Ureaplasma Urealyticum

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

1100,00 rsd

Obrtno Vreme

1 do 2 dana

Uzorkovanje

Kategorija

Mikrobiologija

Ureaplasma urealyticum je bakterija koja se često nalazi u genitourinarnom traktu i može izazvati različite zdravstvene probleme ako se ne identifikuje i leči pravovremeno. Rana dijagnostika i tretman su ključni za uspešno lečenje i prevenciju komplikacija. Ako sumnjate na infekciju ili želite više informacija o testiranju, možete zakazati analizu u IntroLab laboratoriji u Beogradu, gde stručnjaci koriste najnovije metode za precizno testiranje i dijagnostiku.

Kada se radi analiza ureaplasma urealyticum?

Analiza za Ureaplasma urealyticum preporučuje se kada postoji osnovana sumnja na infektivno stanje ili ako individua ispoljava simptome koji su karakteristični za infekciju genitourinarnog sistema.

Ureaplasma urealyticum predstavlja bakteriju koja se redovno može detektovati u genitourinarnom sistemu ljudi.

Koji su simpotmi uraplazme?

Ureaplasma urealyticum može biti prisutna u genitourinarnom traktu bez izazivanja simptoma, ali kada simptomi zaista postoje, oni mogu uključivati:

 • Peckanje ili bol prilikom mokrenjaa.
 • Povećana potreba za mokrenjem
 • Uretritis
 • Bol u donjem delu stomaka ili karlici
 • Neobičan vaginalni iscedak
 • Neplodnost

Pored navedenih simptoma, kod trudnica, infekcija Ureaplasma urealyticum može biti povezana s prevremenim rođenjem i niskom porođajnom težinom novorođenčeta.

Kako se prenosi ureaplazma?

Ureaplasma urealyticum najčešće se prenosi seksualnim putem, preko nezaštićenog vaginalnog, analnog ili oralnog kontakta. Zbog toga je važno praktikovati bezbedan seks kako bi se smanjio rizik od prenosa. Osim seksualnog prenosa, postoji mogućnost vertikalnog prenosa, tj. prenosa s majke na dete tokom porođaja. Međutim, ne svaka osoba koja je izložena bakteriji nužno razvija simptome ili postaje zaražena. Uprkos tome, pravilna prevencija je ključna za zaštitu od potencijalnih infekcija.

Kakve komplikacije mogu nastati ako infekcija nije tretirana?

Ureaplazma je čest uzročnik negonokoknog i nehlamidijalnog uretritisa. Postoje pretpostavke da ureaplazma može biti povezana s ozbiljnijim stanjima, poput upale bubrega poznate kao pijelonefritis ili sa Reiterovim sindromom. Ureaplazma takođe može biti povezana s upalama pluća, posebno kod osoba s kompromitovanim imunološkim sistemom.

Kako se dijagnostikuje infekcija?

Postavljanje dijagnoze infekcije izazvane Ureaplasma urealyticum temelji se na laboratorijskim ispitivanjima. Dve osnovne tehnike se često koriste za otkrivanje ove bakterije:

 • Kultivacija i identifikacija: Uzeti brisevi, bilo da je reč o brisu grlića materice kod žena ili brisu mokraćne cevi kod muškaraca, smeštaju se na posebne nutritivne podloge da bi se podstakao rast bakterija. Nakon kultivacije, bakterije se prepoznaju kroz mikroskopsku inspekciju i druge laboratorijske postupke.
 • PCR analiza: Ova tehnika koristi lančanu reakciju polimerazom (PCR) da bi se identifikovala DNK ureaplazme u uzorcima. Zahvaljujući svojoj visokoj osetljivosti, PCR je sposoban prepoznati čak i veoma male količine bakterijske DNK, što ga čini iznimno tačnom metodom.

Koji se uzorka koristi za dijagnozu?

Za preciznu laboratorijsku dijagnostiku obično se koriste:

 • Bris iz grlića materice za žene.
 • Bris iz mokraćne cevi za muškarce.
 • Semenski uzorak.
 • Prvi deo jutarnjeg urina, za oba pola.

Kako se leči?

Lečenje ureaplazme predstavlja izazov zbog jedinstvene osobine ovih bakterija da nemaju ćelijski zid. I dok većina antibiotika deluje ciljajući upravo ćelijski zid, pristup lečenju ureaplazme zahteva posebnu pažnju. Na osnovu detaljnog antibiograma, specijalizovani antibiotik se određuje za terapiju. Važno je istaći potrebu da oba partnera budu pod terapijom kako bi se minimizirao rizik od ponovne infekcije. Poseban oprez se preporučuje trudnicama, pri čemu se biraju lekovi koji su sigurni za njih i njihovu bebu.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak:

Obrtno vreme: 1 do 2 dana

Priprema: Posebna priprema nije potrebna.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.