Varicella zoster virus (bris lezija kože i sluzokože)

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

4500,00 rsd

Obrtno Vreme

48-72h

Uzorkovanje

Bris lezija kože i sluzokože

Kategorija

PCR mikrobiologija

U IntroLab laboratoriji u Beogradu nudimo analizu Varicella Zoster Virus (bris lezija kože i sluzokože) za precizno detektovanje ovog virusa, olakšavajući pravovremeno lečenje i kontrolu infekcije. Zakazivanje analize može se obaviti u našoj laboratoriji gde vas čeka stručno osoblje spremno da pruži sve neophodne informacije i usluge.

Šta je Varicella Zoster virus?

Varicella Zoster Virus (VZV) uzrokuje dve različite bolesti: varičelu (ovčije boginje) i herpes zoster (šindre). VZV pripada grupi herpes virusa, i ima sposobnost da ostane u telu domaćina tokom celog života u dormantnom (neaktivnom) stanju. Posle prve infekcije i nakon što simptomi varičele nestanu, virus se povlači i ostaje u nervnim ćelijama u latentnom stanju. Godinama ili decenijama kasnije, virus se može reaktivirati, naročito u situacijama kada je imunološki sistem oslabljen, kao što su stres, bolesti ili starost. Po reaktivaciji, virus uzrokuje bolest poznatu kao herpes zoster, koja se manifestuje bolnim osipom koji obično prati jedan deo tela duž nervnih puteva.

Iako su obe bolesti uzrokovane istim virusom, simptomi i manifestacije su različiti, a značajna je i razlika u tome kako i kada se ove bolesti pojavljuju. Ovo ističe složenu prirodu Varicella Zoster virusa i njegovu sposobnost da utiče na domaćina na različite načine u različitim fazama života.

Koji su simptomi infekcije?

IInfekcije Varicella Zoster Virusom donose različite simptome. Simptomi se razlikuju ne samo po prirodi, već i po intenzitetu, što omogućava lekarima da razlikuju ove dve bolesti. Evo detaljnog pregleda simptoma koji su povezani sa svakom od ovih bolesti:

Varičela:

  • Groznica
  • Umor
  • Karakterističan osip koji se može proširiti po celom telu

Herpes Zoster:

  • Bol
  • Svrab ili trnjenje kože
  • Praćeno osipom sa plikovima

Osim navedenih simptoma, pacijenti mogu doživeti i druge simptome kao što su/

  • glavobolja
  • bol u telu
  • gubitak apetita

Posebno je važno napomenuti da herpes zoster može izazvati postherpetičnu neuralgiju, stanje koje uzrokuje bol duže vreme nakon što osip nestane.

Kako se prenosi Varicella Zoster virus?

VZV se lako prenosi od osobe do osobe kapljičnim putem, kao što su kašljanje i kijanje, ili direktnim kontaktom sa lezijama kože.

Kako se zaštititi?

Vakcinacija je najefikasniji način za sprečavanje infekcija VZV-om. Postoje vakcine koje su specifično dizajnirane da pruže imunitet protiv varičele i herpes zostera. Ove vakcine efikasno sprečavaju primarne i sekundarne VZV infekcije. Takođe, umanjuju težinu simptoma ako do infekcije dođe.

Ako niste vakcinisani ili imunizovani, izbegavajte direktan kontakt sa osobama zaraženim VZV-om, naročito tokom faza aktivne infekcije kada su simptomi vidljivi. To uključuje izbegavanje kontakta sa osipima, plikovima ili drugim lezijama na koži ili sluzokoži, kao i izbegavanje boravka u blizini zaraženih osoba koje kašlju ili kijaju.

Kada se radi analiza Varicella Zoster virus (bris lezija kože i sluzokože)?

Analiza se preporučuje osobama sa simptomima varičele ili herpes zostera. To je posebno važno za imunokompromitovane osobe ili one koji dolaze u kontakt sa ugroženim grupama. Analiza se takođe preporučuje kod nejasne dijagnostike ili sumnje na komplikacije.

Da li postoje neke specifičnosti i podvrste analize Varicella Zoster virusa?

Može se raditi PCR testiranje ili direktna fluorescentna antitela (DFA) testiranje da se detektuje VZV. Izbor testa zavisi od simptoma i kliničkog konteksta.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: ćelije kože i sluzokože

Obrtno vreme: 48-72h

Priprema: Posebna priprema nije potrebna.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.