Stvari na koje treba obratiti pažnju pre vađenja krvi

Vađenje krvi je uobičajena medicinska procedura koja se koristi za dijagnostikovanje različitih zdravstvenih stanja, praćenje hroničnih bolesti ili pak procenu opšteg zdravlja. Preciznost rezultata testa krvi može značajno zavisiti od načina na koji se pripremamo za ovaj postupak. Stoga, u ovom tekstu, razmotrićemo stvari na koje treba obratiti pažnju pre vađenja krvi, uključujući dozvoljene i nedozvoljene aktivnosti, posebne preporuke za žene, kao i šta možete očekivati nakon uzorkovanja. Cilj IntroLab laboratorijeje da vam pružimo sveobuhvatne informacije koje će vam pomoći da se adekvatno pripremite i osigurate tačan rezultat analize.

Šta je to test krvi?

Test krvi je jedan od najčešće propisanih laboratorijskih testova koje lekari koriste za dijagnostikovanje specifičnih bolesti ili procenu opšteg zdravstvenog stanja pacijenta. Ovaj test može biti od ključne važnosti pre bilo koje hirurške procedure, jer pomaže u otkrivanju mogućih krvnih poremećaja koji bi mogli uticati na ishod operacije. Takođe, njime se može otkriti prisustvo upale ili infekcije u telu.

Krv unutar dve epruvete
Analizom krvi se mogu otkriti mnoge bolesti.

Postoji mnogo različitih vrsta ovih tekstova koje vam lekari mogu preporučiti, a neki od najčešćih uključuju:

  • Kompletnu krvnu sliku sa leukocitarnom formulom
  • Test za šećer (glukoza, fruktozamin, glikozilirani hemoglobin – HbA1c)
  • Lipidni profil
  • Profil štitne žlezde
  • Test opšte biohemije (urea, kreatinin, ukupni bilirubin, ukupni proteini)
  • Polni hormoni
  • Tumor markeri

Svaki od ovih testova ima svoju specifičnu svrhu i može pružiti bitne informacije o različitim aspektima vašeg zdravlja. Ali koja od analiza je namenjena vama? Ovo je pitanje na koje će vam odgovori dati vaš lekar, na osnovu simptoma koje imate.

Šta se preporučuje pre vađenja krvi?

Postoji nekolicina stvari na koje treba obratiti pažnju pre vađenja krvi, a tiču se aktivnosti koje su preporučljive pre uzorkovanja.

#1 Pravilna hidratacija

Jako je važno piti vodu pre samog postupka. Zašto? Pa, hidratacija ne samo da poboljšava vaše opšte zdravlje, već olakšava i vađenje krvi. Sama krv se sastoji od oko 50% vode, pa konzumacija iste može pomoći u pravilnom protoku krvi kroz vene, čineći ceo proces lakšim.

#2 Odmor i san

Pre nego što dođete u laboratoriju radi uzorkovanja, jako je važno da se naspavate. Nedostatak sna može uticati na neke krvne parametre, što može dovesti do netačnih ili nedovoljno preciznih rezultata. Zato pokušajte da noć pre davanja krvi spavate između 7 i 9 sati.

#3 Uzimanje lekova

Ako redovno uzimate određene lekove, trebalo bi da nastavite to da radite. Da, tačno je da pojedini medikamenti mogu uticati na razultate određenih testova. Međutim, to ne znači da smete da prestanete da ih konzumirate, a naročito ne na svoju ruku. Lekovi su vam prepisani sa razlogom, te se savetuje da, pre samog uzorkovanja, popričate sa svojim lekarom o tome da li je pametno privremeno prekinuti njihovu konzumaciju, kao i koje rizike bi to nosilo. Ako pak uzimate lekove koji razređuju krvi, obavezno o tome obavestite i laboratorijsko osoblje.

Stvari koje bi trebalo izbegavati pre vađenja krvi

Priprema za test krvi ne uključuje samo ono što treba da radite, već i ono što ne treba. S tim u vezi, evo nekoliko ključnih stvari koje treba izbegavati pre samog postupka.

#1 Hrana

Dobar broj testova krvi zahteva post, što znači da ne smete jesti ili piti ništa osim vode obično 8 do 12 sati pre uzimanja uzroka. Zbog čega je to tako? Hrana i piće mogu uticati na pojedine parametre koje testovi mere, što može dovesti do netačnih rezultata. Ipak, ako greškom pojedete ili popijete nešto drugo osim vode, obavezno obavestite osoblje koje vrši postupak kako bi vam dali smernice o tome šta dalje.

