TSH receptorska antitela – TRAb

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

2000,00 rsd

Obrtno Vreme

1 dan

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Imunohemija

Analiza TSH receptorskih antitela (TRAb) je esencijalni alat u rukama lekara kada je potrebno dijagnostikovati, pratiti i tretirati autoimune bolesti štitne žlezde. Kao pacijent, važno je razumeti svrhu ovog testa, kao i značaj rezultata, kako bi se obezbedila najbolja moguća briga o vašem zdravlju. Za više informacija, ili ukoliko imate dodatnih pitanja, obratite se svom lekaru ili našem stručnom timu u laboratoriji IntroLab u Beogradu.

Šta su TSH receptorska antitela (TRAb)?

TSH receptorska antitela (TRAb) su specifična vrsta antitela koja se stvaraju u organizmu kao deo imunološkog odgovora. Ova antitela imaju sposobnost da se vežu za TSH receptore (Thyroid-Stimulating Hormone) na ćelijama štitne žlezde.

TSH receptori su deo familije G-protein-vezujućih receptora sa 7 transmembranskih domena, slični receptorima za druge glikoproteinske hormone, kao što su LH i FSH. Sintetišu se kao veliki prekursorski molekuli koji se deponuju u ćelijskoj membrani.

Kada se TRAb antitela vežu za TSH receptore, mogu oponašati delovanje TSH. Ovo može rezultirati prekomernom ili nedovoljnom proizvodnjom hormona štitne žlezde, uzrokujući simptome hiper- ili hipotiroidizma. Proizvodnja ovih antitela može biti genetskog porekla, ali može biti uzrokovana i faktorima životne sredine.

Kada se ispituju TSH receptorska antitela (TRAb)?

TRAb analiza je ključni instrument u dijagnostici i praćenju autoimunih bolesti štitne žlezde. Ovaj test se često naručuje kada postoje simptomi ili znaci tiroidne disfunkcije koji ukazuju na moguću autoimunu bolest štitne žlezde, kao što su Gravesova bolest ili Hashimotova bolest.

U situacijama kada su rezultati drugih testova funkcije štitne žlezde, kao što su merenje TSH, T3 i T4, nejasni ili kontradiktorni, TRAb analiza može pružiti dodatne informacije. Ova analiza je posebno korisna za praćenje efekata terapije za Gravesovu bolest ili za procenu rizika od razvoja Gravesove oftalmopatije, posebno kod pacijenata koji puše. Tokom terapije antitiroidnim lekovima za Gravesovu bolest, nivo TRAb ima tendenciju opadanja. Nizak nivo ili odsustvo TRAb nakon lečenja lekovima može ukazivati na remisiju bolesti, što može ukazivati na mogućnost ukidanja terapije.

Posebno je važno napomenuti da se TRAb analiza preporučuje tokom poslednjeg trimestra trudnoće. Budući da su TRAb antitela klase IgG, ona mogu preći kroz placentu i potencijalno izazvati neonatalno oboljenje štitne žlezde. Stoga je merenje TRAb u periodu trudnoće kod pacijentkinja koje imaju istoriju tiroidnog oboljenja važno za procenu rizika od tiroidnog oboljenja kod novorođenčeta.

Kako se tumače rezultati?

Rezultati TRAb analize mogu se podeliti na snižene, normalne i povišene vrednosti.

  • Snizene vrednosti: Snizene vrednosti TRAb obično nisu znak za zabrinutost, jer zdrava osoba ne bi trebalo da proizvodi ova antitela.
  • Normalne vrednosti: Ukoliko su vrednosti TRAb normalne, to znači da nema detektovanih antitela koja bi uticala na funkciju štitne žlezde.
  • Povišene vrednosti: Povišene vrednosti TRAb mogu ukazivati na autoimune bolesti štitne žlezde, kao što su Gravesova bolest ili Hashimotova bolest.

Interpretacija rezultata TRAb analize zavisi od celokupne kliničke slike i treba je tumačiti u kontekstu drugih testova funkcije štitne žlezde i simptoma pacijenta.

Specificnosti i podvrste analize

U dijagnostici i praćenju bolesti štitne žlezde, TRAb analiza je samo jedan deo šireg spektra testova. Ovi testovi pružaju sveobuhvatan uvid u funkciju štitne žlezde i mogu pomoći u preciznom određivanju dijagnoze i terapije. Evo nekoliko analiza koje se često koriste u kombinaciji sa TRAb analizom:

  • TSH (tireostimulišući hormon): Ovaj test meri nivo hormona koji proizvodi hipofiza i koji stimuliše štitnu žlezdu da proizvodi hormone T3 i T4.
  • T4 i FT4 (tiroksin i slobodni tiroksin): Ovi testovi meri nivo hormona T4 u krvi. FT4 se odnosi na deo T4 hormona koji nije vezan za proteine i može da uđe u ćelije.
  • T3 i FT3 (trijodtironin i slobodni trijodtironin): Ovi testovi meri nivo hormona T3 u krvi. FT3 se odnosi na deo T3 hormona koji nije vezan za proteine i može da uđe u ćelije.
  • Anti-TPO antitela: Ovaj test meri nivo antitela na enzim tiroperoksidazu (TPO), koji igra ključnu ulogu u proizvodnji hormona štitne žlezde.
  • Anti-TG antitela: Ovaj test meri nivo antitela na tireoglobulin (TG), protein koji proizvodi štitna žlezda i koji je neophodan za proizvodnju hormona T3 i T4.
  • TG (tireoglobulin): Ovaj test meri nivo tireoglobulina u krvi, koji može biti povišen kod nekih oblika bolesti štitne žlezde.
  • Kalcitonin: Ovaj test meri nivo kalcitonina, hormona koji proizvodi štitna žlezda i koji pomaže u regulaciji nivoa kalcijuma u krvi.

Priprema za test

Za analizu-TSH receptorska antitela (TRAb) nije potrebna posebna priprema. Pacijenti mogu nastaviti sa svojim uobičajenim dnevnim aktivnostima i rutinama pre testiranja. Nema specifičnih dijetalnih ili životnih ograničenja koja bi trebalo da se pridržavate pre odlaska u laboratoriju.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Venska krv

Obrtno vreme: 1 dan

Priprema: Posebna priprema nije potrebna.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.