Treponema Pallidum At

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

1850,00 rsd

Obrtno Vreme

do 8 dana

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Imunologija

Kada se suočavamo sa različitim simptomima ili sumnjama na određene bolesti, važno je da se obratimo stručnjacima i da se podvrgnemo odgovarajućim testovima. Jedan od takvih testova je i analiza Treponema pallidum At dostupna u sklopu IntroLab privatne laboratorije Beograd. Ova analiza je ključna za dijagnostikovanje sifilisa, bolesti koja može imati ozbiljne posledice ako se ne otkrije i leči na vreme.

Šta je Treponema pallidum?

Treponema pallidum je bakterija koja uzrokuje sifilis. Ova bolest se najčešće prenosi seksualnim putem, ali može biti preneta i sa majke na dete tokom trudnoće ili porođaja. Ako se ne leči, sifilis može dovesti do komplikacija u više organskih sistema, a može se završiti i smrću.

Kako T. pallidum izaziva infekciju?

Treponema pallidum izaziva pojavu čira na mestu infekcije, što je poznato kao primarni sifilis. U drugoj fazi sifilisa, istaknut je makulopapularni osip i limfadenopatija. Mogu se javiti i simptomi poput groznice, malaksalosti, mučnine, glavobolje, bolova u zglobovima i anoreksije. Nakon toga, nastupa latentna faza bolesti.

Zašto je ova bakterija poznata kao tajni patogen?

Treponema pallidum je poznata kao tajni patogen zbog svog golog spoljnog omotača koji se sastoji uglavnom od neimunogenih transmembranskih proteina. S druge strane, sadrži vsoko imunogene lipoproteine unutar periplazmatskog prostora, što je čini izuzetno teškom za detekciju od strane imunog sistema.

Kako se vrši testiranje?

Serološko testiranje je preferirani metod dijagnoze sifilisa. Postoje dve vrste seroloških testova: treponemalni i nontreponemalni. Tradicionalno skrining testiranje za sifilis započinje nontreponemalnim testom, a zatim se vrši treponemalni test kako bi se potvrdili reaktivni rezultati.

Kome je preporučeno testiranje na Treponema pallidium At?

Osobe koje pokazuju znakove ili simptome infekcije sifilisom trebalo bi da se testiraju. Takođe, asimptomatske osobe koje su pod visokim rizikom od sifilisa trebalo bi da se podvrgnu skriningu. To uključuje trudnice, osobe sa seksualnim partnerom koji ima sifilis, seksualno aktivne muškarce koji imaju seksualne odnose sa muškarcima i osobe zaražene HIV-om.

Kako se tumače rezultati?

Dijagnoza sifilisa zavisi od kombinacije seroloških testova i kliničkih simptoma. Pozitivni rezultati nontreponemalnih testova trebalo bi da budu potvrđeni treponemalnim testom. Treponemalni testovi detektuju antitela koja ciljaju specifično Treponema pallidum, dok nontreponemalni testovi detektuju nespecifična antitela koja se formiraju kao odgovor na oštećenje ćelija usled infekcije.

Povezane analize

Pored analize na prisustvo Treponema pallidium At, u IntroLab laboratoriji vam je takođe na raspolaganju analiza TPHA.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Serum (venska krv)

Obrtno vreme: do 8 dana

Priprema: Posebna priprema nije potrebna.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.