Urinokultura

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

550,00 rsd

Obrtno Vreme

1-3 dana

Uzorkovanje

Urin

Kategorija

Mikrobiologija

Analiza urinokultura, koju izvodi renomirana laboratorija Beograd, IntroLab, predstavlja analitičku metodu za kultivaciju uzorka urina radi identifikacije mikroorganizama koji mogu biti uzročnici mokraćnih nfekcija. Ovaj postupak se obavlja na hranljivim podlogama, a rezultati se dobijaju nakon 2-3 dana inkubacije.

U normalnim uslovima, urin je sterilan. On je nepogodno tlo za rast mikroorganizama zbog svoje kiselosti, kao i promenjljive koncentracije jedinjenja. Međutim, uprkos nepovoljnoj sredini, u nekim slučajevima može doći do naseljavanja bakterija u mokraći. U tim situacijama, potrebno je sprovesti detaljnu mikrobiološku analizu urina, odnosu analizu urinokulture. Srećom, urinokultura cena kod nas je niska, što znači da ne morate da  čekate da Vam se simptomi pogoršaju kako biste je uradili.

Kada je analiza urinokultura indikovana?

Analiza urinokulture se preporučuje u sledećim situacijama:

  • Kod čestog mokrenja, pečenja pri mokrenju, osećaja nepotpunog pražnjenja bešike, bolova u donjem delu leđa i povišene temperature.
  • Ukoliko mokraća ima neprijatan miris.
  • Kod dece se alarmantnim smatraju povišena temperatura u kombinaciji sa simptomima infekcije.

Infekcija mokraćnih organa predstavlja umnožavanje bakterija u organima mokraćnog sistema. Ovakve infekcije najčešće pogađaju bešiku i mokraćne puteve, međutim, ponekad se mogu javiti i u bubrezima. Kako bi se sprečile dalje posledice, urinokultura treba biti urađena što pre, radi blagovremene dijagnoze i terapije ove infekcije.

Tumačenje rezultata

Tumačenje rezultata urinokulture obuhvata analizu prisustva bakterija u uzorku urina. Evo nekoliko mogućih rezultata i njihovo tumačenje:

  • Negativna urinokultura: U ovom slučaju, nema rasta bakterija u uzorku urina. To ukazuje na odsustvo bakterijske infekcije urinarnog trakta.
  • Pozitivna urinokultura: Ako se identifikuju bakterije u urinokulturi, to ukazuje na prisustvo bakterijske infekcije unutar mokraćnog sistema. U ovom slučaju, naše osoblje će odraditi i antibiogram, kako biste saznali koji antibiotici deluju na uzročnika infekcije.
  • Kontaminirana urinokultura: Ponekad se može desiti da uzorak mokraće bude kontaminiran spoljnim bakterijama tokom prikupljanja ili je nemoguće dostaviti ga u predviđenom roku. Tada je potrebno ponoviti analizu kako bi se dobio tačan rezultat.

Rezultate urinokulture ne treba tumačiti zasebeno i na svoju ruku. Jedini ispravan način interpretiranja je od strane lekara uz kliničku sliku pacijenta i simptome koje on ispoljava.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Jutarnji urin

Obrtno vreme: 1-3 dana

Priprema: Najbolji uzorak urina za analizu je svež, prvi jutarnji urin (prvi mlaz) u sterilnoj bočici. Pre sakupljanja uzorka, preporuka je da se ne sprovode higijenske mere. Minimalna količina urina za analizu je 10-15ml. Urin je potrebno dostaviti u roku od jednog sata u laboratoriju.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.