Vađenje krvi kod dece i kako prevazići strah od istog

Vađenje krvi može biti stresno iskustvo za decu, ali i za roditelje. Strah od igle, bola i nepoznatog često čini ovu proceduru traumatičnom za najmlađe. Ipak, postoje načini da se taj strah smanji i da vađenje krvi kod dece prođe što bezbolnije.

Kako, pitate se? IntroLab Laboratorija Beograd, zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu svojih zaposlenih, zna odgovor na ovo pitanje! U nastavku ćemo objasniti zašto se deca zapravo plaše vađenja krvi. Pored toga, daćemo vam i par konkretnih saveta koji će pomoći vašim mališanima da prebrode strah — jednom za svagda!

Zbog čega je vađenje krvi traumatično iskustvo za decu?

Iako imamo utisak da se gotovo svako dete plaši vađenja krvi, to zapravo nije istina. Štaviše, veliki broj dece nema problem sa istim. Međutim, ona koja se plaše ove procedure, plaše je se iz nekolicine razloga.

Jedan od njih može biti strah od igle. Sama pomisao da će oštar predmet uskoro prodreti kroz njihovu delikatnu kožu može biti zastrašujuća.

Uz to, deca se često plaše bola. Iako samo vađenje krvi nije naročito bolno, određena doza nelagodnosti postoji. Nisu sva deca jednako osetljiva na bol, te postojanje ikakve mogućnosti da će ova procedura “boleti“ može da uplaši najmlađe. Neretko se dešava i da, dok čekaju na svoj red u laboratoriji, deca prisustvuju vrištanju svojih vršnjaka, što ih navodi na sledeću pomisao:

„Ako je ovo strašno za druge, sigurno će biti i za mene.”

Pored fizičkog bola, tu je i strah od nepoznatog. Deca ne razumeju uvek zašto je potrebno vaditi krv i šta se tačno dešava tokom procedure, što pojačava njihovu anksioznost.

Na kraju, tu su i pređašnja negativna iskustva. Ako je dete već imalo bolno ili traumatično iskustvo sa vađenjem krvi, strah da će ponovo doći do istog će gotovo sigurno biti prisutan.

Vađenje krvi kod dece izaziva strah zbog straha od igle, bola, nepoznanosti i loših iskustava.

Čega se deca više boje – vađenja krvi iz vene ili prsta?

Deca se obično više plaše vađenja krvi iz vene. Ova procedura traje duže, podrazumeva uzimanje veće količine krvi, i nelagodnija je. Samim tim, logično je da će je mališani smatrati bolnijom u odnosu na vađenje krvi iz prsta. S druge strane, postupak vađenja krvi iz prsta je brz i izaziva trenutni, ali kratkotrajan bol. Upravo zbog toga ga deca obično lakše prihvataju.

Naravno, svako dete je drugačije. Neka deca su manje osetljiva na bol i ne plaše se ni jedne metode. Druga se, pak plaše vađenja krvi iz vene, ali nemaju problem sa vađenjem iz prsta. Ali ima i onih koja nikako ne mogu da smisle nijednu vrstu ove procedure.

Nažalost, određene laboratorijske analize zahtevaju uzimanje uzorka krvi iz vene. Ovo znači da mališani koji dobro podnose vađenje krvi iz prsta ali se boje uzimanja venske krvi ne mogu uvek da pobegnu od svog straha.

Da li postoje manje bolne alternative za vađenje krvi kod dece?

Šta ukoliko imate dete koje apsolutno ne može da podnese odlazak u laboratoriju radi vađenja krvi? Da li postoji alternativa? I da i ne.

Zapravo, sve zavisi od vrste analize koja je indikovana.

Primera radi, genetičke analize, odnosno PCR analize koje imaju za cilj da detektuju DNK materijal Parvovirusa, Epštajn-Bar virusa i Citomegalovirusa u IntroLab laboratoriji ne zahtevaju uzorkovanje krvi. Štaviše, za analizu se može uzeti bilo koji biološki materijal.

Zatim, u našoj laboratoriji se vrši i PCR detekcija Varičela zoster virusa kod dece putem brisa promena na koži. Na ovaj način se otklanja bilo kakva nelagodnost i strah.

Na kraju, bitno je napomenuti i da u IntroLab-u imamo moderne moderne aparate koji nam omogućavaju da uzorak za neke od standardnih analiza, na primer:

…i druge, uzmemo iz prsta deteta, umesto iz vene.

