Testosteron, slobodni

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

1400,00 rsd

Obrtno Vreme

do 4 dana

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Imunohemija

U laboratoriji IntroLab, pružamo vam pristup analizi-testosteron, slobodni ključnog hormona važnog za muškarce i žene.

Šta je testosteron,slobodni?

Testosteron, ključni muški hormon važan i za žene, postoji u dva oblika u ljudskom telu: vezani i slobodni. Većina testosterona je „vezana“ za proteine albumin i globulin koji veže polne hormone (SHBG). Slobodni testosteron, međutim, nije vezan za proteine i može slobodno cirkulirati u krvi. Iako slobodni testosteron čini samo oko 2-3% ukupnog testosterona, ovaj „slobodni“ deo je biološki aktivan i može slobodno interagirati sa receptorima u telu, što rezultira različitim fiziološkim efektima. Iako su slobodni i vezani testosteron isti hormon, oni se razlikuju u tome koliko su dostupni za interakciju sa telom. Ova dostupnost može uticati na različite fiziološke funkcije i može dovesti do različitih simptoma ako su nivoi abnormalni.

Kada se određuje slobodni testosteron?

Analiza testosterona se sprovodi iz različitih razloga, uključujući:

  • Kod muškaraca sa znacima disbalansa hormona. Smanjenje nivoa ovog hormona može dovesti do problema kao što su smanjen libido, erektilna disfunkcija, smanjenje veličine testisa i povećanje grudi.
  • Kod dečaka sa neobičnim razvojem puberteta. Tokom puberteta, nivoi testosterona u telu se prirodno povećavaju, što dovodi do razvoja sekundarnih seksualnih karakteristika, kao što su rast dlaka, promene u glasu i mišićni razvoj. Ako lekar sumnja da dete prerano ili prekasno ulazi u pubertet, može preporučiti testiranje testosterona.
  • Praćenje efikasnosti terapije testosteronom. Muškarci koji se podvrgavaju terapiji zamene testosterona često se podvrgavaju redovnim testovima da bi se proverilo da li je terapija efikasna i da li je potrebno prilagođavanje doze.
  • Kod žena sa maskulinizacijom. Iako je testosteron primarno muški hormon, i žene ga imaju u manjim količinama. Kada su nivoi testosterona kod žena previsoki, može doći do razvoja muških sekundarnih seksualnih karakteristika, kao što su dubok glas, povećana maljavost, akne i nepravilnosti u menstrualnom ciklusu. Testiranje testosterona može biti korisno u identifikaciji ovih stanja.

Tumačenje rezultata

Povišeni nivoi slobodnog testosterona mogu ukazivati na različite zdravstvene probleme, uključujući policistične jajnike kod žena, tumore koji proizvode testosteron, ili upotrebu anaboličkih steroida.

Sniženi nivoi slobodnog testosterona mogu ukazivati na:

  • hipogonadizam (stanje u kojem telo ne proizvodi dovoljno polnih hormona)
  • probleme sa hipofizom
  • ili mogu biti posledica gojaznosti ili hronične bolesti

Samo lekar ili stručnjak za hormone može pravilno interpretirati rezultate testa. Oni će uzeti u obzir individualne simptome, medicinsku istoriju, i druge testove kako bi napravili preciznu dijagnozu. Rezultate testa na slobodni testosteron uvek treba razmotriti u kontekstu ukupne kliničke slike.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Venska krv

Obrtno vreme: do 4 dana

Priprema: Posebna priprema nije potrebna.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.