TBC Lowenstein (M.Tuberculosis) – sputum

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

5400,00 rsd

Obrtno Vreme

60 dana

Uzorkovanje

Prikupljanje sputuma

Kategorija

Mikrobiologija

Analiza TBC Lowenstein (M.Tuberculosis) – sputum je esencijalna za dijagnozu tuberkuloze. Ako sumnjate na tuberkulozu ili želite da obavite ovu analizu, kontaktirajte nas i zakažite svoj termin u IntroLab laboratoriji u Beogradu kako biste pravovremeno započeli sa lečenjem.

Zašto se radi TBC Lowenstein (M.Tuberculosis) – sputum analiza?

Tuberkuloza je ozbiljna bakterijska infekcija koja može utjecati na pluća i druge delove tela. Pravovremena dijagnoza je ključna kako bi se započelo sa efikasnim lečenjem. Analiza TBC Lowenstein (M.Tuberculosis) – sputum omogućava detekciju prisustva bakterije i pomaže lekarima da odrede najbolji terapeutski pristup.

Kada se radi analiza?

Ove analize se preporučuju kada postoji sumnja na tuberkulozu ili kada je pacijent bio izložen osobi sa aktivnom tuberkulozom. Takođe, mogu se koristiti u okviru rutinskih skrininga za određene grupe ljudi koji su u većem riziku od razvijanja bolesti.

Šta je tuberkoloza?

Tuberkuloza (TB) je zarazna bolest koju uzrokuje bakterija Mycobacterium tuberculosis. Ova bolest je primarno poznata kao oboljenje pluća, ali može zahvatiti bilo koji organ ili deo tela, uključujući/

 • kosti
 • limfne čvorove
 • mozak
 • bubrege
 • kičmu

Kako se prenosi tuberkuloza?

Prenos tuberkuloze najčešće se dešava putem vazduha kada osoba s aktivnom plućnom tuberkulozom kašlje, kija ili priča. Osobe koje su u bliskom kontaktu s osobom obolelom od TB-a su najizloženije riziku od zaraze.

Postoji razlika između latentne i aktivne tuberkuloze. Osobe s latentnom TB-om imaju bakterije u svom telu, ali su asimptomatske i nisu zarazne. Međutim, postoji mogućnost da bakterija postane aktivna u budućnosti, izazivajući simptome bolesti. S druge strane, osobe s aktivnom formom bolesti imaju simptome i mogu prenositi bolest na druge.

Koji su simptomi tubrkuloze?

Glavni simptomi aktivne plućne tuberkuloze uključuju:

 • uporan kašalj koji traje tri nedelje ili duže
 • bol u grudima
 • gubitak težine
 • umor
 • noćno znojenje
 • groznica
 • gubitak apetita
 • pojavu krvi u iskašljaju

Kako se leči?

Lečenje aktivne tuberkuloze temelji se na kombinaciji nekoliko antibiotika koji se uzimaju tokom nekoliko meseci. Ključno je pridržavati se lekarskih preporuka i uzimati sve propisane lekove kako bi se sprečila rezistencija na lekove i osigurao potpuni oporavak. U nekim delovima sveta, primenjuje se BCG vakcina kao preventivna mera protiv TB-a, posebno u regijama gde je bolest česta.

Specifičnosti i podvrste analize TBC Lowenstein (M.Tuberculosis) – sputum

Pored analize M.Tuberculosis u sputumu, u Introlab laboratoriji takođe vršimo analizu M.Tuberculosis u urinu. Za detekciju M.Tuberculosis u sputumu koristimo kulturu na Lowenstein medijumu, dok se za analizu urina mogu primeniti različite dijagnostičke metode, uključujući molekularne tehnike. Ove analize omogućavaju preciznu identifikaciju i dijagnozu tuberkuloze, prilagođenu potrebama svakog pacijenta.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Sputum

Obrtno vreme: 60 dana

Priprema: Posebna priprema nije potrebna.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.