilnu dijagnostiku i tretman. Stadijumi sifilisa uključuju:

 • Primarni stadijum: Karakteriše ga pojava tvrdog čira (šankr) na mestu gde bakterija ulazi u telo, najčešće na genitalijama, rektumu ili ustima.
 • Sekundarni stadijum: Simptomi ovog stadijuma su širok spektar manifestacija, uključujući osip koji može prekriti celo telo, praćen groznicom, umorom i bolovima u mišićima.
 • Latentni stadijum: U ovom periodu, iako simptomi mogu biti odsutni, infekcija i dalje postoji u telu i može trajati godinama bez manifestacija.
 • Tercijarni stadijum: Ukoliko se infekcija ne leči, može dovesti do ozbiljnih komplikacija koje pogađaju vitalne organe kao što su srce, mozak i nervni sistem.

Tumačenje rezultata VDRL analize

Kada se dobiju rezultati VDRL testa, oni pružaju ključne informacije o mogućoj infekciji sifilisom, ali svaki rezultat treba tumačiti sa pažnjom.

Pozitivan rezultat sugeriše prisustvo antitela za sifilis, što može ukazivati na aktivnu infekciju ili prethodnu izloženost bolesti. Međutim, važno je uzeti u obzir da nekoliko faktora može uticati na lažno pozitivne rezultate:

 • Trudnoća
 • Lupus
 • Malarija
 • Mononukleoza
 • HIV
 • Druge polno prenosive bolesti

Zbog toga se pacijentima sa pozitivnim rezultatom često preporučuje dodatno testiranje kako bi se potvrdila dijagnoza. S druge strane, negativan rezultat ukazuje na odsustvo antitela za sifilis u krvi. Ipak, to ne znači da osoba sa sigurnošću nije inficirana, naročito ako je bilo nedavne izloženosti bakteriji. U takvim situacijama, antitela možda još uvek nisu razvijena u dovoljnoj meri da budu detektovana testom. U svakom slučaju, preporučljivo je konsultovati se sa lekarom o tumačenju rezultata i mogućem daljem postupku.

Specifičnosti i podvrste analize

Sifilis je bakterijska infekcija koja zahteva precizno testiranje kako bi se utvrdila prisutnost ili odsustvo bolesti. Jedan od najpoznatijih i najčešće korišćenih testova u dijagnostici sifilisa je VDRL (Veneral Disease Research Laboratory) analiza. Ovaj test spada u kategoriju ne-treponemskih testova.

Ostali testovi za sifilis mogu se svrstati u dve glavne kategorije:

Ne-treponemski testovi se koriste da detektuju antitela koja nisu nužno specifična za Treponema pallidum, ali mogu ukazivati na prisustvo infekcije:

 • RPR (Rapid Plasma Reagin): Ovo je test koji se često koristi zbog svoje sposobnosti da brzo pruži rezultate.

Treponemski testovi se koriste da detektuju antitela koja su direktno upućena protiv Treponema pallidum:

 • FTA-ABS (Fluorescent Treponemal Antibody Absorption): Ovo je visoko osetljiv test koji se često koristi za potvrdu dijagnoze nakon pozitivnog ne-treponemskog testa.
 • TP-PA (Treponema pallidum Particle Agglutination Assay): Još jedan test za potvrdu dijagnoze sifilisa.
 • EIA (Enzyme Immunoassay): Moderna metoda koja se često koristi za skrining sifilisa u laboratorijskim uslovima.

Uobičajena procedura u dijagnostici sifilisa podrazumeva primarnu upotrebu ne-treponemskih testova kao što su VDRL ili RPR za inicijalno skrining ispitivanje. U slučaju pozitivnih nalaza, treponemski testovi se koriste za dalju potvrdu dijagnoze.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Vensk krv

Obrtno vreme: 1 dan

Priprema: Nema posebnih instrukcija za pripremu za VDRL test. Međutim, važno je obavestiti lekara ili medicinsko osoblje o svim lekovima i suplementima koje uzimate.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.