Vađenje krvi kod dece: 4 taktike za prevazilaženje straha

Iako alternative vađenju krvi postoje, deca i roditelji ponekad ne mogu da izbegnu ovu proceduru. Srećom, postoje taktike da se strah od iste prebrodi, ili pak, umanji.

1. Recite deci istinu

Deca su vrlo intuitivna i brzo prepoznaju kada nešto pokušamo da sakrijemo od njih. Zato, umesto da ih obmanjujete lažima, objasnite im šta ih očekuje na način primeren njihovom uzrastu. Recite im da će osetiti blagi ubod, ali da će trajati vrlo kratko. Iskrenost će pomoći u izgradnji poverenja i smanjiti njihovu anksioznosti.

2. Odvratite im pažnju

Distrakcija može biti vrlo efikasna u situacijama kada su deca uznemirena. Ponesite njihovu omiljenu igračku, knjigu, ili im pustite omiljeni crtać na telefonu koji će im pomoći da se fokusiraju na nešto drugo dok traje vađenje krvi. Takođe, možete da razgovarate s njima o nečemu što vole ili da ih zabavljate smešnim pričama.

Devojčica grli medu da bi smanjila strah jer je čula da je vađenje krvi kod dece bolno
Odvratite mališanima pažnju prilikom vađenja krvi tako što ćete u laboratoriju poneti njihovu omiljenu igračku.

3. Dajte im osećaj “kontrole“

Deca se često osećaju bespomoćno prilikom vađenja krvi, što doprinosi dodatnom osećaju straha. Omogućite im osećaj kontrole tako što ćete ih pitati koju ruku žele da koriste, da li žele da sede u krilu ili na stolici, ili koju pesmu žele da slušaju tokom postupka.

4. Odvedite dete u pouzdanu laboratoriju

Verovali ili ne, izbor laboratorije može napraviti veliku razliku. Potražite laboratoriju koja ima iskustva u radu sa decom, kao što je IntroLab. Laboratorija koja je prijateljski nastrojena prema deci sa osobljem koje zna da pristupi mališanima može značajno da umanji njihov strah. Ukoliko vaše dete, pak, strah od vađenja krvi asocira sa laboratorijom u kojoj je imalo negativno iskustvo, obavezno ga sledeći put odvedite na drugo mesto.

Često postavljana pitanja

1. Da li dete sme da jede pre vađenja krvi?

U većini slučajeva, deca smeju da jedu pre vađenja krvi. Iapk, postoje određene analize koje zahtevaju da dete bude natašte (bez hrane i pića), pa je najbolje da se pre dolaska u laboratoriju konsultujete sa osobljem. Međutim, poželjno je, skoro pa i obavezno da dete pre vađenja krvi pije vodu kako bi bilo hidrirano i kako bi se krv što bezbolnije vadila.

2. Kada je najbolje izvaditi krv detetu?

Idealno vreme za vađenje krvi zavisi od vrste analize koja se radi. Generalno, jutarnji sati su najbolji, jer su deca tada odmorna i mirnija. Takođe, određene analize zahtevaju uzimanje krvi na prazan stomak, što je lakše postići ujutru.

Dete koje je dobilo slatkiše nakon vađenja krvi pa je sada srećno
Ne kažnjavajte dete nakon vađenja krvi. Naprovit, nagradite ga!

Vađenje krvi kod dece ne mora da bude bauk!

Vađenje krvi kod dece često izaziva strah, ali vi možete pomoći da ono ne bude bauk tako što ćete nagraditi dete nakon uspešno obavljenog postupka. Pohvalite ga i objasnite da ga nagrađujete zbog hrabrosti i saradnje sa vama i laboratorijskim tehničarom. Na taj način, dete će shvatiti da njegovi napori nisu prošli neprimećeno i da je strah od vađenja krvi legitiman, ali i da ga može prevazići uz vašu podršku. I šta god radili, nikako ne kažnjavajte dete zbog straha koji oseća! Time nećete postići apsolutno ništa. Štaviše, možete samo pogoršati situaciju, što verujemo da nikako nije nešto što želite.

I za kraj, ako odlučite da sa svojim mališanima posetite IntroLab, znajte da ćemo mi nagraditi njihovu hrabrost! Svako dete, nakon vađenja krvi, dobija balon “Smeško“ i bombonice koje će im zasigurno ostaviti ovu posetu u lepom sećanju.

This site is registered on wpml.org as a development site.