Testosteron

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

700,00 rsd

Obrtno Vreme

1 dan

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Imunohemija

Testosteron, ključni hormon muškog organizma, ima značajnu ulogu u očuvanju muškog zdravlja. Njegova ravnoteža i optimalni nivoi igraju ključnu ulogu u mnogim aspektima fizičkog i mentalnog blagostanja. Ako želite detaljnu analizu nivoa testosterona, IntroLab laboratorija je tu da vam pruži pouzdane rezultate i stručnu podršku.

Šta je Testosteron?

Testosteron je primarni muški polni hormon koji se sintetiše u testisima kod muškaraca i u manjim količinama u jajnicima kod žena. On ima ključnu ulogu u razvoju muških seksualnih karakteristika, kao što su rast testisa, razvoj muških reproduktivnih organa i karakteristične fizičke osobine poput dubokog glasa i rasta dlaka. Međutim, testosteron nije važan samo za reproduktivno zdravlje, već ima šire dejstvo na celokupno muško zdravlje.

Testosteron igra ključnu ulogu u održavanju mišićne mase, gustine kostiju, energije, raspoloženja i seksualne funkcije. Ovaj hormon utiče na sintezu proteina, regulaciju metabolizma, proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i jačanje imunološkog sistema. Takođe, testosteron ima značajan uticaj na kognitivne funkcije, kao što su koncentracija, pažnja i pamćenje. Ovaj hormon je od izuzetne važnosti za muško zdravlje i opšte dobrostanje. Njegova optimalna ravnoteža je ključna za održavanje zdravog života i sprečavanje različitih zdravstvenih problema.

Zašto se određuje testosteron?

Indikacije za određivanje nivoa testosterona obuhvataju simptome i znake koji mogu ukazivati na hormonalni disbalans ili nedostatak testosterona. Ovo uključuje:

  • smanjeni libido
  • seksualnu disfunkciju
  • umor
  • gubitak mišićne mase
  • povećanje telesne masti
  • depresiju
  • promene raspoloženja
  • osteoporozu

Takođe, određivanje nivoa testosterona može biti korisno kod pacijenata koji se podvrgavaju terapiji testosteronom ili drugim hormonskim tretmanima, kako bi se pratila efikasnost terapije i postigao optimalni hormonalni balans. Grupa ljudi koja se često preporučuje za testiranje uključuje muškarce sa simptomima niskog testosterona, muškarce sa problemima plodnosti, kao i one koji imaju određene medicinske stanja koja mogu uticati na nivoe testosterona.

Snižene vrednosti testosterona

Snižene vrednosti testosterona mogu biti rezultat različitih faktora, uključujući prirodno starenje, genetske faktore, povrede testisa ili hormonalne disbalanse. Simptomi niskog nivoa testosterona mogu obuhvatati smanjen libido, umor, smanjenu mišićnu masu, povećanje telesne masti i promene raspoloženja.

Povišene vrednosti testosterona

Povišene vrednosti testosterona mogu biti rezultat genetskih faktora, hormonalnih poremećaja ili upotrebe određenih lekova. Simptomi visokog nivoa testosterona mogu uključivati promene raspoloženja, povećani libido, akne i probleme sa plodnošću. Visok nivo testosterona može takođe povećati rizik od srčanih bolesti.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Venska krv

Obrtno vreme: 1 dan

Priprema: Posebna priprema nije potrebna.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.