Toksičnost vitamina D u nepravilnim dozama

Otkako je počela pandemija covid-19, sve više se priča o vitaminu D. Naime, mnogo studije su ukazivale na povezanost virusa i ovog vitamina, a u većini slučajeva su suplementi vitamina D bili deo redovne terapije kada je u pitanju lečenje i oporavak. Međutim, vitamin D je izuzetno važan za opšte zdravlje, bez obzira na to da li je organizam pogođen nekom bolešću ili ne. Ipak, unošenje prevelike količine vitamina D na duže staze može biti toksično. Koji su simptomi i kolika je zaista toksičnost vitamina D u nepravilnim dozama, otkrivaju nam stručnjaci iz IntroLab laboratorije, jedne od najboljih laboratorija u Beogradu.

Šta je vitamin D

Vitamin D je esencijalan vitamin, koji je u stvari hormon, neophodan za normalan razvoj i održavanje kostiju. Takođe ima važnu ulogu u nervnom, mišićno-koštanom i imunološkom sistemu. Telo pretvara konzumirani vitamin D u njegov ,,aktivni“ oblik, koji pomaže apsorpciju kalcijuma.

Postoji nekoliko načina da se obezbedi dovoljna količina vitamina D:

 • Izlaganjem kože suncu.
 • Kroz hranu i piće koje konzumirate.
 • Pomoću dijetetskih suplemenata i lekova na recept.
Osoba koja uzima lek
Vitamin D se, između ostalog, dobija iz lekova

Šta je toksičnost vitamina D u nepravilnim dozama?

Toksičnost vitamina D, poznata kao hipervitaminoza D, javlja se kada u organizmu postoji prekomerna količina vitamina D. Ova retka komplikacija obično nastaje usled uzimanja većih doza vitamina D nego što je propisano, ili preterane upotrebe dodataka prehrani kupljenih bez recepta. Previše vitamina D može dovesti do hipokalcemije, što znači da su nivoi kalcijuma u krvi viši od normalnih, izazivajući različite simptome. Iako tokom toksičnosti vitamina D retko dolazi do smrtnih ishoda, ovo stanje može značajno ugroziti zdravlje. U težim slučajevima može doći do zatajenja bubrega, aritmije, nestabilnog hoda i zbunjenosti.

Koji je toksični nivo vitamina D?

Doza vitamina D koja može da izazove toksične simptome značajno varira. Toksičnost može nastati već sa 2,000 jedinica dnevno (IU/d) kod osetljivih osoba.

Preporučene dnevne doze vitamina D uključuju:

 • Osobe od 19 do 50 godina: 600 IU/d.
 • Osobe od 50 do 70 godina: Najmanje 600 IU/d.
 • Osobe starije od 70 godina: Najmanje 800 IU/d.

Maksimalna preporučena dnevna doza za zdrave odrasle osobe je 4,000 IU/d.

Razgovarajte sa svojim zdravstvenim radnikom ako ste zabrinuti zbog unosa vitamina D. Oni mogu pružiti smernice o tome da li bi trebalo da uzimate dodatak i u kojoj količini i koji su alternativni načini da poboljšate loš imunitet.

Vitamini u kutiji
Toksičnost vitamina D nastaje zbog preterane upotrebe dodataka prehrani

Šta izaziva toksičnost?

Toksičnost obično nastaje zbog prekomernog uzimanja vitamina D izdavanog na recept ili zbog preterane upotrebe dodataka prehrani koji sadrže vitamin D, a koji se mogu nabaviti bez recepta. Ukoliko uzimate suplemente vitamina D, preporučuje se da redovno proveravate nivo vitamina D, a to omogućava vitamin D analiza krvi.

Preterano izlaganje suncu ne može izazvati toksičnost vitamina D. Takođe, vrlo je retko da prekomeran unos vitamina D isključivo iz hrane dovede do toksičnosti.

Koji su glavni simptomi?

