Uticaj testosterona na plodnost, libido i opšte zdravstveno stanje muškaraca

Razgovarajmo malo o testosteronu. Znamo ga kao „muški hormon“, ali da li bi nešto više moglo da se krije iza istog? Ako ste muškarac zabrinut za uticaj testosterona na plodnost, libido i opšte zdravstveno stanje, verovatno ste se pitali da li i koju ulogu on ima u svemu tome. Da, ovaj hormon je više od jednostavnog pokretača muškosti—on utiče na sve, od raspoloženja do mišićne mase. U narednim odeljcima, IntroLab Laboratorija Beograd će razbiti neke od mitova, objasniti kako ovaj hormon funkcioniše, i šta se dešava kada su njegovi nivoi van optimalnog opsega.

Šta je testosteron?

U osnovi, testosteron je steroidni hormon koji se proizvodi u testisima muškaraca, a u manjoj meri i u nadbubrežnim žlezdama. Ali, šta on zapravo radi? Prosto govoreći, testosteron je zaslužan za razvoj muških polnih karakteristika–poput dubljeg glasa, rasta brade i dlaka na telu. Ne samo to, već igra i vitalnu ulogu u proizvodnji spermatozoida, čime direktno utiče na mušku plodnost. Osim fizičkih karakteristika, testosteron ima i značajan uticaj na ponašanje. Povezan je s konkurentnošću, samopouzdanjem, pa čak i sa raspoloženjem. Uprkos čestim stereotipima, ovaj hormon ne čini muškarce agresivnima, već doprinosi opštem osećaju dobrog raspoloženja i energije. U suštini, bez testosterona, muškarci ne bi bili ono što jesu, kako fizički, tako i emocionalno.

Uloga testosterona u organizmu muškaraca

Ovaj hormon nije samo odgovoran za „muževne“ karakteristike, već igra i veliku ulogu u održavanju zdravlja muškaraca. Na primer, testosteron je neophodan za pravilan razvoj i funkciju mišića i kostiju. Visoki nivoi ovog hormona pomažu u izgradnji mišićne mase i snage, kao i u očuvanju gustine kostiju. S druge strane, testosteron takođe utiče na distribuciju masti u telu i igra ulogu u regulaciji nivoa crvenih krvnih zrnaca. Ovo znači da ne samo da pomaže u održavanju dobre fizičke forme, već pomaže i u prevenciji anemije.

Muškarac, koji zahvaljujući tome što uticaj testosternona na plodnost, libido i opšte zdravlje postoji ima veliki procenat mišićne mase, pa se sada di
Dokazano je da testosteron pomaže u izgradnji mišićne mase.

Pored toga, testosteron je izuzetno bitan u održavanju mentalnog zdravlja. Niska koncentracija ovog hormona u krvi se neretko povezuje sa depresijom, umorom i smanjenjem kognitivnih sposobnosti. Upravo zbog toga, pravilna regulacija testosterona može biti ključna za osećaj dobrobiti i mentalne jasnoće.

Važno je napomenuti da, iako je testosteron bitan za mnoge aspekte muškog zdravlja, njegov uticaj varira od osobe do osobe. Genetika, način života, ishrana, i fizička aktivnost; sve to igra ulogu u tome kako telo koristi i reguliše ovaj hormon.

Uticaj testosterona na plodnost i celokupno reproduktivno zdravlje

Sada, kada smo shvatili osnovnu ulogu testosterona u muškom telu, hajde da se usmerimo na njegov uticaj na reproduktivno zdravlje. Testosteron je, u suštini, važan za normalno funkcionisanje muškog reproduktivnog sistema. Njegova direktna veza sa proizvodnjom spermatozoida znači da njegova koncentracija ima veliki uticaj na mušku plodnost. Logično je da će proizvodnja spermatozoida biti povećana kada je nivo testosterona u telu veći. Međutim, previsoki nivoi, posebno ako su rezultat upotrebe steroida ili drugih veštačkih suplemenata, mogu imati suprotan efekat i zapravo smanjiti plodnost. Nasuprot tome, manjak muškog hormona može uticati na smanjenje volumena sperme, što može otežati začeće.

Zanimljivo je da nivo testosterona nije samo važan za fizičke aspekte reprodukcije, već igra ulogu i u psihološkom aspektu. Hormonska ravnoteža utiče na samopouzdanje i emocionalnu povezanost, što je važno za zdrav seksualni život. Uzevši u obzir sve navedeno, jasno je da je zdravlje testosterona zapravo zdravlje reproduktivnog sistema.

Da li testosteron utiče na libido?

Hormoni, posebno testosteron, su bitni za pokretanje i održavanje seksualne želje. Primera radi, muškarci s adekvatnim ili visokim koncentracijama testosterona često izveštavaju o snažnijem seksualnom nagonu. S druge strane, pad koncentracije ovog hormona, koji može biti prirodan deo starenja, može dovesti do smanjenja seksualne želje i funkcije. Ovo je posebno izraženo kod muškaraca starijih od 50 godina, ali se može dogoditi i u mlađem dobu usled različitih zdravstvenih problema.

Osim uticaja na libido, testosteron je važan i za postizanje i održavanje erekcije. Dok erekcija zavisi od niza faktora, poput cirkulacije i nervnog sistema, adekvatni nivoi testosterona su potrebni za iniciranje i podršku ovog procesa. Međutim, iako uticaj testosterona na libido postoji, stres, umor, emocionalna bliskost s partnerom, i opšte zdravlje takođe utiču na seksualnu želju. Stoga, ako imate probleme sa libidom, važno je razmotriti sve aspekte vašeg zdravlja i načina života.

