Transglutaminska IgA At

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

1500,00 rsd

Obrtno Vreme

1 dan

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Imunologija

Kada se govori o dijagnostici celijačne bolesti, analiza transglutaminska IgA At, poznata i kao tTg-IgA test, predstavlja ključnu metodu. Ovaj test, dostupan u sklopu usluga privatne laboratorije Beograd, IntroLab, je posebno dizajniran da detektuje antitela ili imunoglobuline, koji su proteini proizvedeni od strane imunog sistema. Povećana prisutnost ovih antitela u krvi može ukazivati na celijačnu bolest.

Šta je celijačna bolest?

Celijačna bolest je hronični autoimuni poremećaj koji utiče na digestivni sistem. Ovaj poremećaj se aktivira kada osoba konzumira hranu koja sadrži gluten, protein prisutan u žitaricama poput pšenice, ječma i raži. Kada osoba sa celijačnom bolešću konzumira gluten, njene imune ćelije reaguju na gluten i napadaju ga, što može oštetiti tanko crevo.

Koji su simptomi celijakije?

Mnoštvo simptoma mogu ukazivati na to da je neko netolerantan na gluten. Međutim, neki od najčešćih su:

 • Dijareja
 • Nadutost i bol u stomaku
 • Umor
 • Osip na koži (dermatitis herpetiformis)
 • Gubitak težine
 • Zatvor
 • Gasovi
 • Anemija usled nedostatka gvožđa
 • Bol u zglobovima i kostima
 • Glavobolje i umor

Zašto se radi transglutaminska IgA test?

Test tkivne transglutaminaze IgA je najosetljivija i najefikasnija metoda za testiranje celijačne bolesti. Pokazuje pozitivne rezultate kod gotovo 98% ljudi sa celijačnom bolešću koji konzumiraju gluten. Lekar može preporučiti ovaj test ako pacijent pokazuje simptome celijačne bolesti ili ako ima stanja poput dijabetesa tipa 1 ili bolesti štitne žlezde, koja povećavaju rizik od razvoja celijakije.

Tumačenje rezultata tTG-IgA testa

Rezultati tTG-IgA testa mogu pomoći lekarima da dijagnostikuju celijačnu bolest ili da prate kako se osobe sa ovom bolešću nose sa njenim simptomima.

Referentne vrednosti:

 • tTG ANTITELA, IgA: <4.0 U/mL (negativno)
 • tTG ANTITELA, IgA: 4.0-10.0 U/mL (slabo pozitivno)
 • tTG ANTITELA, IgA: 10.0 U/mL (pozitivno)

Rizici i druge napomene

Iako tTg-IgA test ne nosi veće rizike, pacijent može osetiti blagi ubod ili bol prilikom uboda igle. Nakon što se izvrši vađenje krvi, može doći do krvarenja, modrica ili bolova na mestu uboda. Važno je napomenuti da ova vrsta imunološke analize možda neće biti precizna kod dece i osoba sa niskim nivoom antitela, što može dovesti do lažno negativnih rezultata. U takvim slučajevima, lekar može preporučiti dodatne dijagnostičke testove.

Povezane analize

Pored analize transglutaminska IgA At, pacijentima je u našoj laboratoriji na raspolaganju i analiza transglutaminska IgG At, kao i dodatni testovi koji se koriste u dijagnostici netolerancije na gluten.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Serum (venska krv)

Obrtno vreme: 1 dan

Priprema: Ukoliko se analiza vrši radi uspostavljanja dijagnoze, preporučuje se konsultovanje sa lekarom radi preciznih instrukcija koja se tiču pripreme za analizu. Ukoliko se radi u cilju praćenja terapije, posebna priprema nije potrebna.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.