Trichinella spiralis IgG At

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

1450,00 rsd

Obrtno Vreme

do 8 dana

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Imunologija

Trichinella spiralis je nematod (okrugli crv) koji može izazvati bolest poznatu kao trihineloza. Ova bolest se najčešće prenosi konzumiranjem sirovog ili nedovoljno termički obrađenog mesa zaraženih životinja, posebno svinja. Analiza Trichinella spiralis IgG At pripada grupi testova pod nazivom parazitološka serologija. On detektuje antitela (IgG) protiv ove parazitske infekcije u krvi pacijenta.

Gde se analiza obavlja?

U laboratoriji Beograd, poznatoj kao IntroLab, možete obaviti ovu analizu. Proces uključuje vađenje krvi iz vene, a zatim se uzorak šalje na dalju obradu radi detekcije specifičnih antitela.

Zašto se radi ova analiza?

Ova analiza se preporučuje osobama koje su konzumirale meso za koje se sumnja da je moglo biti zaraženo, kao i onima koji pokazuju simptome trihineloze. Takođe, može se koristiti za praćenje efikasnosti lečenja ili za potvrdu dijagnoze.

Kako se infekcija Trichinella spiralis prenosi?

Infekcija Trichinella spiralis nastaje unošenjem mesa koje sadrži ciste Trichinella. Nakon izlaganja želudačnoj kiselini i pepsinu, larve se oslobađaju iz cista i napadaju sluzokožu tankog creva gde se razvijaju u odrasle crve. Nakon nedelju dana, ženke oslobađaju larve koje migriraju do prugastih mišića gde se enkapsuliraju. Proces enkapsulacije je završen za 4 do 5 nedelja, a enkapsulirane larve mogu ostati žive nekoliko godina. Unošenjem enkapsuliranih larvi ciklus se nastavlja.

Simptomi infekcije

Lakši slučajevi su tipično asimptomatski. Kod blagih do umerenih infekcija, većina simptoma nestaje u roku od nekoliko meseci. Međutim, umor, slabost i dijareja mogu trajati mesecima. U teškim slučajevima može doći do smrtnog ishoda.

Gde je infekcija Trichinella spiralis najčešća?

Infekcija Trichinella spiralis je prisutna širom sveta, ali je najčešća u delovima Evrope i Sjedinjenih Američkih Država.

Kako se dijagnostikuje infekcija?

Infekcija može biti identifikovana na nekoliko načina:

 • Mikroskopijom
 • Biopsijom mišića
 • Serologijom: Detekcija antitela pomoću ELISA testa

Mere prevencije

Sprečavanje infekcije Trichinella spiralis zahteva pažljive preventivne mere, kako na individualnom, tako i na zajedničkom nivou. Evo nekoliko ključnih koraka koje možete preduzeti da biste smanjili rizik od infekcije:

 • Najvažnija mera prevencije je temeljno kuvanje mesa, posebno svinjskog. Meso treba kuvati dok ne dostigne unutrašnju temperaturu od najmanje 71°C. Ovo će osigurati da su sve larve Trichinella spiralis u mesu uništene.
 • Nikada ne konzumirajte sirovo ili nedovoljno termički obrađeno meso, posebno svinjsko meso ili divljač.
 • Zamrzavanje mesa može pomoći u uništavanju larvi. Preporučuje se zamrzavanje mesa na -15°C ili nižoj temperaturi najmanje 3 nedelje.
 • Kupujte meso samo od proverenih i pouzdanih dobavljača. Divljač, posebno medvedi, može biti izvor infekcije, pa je važno da se takvo meso temeljito skuva ili zamrzne pre konzumacije.
 • Pranje ruku sapunom i vodom pre jela i posle rukovanja sirovim mesom je ključno. Takođe je važno redovno čistiti i dezinfikovati površine na kojima se priprema hrana.
 • Ako putujete u područja gde je poznato da postoji visok rizik od infekcije T. spiralis, budite posebno oprezni kada konzumirate meso.

Tok lečenja

Kada se uspostavi dijagnoza infekcije, nastupa se sa lečenjem, koje može da podrazumeva:

 • Antiparazitske lekove: U ranoj fazi infekcije, kada su larve još uvek u crevima, lečenje antiparazitskim lekovima kao što su mebendazol ili albendazol može biti efikasno. Ovi lekovi deluju tako što ubijaju odrasle crve i sprečavaju dalje oslobađanje larvi.
 • Kortikosteroide: U slučajevima kada infekcija uzrokuje ozbiljne simptome, kao što su bolovi u mišićima ili upala srčanog mišića, kortikosteroidi mogu biti propisani kako bi se smanjila upala i ublažili simptomi.
 • Simptomatsko lečenje: U zavisnosti od simptoma, moguće je da će biti potrebno simptomatsko lečenje, kao što su analgetici za bolove ili lekovi za smanjenje otoka.
 • Prevenciju komplikacija: U težim slučajevima, kada infekcija uzrokuje komplikacije kao što su miokarditis (upala srčanog mišića) ili encefalitis (upala mozga), hospitalizacija i intenzivna nega mogu biti potrebni.
 • Praćenje i kontrolne preglede: Nakon inicijalnog lečenja, važno je redovno pratiti pacijenta kako bi se osiguralo da su svi simptomi nestali i da nema komplikacija.

Podvrste analize Trichinella spiralis IgG At

Pored analize Trichinella spiralis IgG At, u IntroLab laboratoriji možete odraditi i analizu Trichinella spiralis ukupnih antitela.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Serum (venska krv)

Obrtno vreme: do 8 dana

Priprema: Posebna priprema nije potrebna.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.