Kako ovaj hormon utiče na opšte zdravlje?

Testosteron ne utiče samo na reproduktivno zdravlje i libido muškaraca, već i na njihovo opšte zdravstveno stanje.

Fizičko zdravlje

 • Mišićna masa i snaga: Kao što smo ranije spomenuli, testosteron je bitan za razvoj i održavanje mišićne mase i snage. On ne samo da doprinosi boljem fizičkom izgledu, već i poboljšava metaboličku funkciju i smanjuje rizik od gojaznosti.
 • Zdravlje kostiju: Testosteron pomaže u očuvanju gustine kostiju. Niska koncentracija ovog hormona može povećati rizik od osteoporoze i lomova kostiju, posebno kod starijih muškaraca.
 • Srčano zdravlje: Postoje dokazi koji ukazuju na to da testosteron, kada se u telu nalazi u optimalnoj količini, može podržati zdravlje srca. Ipak, veza između testosterona i kardiovaskularnog zdravlja zahteva dalja istraživanja.
Muškarac koji drži ruku na grudima
Uticaj testosterona na plodnost definitivno postoji, ali kada je ovaj hormon u ravnoteži, on takođe može uticati na opšte zdravlje srca.

Mentalno zdravlje

 • Raspoloženje i blagostanje: Nedostatak muškog hormona je često povezan sa depresijom, anksioznošću i smanjenom sposobnošću za suočavanje sa stresom.
 • Kognitivne funkcije: Postoje indikacije da testosteron može igrati ulogu u očuvanju pamćenja i koncentracije.

Višak testosterona: Da li je dobar i koji su simptomi istog?

Postoje mnoge zablude kada je reč o višku testosterona. Često se smatra da je više uvek bolje, posebno kada je reč o ovom hormonu. Međutim, stvarnost je malo složenija. Dok visok nivo testosterona može doneti određene prednosti, kao što su povećana mišićna masa i nezasićen libido, njegov prekomerni nivo može dovesti do niza problema, poput:

 • Hormonske neravnoteže, koja dovodi do daljih promena kao što su akne, opadanje kose, a u pojedinim slučajevima i srčane bolesti. Takođe, uočena je određena povezanost suplementacije testosteronom i iznenadnog smrtnog ishoda kod sportista. Naime, nekolicina studija je došla do zaključka da je veliki broj sportisti koji su bili pod terapijom ovim hormonom, a pritom imali neku od mutacija u faktorima trombofilije, naročito mutacije F2 i F5, zapravo preminulo od posledica stvaranja trombova, te plućne embolije.
 • Nesanice ili poremećaja spavanja.
 • Promena u ponašanju, kao što su bezrazložna agresivnost i impulsivnost.

Šta kada je nivo “muškog hormona“ nizak?

Nizak nivo testosterona, poznat i kao hipogonadizam, može imati značajan uticaj na kvalitet života muškarca. Simptomi niskog testosterona mogu biti suptilni i često se pripisuju starenju, ali ne treba ih ignorisati. Ukoliko sumnjate da vašem telu fali testosteron, savetuje se da uradite određena imunohemijska, odnosno imunološka ispitivanja, u koje spada provera ukupne količine ovog hormona.

Međutim, pre nego li se podvrgnete analizi, važno je da znate da su simptomi manjka testosterona:

 • Smanjen libido
 • Otežano postizanje i održavanje erekcije
 • Gubitak mišićne mase i snage
 • Umor i nedostatak energije
 • Promene u raspoloženju, te depresija i anksioznost
Umorni muškarac drži ruke na licu
Nagle promene raspoloženja i umor su nuspojave niske koncentracije testosterona u organizmu muškaraca.

Briga o testosteronu je briga o svom celokupnom zdravlju!

Razmatrajući sve što smo naučili, postaje jasno da je uticaj testosterona na plodnost, libido i opšte zdravstveno stanje muškaraca veći nego što se misli. Dok ovaj hormon utiče u velikoj meri na fizičke i seksualne funkcije, on je itekako važan za celokupno emocionalno i fizičko blagostanje jačeg pola. Kada je testosteron van ravnoteže, kvalitet života trpi. Zato bismo svakom muškarcu želeli da poručimo da je s vremena na vreme pametno proveriti svoj hormonski status i odraditi određene laboratorijske testove. Na taj način, moći ćete da se uhvatite u koštac sa svim problemima koje potencijalni višak ili manjak ovog hormona nosi.

 

Reference:

Glueck, C. J., Goldenberg, N., & Wang, P. (2018). Testosterone therapy, thrombophilia, venous thromboembolism, and thrombotic events. Journal of Clinical Medicine, 8(1), 11. https://doi.org/10.3390/jcm8010011

Glueck, C. J., Richardson-Royer, C., Schultz, R., Burger, T., Labitue, F., Riaz, M., Padda, J., Bowe, D., Goldenberg, N., & Wang, P. (2013). Testosterone, thrombophilia, and thrombosis. Clinical and Applied Thrombosis/Hemostasis, 20(1), 22–30. https://doi.org/10.1177/1076029613485154

Testosterone, Thrombophilia, Thrombosis – Translationalres.Com, www.translationalres.com/article/S1931-5244(14)00467-8/fulltext.

This site is registered on wpml.org as a development site.