Ukupni komplement CH50

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

980,00 rsd

Obrtno Vreme

3 dana

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Imunologija

Ukupni komplement CH50 analiza je specijalizovani test dostupan u IntroLab laboratoriji u Beogradu, dizajniran da oceni funkcionalnost sistema komplementa – ključnog segmenta vašeg imunološkog sistema. Ova analiza pruža dragocene informacije o vašem zdravlju, pomažući vam da shvatite kako se vaše telo bori protiv infekcija i upala.

Šta su CH 50 ukupni komplement?

CH50, ili totalna hemolitička aktivnost komplementa, je test koji procenjuje ukupnu funkcionalnost sistema komplementa u organizmu.

Sistem komplementa se sastoji od skupa proteina prisutnih u krvi koji igraju ključnu ulogu u našem imunološkom odgovoru na infekcije. Ovi proteini rade zajedno kako bi pomogli telu u borbi protiv bakterija, virusa i drugih stranih tela. Sistem komplementa takođe podržava upalni odgovor i pomaže u uklanjanju oštećenih ćelija.

CH50 test meri efikasnost sistema komplementa u izvršavanju procesa zvanog hemoliza – razaranje ili liza stranih ćelija. Ovo se postiže u laboratorijskim uslovima dodavanjem osetljivih crvenih krvnih zrnaca u serum pacijenta. Ako su komplementni proteini u serumu prisutni i funkcionalni, doći će do lize crvenih krvnih zrnaca. Stepen hemolize koristi se za procenu funkcionalnosti sistema komplementa.

Zašto se određuje i kod koga se trebaju određivati?

Ukupni komplement CH50 se određuje kada postoji sumnja da je sistem komplementa oštećen ili ne funkcioniše adekvatno. Ove nepravilnosti mogu biti posledica naslednih stanja, autoimunih bolesti kao što su sistemski lupus eritematosus (SLE) ili reumatoidni artritis, ili infekcija. Test se može koristiti da potvrdi dijagnozu ovih stanja, prati njihov napredak ili proceni efikasnost terapije.

Kako se tumace rezultati?

Rezultati se generalno kategorizuju kao normalni, povišeni ili sniženi. Normalan rezultat ukazuje na pravilan rad sistema komplementa, dok povišeni rezultati mogu ukazivati na akutnu fazu infekcije ili upale. Sa druge strane, sniženi rezultati mogu ukazivati na aktivnu autoimunu bolest ili nasledni poremećaj komplementa.

Specifičnosti i podvrste analize

Ukupni komplement CH50 je sveobuhvatan test koji ocenjuje funkcionalnost celokupnog sistema komplementa. Pored toga, postoje i specifični testovi, kao što su C3 i C4, koji ocenjuju funkcionalnost specifičnih komponenti ovog sistema. Vaš lekar će odlučiti koji test je najpogodniji za vas, u zavisnosti od vaših simptoma i medicinske istorije.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Venska krv

Obrtno vreme: 3 dana

Priprema: Posebna priprema nije potrebna.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.