TBG

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

1300,00 rsd

Obrtno Vreme

1 dan

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Imunohemija

Laboratorija IntroLab iz Beograda je posvećena pružanju tačnih, brzih i pouzdanih analiza koje omogućavaju dublji uvid u te procese. Jedna od analiza koju nudimo je TBG analiza, ključan test za procenu stanja štitne žlezde.

Šta je TBG?

TBG (Thyroxine-binding globulin) je protein koji naša jetra proizvodi, a čiji je zadatak da se veže za hormone štitne žlezde – tiroksin (T4) i trijodtironin (T3) – i transportuje ih do naših ćelija kroz krvotok. Ovi hormoni su ključni za različite telesne funkcije, uključujući metabolizam, rast i razvoj. Kao ‘rezervoar’ za ove hormone, TBG osigurava njihovo postepeno oslobađanje u krvotok prema potrebi, čime pomaže u održavanju optimalne hormonalne ravnoteže. Razumeti ulogu i funkciju TBG-a je ključno za razumevanje kako naše telo koristi hormone štitne žlezde.

Zašto je ova analiza važna?

Ova analiza omogućava procenu količine TBG-a u krvi, što može biti korisno u dijagnostici i praćenju stanja štitne žlezde. Povećane ili smanjene vrednosti TBG mogu ukazivati na određena stanja i poremećaje koji mogu uticati na funkciju štitne žlezde i celokupno zdravlje.

Kada je potrebno uraditi ovaj test?

TBG analiza se najčešće preporučuje kada postoje simptomi ili znakovi koji mogu ukazivati na poremećaj funkcije štitne žlezde. Takođe, ovaj test se može preporučiti za praćenje efekata terapije kod pacijenata sa dijagnostikovanim poremećajima štitne žlezde.

Povišene i snižene vrednosti

Promene u nivoima TBG mogu ukazivati na različita stanja. Povišene vrednosti mogu biti povezane sa:

  • trudnoćom
  • primenom estrogena
  • genetičkim poremećajima

Simptomi povezani sa povišenim nivoima mogu uključivati osećaj umora, povećanu osetljivost na hladnoću, suvu kožu, gubitak kose, spor metabolizam i depresiju, što su tipični simptomi hipotireoze.

Snižene vrednosti mogu ukazivati na stanja kao što su:

  • hipoproteinemija
  • bolesti koje dovode do smanjene proizvodnje proteina
  • primena androgena

Kada su nivoi niski, može doći do povećanja slobodnih hormona štitne žlezde, što može rezultirati simptomima hipertireoze. To može uključivati gubitak težine bez promene u ishrani, ubrzan rad srca, povećanu osetljivost na toplotu, nervozu, tremor ili nesanicu.

Specifičnosti analize

Analiza TBG je samo jedan od niza testova koji se mogu koristiti za procenu funkcije štitne žlezde. Ova analiza se često koristi u kombinaciji sa merenjem nivoa hormona štitne žlezde (T3 i T4), kao i TSH (thyroid-stimulating hormone) testa.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Venska krv

Obrtno vreme: 1 dan

Priprema: Posebna priprema nije potrebna.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.