TPHA (Treponema pallidum)

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

950,00 rsd

Obrtno Vreme

do 4 dana

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Imunologija

TPHA (Treponema pallidum) analiza omogućava detekciju antitela na Treponema pallidum, bakteriju koja izaziva sifilis, i ključna je u preciznoj dijagnostici ove bolesti. U laboratoriji IntroLab u Beogradu, nudimo ovu uslugu kao deo našeg sveobuhvatnog niza testiranja za seksualno prenosive bolesti, obezbeđujući brzu, tačnu i diskretnu analizu.

Šta je TPHA?

TPHA, skraćenica za Treponema Pallidum Hemagglutination test, je laboratorijska analiza dizajnirana za detekciju antitela na bakteriju Treponema pallidum. Ova spiralna bakterija je uzročnik sifilisa, ozbiljne seksualno prenosive bolesti koja može imati dugotrajne i potencijalno životno opasne posledice ako se ne leči. Test se oslanja na reakciju hemaglutinacije, proces kojim se eritrociti (crvena krvna zrnca) spajaju ili „lepe“ u prisustvu antitela. Specifična antitela prepoznata TPHA testom nastaju kao odgovor na infekciju Treponema pallidum.

TPHA test je visoko specifičan i osetljiv, i često se koristi kao referentna metoda u potvrdi dijagnoze sifilisa. Iako postoji nekoliko testova za detekciju sifilisa, TPHA je posebno koristan jer može detektovati infekciju u različitim fazama bolesti, uključujući rane i kasne stadijume. Međutim, vredno je napomenuti da prisustvo antitela na Treponema pallidum, koja TPHA test detektuje, može biti znak i prethodne, već izlečene infekcije. Iz tog razloga, pozitivan TPHA test često zahteva dodatnu dijagnostiku radi potvrde aktivne infekcije.

Kada se radi TPHA test?

Analiza TPHA se obično radi kada postoji sumnja na sifilis na osnovu simptoma, drugih testova ili izloženosti riziku od infekcije. Takođe, preporučuje se kod trudnica kao deo prenatalnog testiranja, kako bi se sprečila transmisija bolesti na fetus. Osobe sa više seksualnih partnera, partnerima koji imaju sifilis, ili osobe koje praktikuju nezaštićen seks bi trebalo da se testiraju.

Stadijumi sifilisa: Razumevanje progresa bolesti

Sifilis se razvija kroz nekoliko stadijuma, svaki sa svojim karakterističnim simptomima i posledicama:

  • Primarni stadijum sifilisa obično se javlja od dve do šest nedelja nakon što je osoba izložena bakteriji Treponema pallidum. Karakterišu ga jedan ili više tvrdih, bezbolnih čireva (šankrova) koji se pojavljuju na mestu gde je bakterija ušla u organizam. Najčešće se ovi čirevi javljaju u genitalnom području, ali mogu se pojaviti bilo gde na telu.
  • Sekundarna faza sifilisa sledi nekoliko nedelja do nekoliko meseci nakon primarne faze. Tokom ove faze, simptomi mogu biti širi i obuhvatiti osip, groznicu, umor, glavobolju, bolove u mišićima i zglobovima, gubitak kose i uvećanje limfnih čvorova.
  • Tercijarna faza sifilisa može se razviti godinama, pa čak i decenijama, nakon početne infekcije. Ova faza se javlja kod onih osoba koje nisu bile lečene i simptomi mogu varirati u zavisnosti od toga koji organi su pogođeni.

Potencijalni Ishodi Tercijarne Faze

Tercijarna faza bolesti može doneti sa sobom ozbiljne komplikacije. To može uključiti teške kardiovaskularne probleme, neurološke simptome kao što su paraliza, problema sa vidom, demencija i mentalni poremećaji, kao i oštećenja unutrašnjih organa. Iz tog razloga, pravovremeno otkrivanje i lečenje sifilisa je od suštinskog značaja kako bi se izbegle ove ozbiljne posledice.

Urođeni sifilis

Urođeni sifilis je ozbiljno stanje koje se javlja kada se Treponema pallidum prenese sa majke na dete tokom trudnoće ili porođaja. Ovo može dovesti do spontanog pobačaja, gubitka ploda tokom trudnoće ili nakon rođenja ili brojnih fizičkih i mentalnih invaliditeta. Stoga je neophodno da se sve trudnice testiraju na sifilis, uključujući TPHA analizu.

Kako se tumače rezultati

Negativan TPHA test ukazuje na odsustvo antitela na Treponema pallidum, što znači da najverovatnije nema infekcije. Pozitivan rezultat ukazuje na prisustvo antitela, a samim tim i moguću infekciju. Međutim, pošto antitela mogu ostati prisutna u telu godinama nakon izlečenja sifilisa, pozitivan rezultat ne znači nužno aktivan sifilis. Dodatna testiranja mogu biti neophodna.

Specificnosti i podvrste analize

Treba naglasiti da postoji više različitih testova za sifilis, uključujući RPR (Rapid Plasma Reagin) i VDRL (Venereal Disease Research Laboratory) testove. Ovi testovi detektuju različite vrste antitela i mogu se koristiti u različitim stadijumima bolesti. Vaš lekar će odabrati najpogodniji test na osnovu vaših simptoma, medicinske istorije i potencijalne izloženosti.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Venska krv

Obrtno vreme: do 4 dana

Priprema: Posebna priprema nije potrebna.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.