Stolica na protozoe

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

550,00 rsd

Obrtno Vreme

1 dan

Uzorkovanje

Prikupljanje stolice

Kategorija

Mikrobiologija

Analiza stolice na protozoe je neophodna za otkrivanje jednoćelijskih parazita odgovornih za gastrointestinalne smetnje. Ukoliko osećate simptome ili postoji sumnja na infekciju, stolica na protozoe će vam pružiti neophodne odgovore. Testiranje možete zakazati u IntroLab laboratoriji u Beogradu. Naš tim stručnjaka koristi najmodernije tehnike kako bi vam pružio tačne i pouzdane rezultate.

Kada se radi analiza stolice na protozoe?

Stolica na protozoe se testira kada postoji sumnja na infekciju protozoama, što može proisteći iz različitih simptoma i okolnosti. Na primer, osoba može pokazivati gastrointestinalne simptome poput:

  • proliva
  • grčeva u stomaku
  • nadimanja
  • prisustva krvi u stolici

Takođe, dugotrajni proliv koji nije objašnjen drugim uzrocima može biti znak da je potrebno testiranje. Pored toga, rizik od infekcije se povećava ako je osoba nedavno putovala u oblasti gde su infekcije protozoama česte, naročito ako je konzumirala lokalnu vodu ili hranu koja možda nije bila adekvatno tretirana.

Šta su protozoe?

Protozoe su jednoćelijski mikroorganizmi koji pripadaju carstvu Protista. Iako su jednoćelijski, oni su često složeni u svom unutrašnjem ustrojstvu. Većina protozoa je mikroskopska, ali neke vrste mogu biti dovoljno velike da se vide golim okom.

Protozoe se mogu naći u različitim staništima, uključujući vodu (sveže i morske), tlo i kao paraziti u raznim domaćinima. Mnoge vrste protozoa su bezopasne i čak korisne, ali neke su patogene i mogu izazvati bolesti kod ljudi i drugih životinja.

Uzimanje uzorka

Uzimanje uzorka stolice za analizu na protozoe zahteva pažljiv postupak kako bi se osigurao tačan i pouzdan rezultat. Pacijentu se daje sterilna posuda s poklopcem u koju će prikupiti uzorak. Prilikom prikupljanja uzorka, važno je da stolica ne dođe u kontakt s vodom ili urinom, pa se često koristi plastična folija ili posebna posuda postavljena preko WC šolje. Nakon što je uzorak prikupljen, posuda se čvrsto zatvara i označava se sa datumom i vremenom uzimanja uzorka. U nekim slučajevima, može biti potrebno uzeti više uzoraka tokom nekoliko dana, jer protozoe mogu biti izlučene sa prekidima. Uzorci se čuvaju u frižideru ukoliko odmah ne mogu biti dostavljeni u laboratoriju, ali ne bi trebalo da prođe više od 24 sata pre predaje.

Rezultati testiranja

Pozitivan rezultat ukazuje na detekciju protozoe, što može potvrditi dijagnozu infekcije. U zavisnosti od vrste protozoe koja je pronađena, lekar će biti u mogućnosti preporučiti odgovarajući tretman.

Negativan rezultat sugeriše da u uzetom uzorku nije bilo protozoe u trenutku testiranja. Međutim, treba uzeti u obzir da infekcija možda i dalje postoji, ali protozoe nisu bile prisutne u konkretnom uzorku ili su bile u količinama ispod detektivnog limita testa. U takvim slučajevima, lekar može preporučiti ponovno testiranje ili korišćenje drugih dijagnostičkih metoda.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Stolica

Obrtno vreme: 1 dan

Priprema: Posebna priprema nije potrebna.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.