Trigliceridi

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

180,00 rsd

Obrtno Vreme

4h

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Biohemija

Trigliceridi su tip masti koji služe kao izvor energije za organizam. Oni se unose putem ishrane, a nakon apsorpcije u digestivnom traktu, trigliceridi se koriste kao gorivo ili se skladište u masnom tkivu. Visoke vrednosti triglicerida u krvi mogu biti povezane sa povećanim rizikom od srčanih oboljenja. Analiza triglicerida je korisna u proceni nivoa triglicerida u krvi i identifikaciji mogućeg rizika za srčana oboljenja. Posetite IntroLab u Beogradu ukoliko želite da odradite ovaj test, a takođe nam se možete i obratiti kako bismo Vam detaljan uvid u trigliceridi i holesterol analize cena.

Analiza triglicerida – Indikacije

Analiza triglicerida se koristi za procenu rizika od srčanih oboljenja i praćenje efikasnosti terapije za smanjenje nivoa lipida. Određivanje triglicerida se preporučuje osobama koje se podvrgavaju rutinskim medicinskim pregledima, gde se analizira ceo lipidni status (uključujući ukupni holesterol, HDL-holesterol i LDL-holesterol). Takođe, periodično se preporučuje osobama s povećanim rizikom od srčanih oboljenja, gde se analizira ceo lipidni status zajedno s drugim markerima. Ova analiza se takođe preporučuje osobama koje se nalaze na terapiji za smanjenje nivoa masti u krvi. Ovo uključuje i one koje su počele da žive zdravijim načinom života.

Laboratorijsko određivanje triglicerida se preporučuje za sve:

  • Osobe tarije od 18 godina, koje bi trebalo da obave ovu analizu svakih 5 godina ili češće.
  • Žene koje su navršile 50 godine, na svakih šest meseci ili češće
  • Muškace koji imaju 45 i više godina, takođe na svakih šest meseci ili češće.

Tumačenje rezultata

Uobičajeno je da se rezultati izražavaju u miligramima po decilitru (mg/dL) ili milimolima po litru (mmol/L) krvi.

  • Normalni raspon: Normalne vrednosti triglicerida obično se smatraju manjim od 150 mg/dL (ili 1.7 mmol/L).
  • Povišeni nivoi triglicerida: Visoke vrednosti triglicerida, koje obično prelaze 150 mg/dL (1.7 mmol/L), mogu ukazivati na hipertrigliceridemiju. Povišeni trigliceridi su često povezani sa faktorima rizika kao što su gojaznost, dijabetes, metabolički sindrom ili nasledni faktori. Takođe, konzumacija veće količine alkohola i nezdrava ishrana bogata mastima i šećerima mogu uticati na povećanje triglicerida.
  • Rizik od srčanih oboljenja: Visoki nivoi triglicerida mogu biti povezani sa povećanim rizikom od srčanih oboljenja, posebno kada su praćeni drugim faktorima rizika kao što su povišeni nivoi LDL holesterola (lošeg holesterola), niski nivoi HDL holesterola (dobrog holesterola) ili visok krvni pritisak.

Važno je da se konsultujete sa svojim lekarom ili stručnim zdravstvenim radnikom za detaljno tumačenje rezultata analiza krvi, pa tako i analiza triglicerida. Na osnovu tih rezultata, lekar će moći da prepozna potencijalne probleme. On će takođe moći da preporuči odgovarajuće korake kako biste održali zdravlje srca. Ovo može uključivati promene u načinu života, ishrani i potencijalnu kontrolu triglicerida lekovima.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Venska krv

Obrtno vreme: 4h

Priprema: Pre uzimanja krvi za analizu, važno je da ne jedete hranu u periodu od 9 do 12 sati pre uzorkovanja. Međutim, konzumacija vode je dozvoljena. Takođe, treba imati u vidu da nije dozvoljeno konzumirati alkohol 24 sata pre vađenja krvi.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.