#2 Vežbanje

Preporučljivo je izbegavati intenzivnu fizičku aktivnost dan pre vađenja krvi. Vežbanje može uticati na protok krvi kroz vene i povećati vreme potrebno za zgrušavanje, što može iziskivati ponavljanje analize. Takođe, vežbanje može ubrzati rad srca i dovesti otkucaje na nivo koji nije adekvatan za izvođenje testa.

Osoba koja diže tegove i time ne mari za stvari na koje treba obratiti pažnju pre vađenja krvi.
Izbegavanje vežbanja je jedna od stvari na koje treba obratiti pažnju pre vađenja krvi.

#3 Konzumacija alkohola i pušenje

Alkohol i cigarete takođe mogu uticati na ishod testiranja i trebalo bi ih izbegavati 24 sata pre istog. Alkohol može uticati na funkciju jetre i nivo glukoze u krvi, dok pušenje može uticati na nivo ugljen-monoksida.

Stvari na koje treba obratiti pažnju pre vađenja krvi koje se tiču žena

Kod žena, hormonalne fluktuacije tokom menstrualnog ciklusa mogu uticati na određene krvne parametre. Zbog toga je važno da se konsultujete sa svojim lekarom o optimalnom trenutku za uzorkovanje, posebno ako se radi o testovima koji se odnose na polne hormone. Uz to, uzorkovanje tokom ciklusa može, kod pojedinih žena, izazvati mučninu, što je bitno uzeti u obzir prilikom odlučivanja o vremenu testiranja. Kontraceptivne pilule ili hormonska terapija takođe mogu promeniti određene vrednosti. Ukoliko ste na ovakvoj terapiji, obavezno popričajte o tome sa svojim lekarom kako bi i rezultati bili interpretirani u skladu sa time.

Šta očekivati nakon vađenja krvi

Nakon što vam je uzeta krv, možete nastaviti sa svojim uobičajenim aktivnostima već nakon nekoliko minuta. Za očekivati je da će doći do manjeg krvarenja na mestu uboda. Ovo je normalno i krvarenje bi trebalo da ubrzo samo stane. Međutim, ako se nastavi, primenite blagi pritisak na mesto uboda i držite ruku blago podignutom.

Ponekad se može pojaviti i modrica na mestu punkcije koja je potpuno bezopasna i obično nestaje unutar nekoliko dana. Nakon vađenja krvi važno je držati ruku ispravljeno i ne savijati je u predelu lakta kako bi se sprečilo stvaranje iste. Ukoliko se modrica, pak, pojavi, i desi se da osetite bol ili nelagodnost u njenom predelu, savetuje se da stavljate hladne obloge kako biste ublažili tegobe.

Laboratorijski tehničar vadi krv pacijentu.
Postoji mogućnost da će vam se nakon postupka pojaviti modrica.

Što se samih rezultata tiče, oni su tipično dostupni u toku istog ili u roku od nekoliko dana, u zavisnosti od vrste analize krvi. Ako imate bilo kakva pitanja koja se tiču vremena za dobijanje rezultata, prosledite ih laboratoriji u kojoj je postupak izvršen. S druge strane, ukoliko vas brine vaše zdravstveno stanje nakon samog postupka ili primetite neki neuobičajen simptom, ne oklevajte da se obratite svom lekaru.

Pravilna priprema je uslov za uspešno vađenje krvi

Vađenje krvi je rutinska procedura koja pruža detaljan uvid u naše zdravlje. Međutim, kako bi rezultati bili što precizniji, važno je da se pravilno pripremimo za ovaj postupak. Stvari na koje treba obratiti pažnju pre vađenja krvi uključuju adekvatnu hidrataciju, odmor, post, izbegavanje intenzivne fizičke aktivnosti i alkohola. Posebne preporuke važe za žene, s obzirom na hormonalne promene koje se dešavaju tokom menstrualnog ciklusa. Nakon vađenja krvi, važno je pratiti mesto uboda i obratiti se lekaru ako imate bilo kakvih pitanja ili briga. Pravilna priprema i otvorena komunikacija sa medicinskim stručnjacima i laboratorijskim osobljem su od suštinske važnosti za dobijanje potpunih informacija o vašem zdravstvenom stanju.

This site is registered on wpml.org as a development site.