Simptomi toksičnosti vitamina D uglavnom su posledica hipokalcemije i uključuju:

 • Smanjen apetit.
 • Mučninu i povraćanje.
 • Zatvor.
 • Dehidrataciju.
 • Povećanu žeđ (polidipsija).
 • Često mokrenje.
 • Konfuziju, letargiju i umor.
 • Slabost mišića i poteškoće pri hodanju.
 • Bol u kostima.
 • Kamenac u bubregu.

Kada postoji povećana opasnost da se javi toksičnost?

Osobe koje koriste vitamin D na recept izložene su riziku od toksičnosti zbog visokih doza ovog leka, ukoliko ne kontrolišu svoje nivoe redovno. Neki zdravstveni problemi zahtevaju visoke doze vitamina D, a to su:

 • Nedostatak vitamina D koji ne reaguje na manje doze.
 • Osteoporoza.
 • Osteomalacija.
 • Bubrežna osteodistrofija.
 • Psorijaza.
 • Hirurški zahvat za smanjenje telesne mase, poznat kao gastric bypass.
 • Celijakija i drugi poremećaji koji uzrokuju lošu apsorpciju vitamina D.
 • Inflamatorna bolest creva.
 • Multipla skleroza.

Pri lečenju ovih stanja, treba voditi računa o tome da se ne prelaze preporučene količine vitamina D, jer to može izazvati nove brojne probleme, o kojima je već bilo reči.

Kako se uspostavlja dijagnoza?

Dijagnoza toksičnosti vitamina D zasniva se na kombinaciji više faktora. Zdravstveni radnici prvo analiziraju simptome pacijenta, kao i istoriju uzimanja lekova i dodataka ishrani. Za precizniju dijagnozu koriste se laboratorijski testovi, uključujući merenje nivoa vitamina D i analizu kalcijuma u krvi. Pored toga, vrše se i testovi funkcije bubrega kako bi se utvrdio njihov rad, što može biti značajno u kontekstu toksičnosti vitamina D.

Ampule krvi spremne za analizu toksičnosti vitamina D
Redovno proveravajte novo vitamina D u krvi

Lečenje i prevencija

Lečenje toksičnosti vitamina D fokusira se na smanjenje nivoa kalcijuma u krvi. Zdravstveni radnici će prekinuti vaše uzimanje svih suplemenata vitamina D i kalcijuma dok se stanje ne stabilizuje. Za tretman dehidracije koristiće se intravenske tečnosti. U težim slučajevima toksičnosti mogu se primeniti kortikosteroidi i bisfosfonati koji sprečavaju resorpciju kostiju. Ako dođe do ozbiljnog oštećenja bubrega, može biti potrebna hemodijaliza za uklanjanje prekomernih količina kalcijuma.

Kada je reč o prevenciji toksičnosti vitamina D, važno je pažljivo planirati i kontrolisati unos ovog vitamina. Pre početka uzimanja bilo kakvih suplemenata, potrebno je konsultovati se sa zdravstvenim radnikom. Važno je ne prekoračiti doze koje preporuči vaš lekar, bilo da se radi o dodacima prehrani ili propisanim lekovima. Redovne laboratorijske analize će pomoći u praćenju nivoa vitamina D i sprečiti moguće komplikacije. Takođe, čuvajte svoje suplemente i lekove na mestu koje je sigurno i nedostupno deci i kućnim ljubimcima kako biste izbegli slučajnu upotrebu.

Ovo stanje nije često

Uzimanje prevelike količine dodataka vitamina D ili propisanih lekova može izazvati toksičnost vitamina D. Dobra vest je da je ova komplikacija relativno retka i obično ne izaziva dugotrajne probleme nakon što se leči. Ako imate pitanja o tome kako da obezbedite dovoljno vitamina D ili drugih nutrijenata, razgovarajte sa svojim zdravstvenim radnikom. Oni su tu da vam pomognu.

This site is registered on wpml.org as a development site.