Test na trudnoću

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

600,00 rsd

Obrtno Vreme

2h

Uzorkovanje

Prikupljanje urina

Kategorija

Analiza urina

Test na trudnoću je vrsta biohemijske analiza urina koja meri nivo hormona humanog horionskog gonadotropina (hCG). HCG je hormon koji proizvodi posteljica tokom trudnoće. Pojavljuje se u krvi i urinu trudnica već 10 dana nakon začeća. Ovaj test je deo usluga IntroLab-a, renomirane privatne laboratorije Beograd.

Kako se izvodi test?

Test za trudnoću se izvodi pomoću uzorka urina. Najčešće se koristi hemijska traka na koju se nanese kap mokraće. Za izvođenje testa, potrebno je urinirati u čašu. Nema posebnih priprema za testiranje. Međutim, da biste osigurali najtačnije rezultate, preporučuje se da koristite prvi jutarnji urin nakon izostanka menstruacije. Takođe, trebalo bi izbegavati konzumiranje velikih količina tečnosti pre prikupljanja uzorka, jer to može razrediti nivoe hCG i otežati njihovo prepoznavanje.

Zašto se izvodi test na trudnoću?

Ovaj test se radi da bi se utvrdilo da li ste trudni. Takođe, može se koristiti za dijagnozu abnormalnih stanja koja mogu povećati nivoe hCG, kao i za praćenje razvoja trudnoće tokom prvih 2 meseca.

Šta znače rezultati?

Nivo hCG brzo raste tokom prvog trimestra trudnoće, a zatim se blago smanjuje. Ako nivo hCG ne raste kako treba, to može ukazivati na problem sa trudnoćom. Problemi povezani sa abnormalnim porastom hCG mogu uključivati pobačaj i ektopičnu (tubalnu) trudnoću.

Izuzetno visok nivo hCG može ukazivati na molarne trudnoće ili više od jednog fetusa, na primer, blizance. Vaš lekar će sa vama razgovarati o značenju vašeg nivoa hCG.

Rizici i razmatranja

Jedini rizici povezani sa testom na hCG u urinu uključuju dobijanje lažno pozitivnog ili lažno negativnog rezultata. Lažno pozitivan rezultat ukazuje na trudnoću iako je nema. Retko, test može detektovati abnormalno, ne-trudnoćno tkivo, što zahteva dalje praćenje od strane lekara.

Postoji veći rizik od dobijanja lažno negativnog rezultata. Takvi rezultati se mogu češće javiti u ranoj trudnoći ili ako je urin previše razblažen da bi se detektovao hCG.

Gde se može izvršiti test?

Test na hCG u urinu možete uraditi u ordinaciji svog lekara ili kod kuće pomoću kućnog testa za trudnoću. Oba zahtevaju prikupljanje uzorka urina. Test na hCG u mokraći koji se izvodi kod kuće sličan je testu koji vaš lekar izvodi. Oba imaju istu sposobnost da detektuju nivoe ovog hormona u vašem urinu.

Kako da se pripremite za test?

Nema posebnih priprema za merenje nivoa hCG u mokraći. Međutim, ako se ova analiza urina radi kod kuće, učinite sledeće:

  • Pažljivo pročitajte uputstva pre prikupljanja uzorka urina.
  • Proverite da datum testa nije slučajno istekao.
  • Ako imate bilo kakva pitanja o korišćenju, potražite besplatan broj proizvođača na pakovanju i pozovite ga.
  • Koristite prvi jutarnji urin.
  • Ne pijte veliku količinu tečnosti pre uzorkovanja.

Test na trudnoću je jednostavan, brz i efikasan način da saznate da li ste trudni. Međutim, važno je da se pridržavate uputstava za testiranje i da se konsultujete sa svojim lekarom ako imate bilo kakvih pitanja ili nedoumica. Ako sumnjate da ste trudni, ponovite test za trudnoću kod kuće ili u ordinaciji svog lekara.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Urin

Obrtno vreme: 2h

Priprema: Najbolji uzorak urina za analizu je svež, prvi jutarnji urin (prvi mlaz) u sterilnoj bočici. Pre sakupljanja uzorka preporuka je da se ne sprovode higijenske mere pre samog uzorkovanja. Minimalna količina urina za analizu je 10-15ml. Urin dostaviti u roku od jednog sata u laboratoriju.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.