Šta znače leukociti i eritrociti u mokraći?

Da li ste se ikada zapitali šta znače leukociti i eritrociti u mokraći? Ove normalne komponente krvi igraju ključnu ulogu u Vašem organizmu, ali kada se pojave u urinu, mogu signalizirati postojanje određenih zdravstvenih problema. IntroLab laboratorija Beograd, kao jedna od najpouzdanijih laboratorija na ovim prostorima, će Vam, kroz ovaj članak, objasniti šta su to leukociti i eritrociti. Takođe ćemo se dotaći razloga zbog kojih se mogu naći u mokraći, kao i načina na koje se mogu eliminisati iz iste.

Šta su to leukociti i eritrociti?

Leukociti, poznati i kao bela krvna zrnca, ključni su deo našeg imunog sistema. Oni se bore protiv infekcija i štite naše telo od bolesti. Leukociti se proizvode u koštanoj srži i cirkulišu kroz krvotok, gde pomažu u uništavanju patogena poput bakterija i virusa. S druge strane, eritrociti, ili crvena krvna zrnca, nose kiseonik od pluća do svih delova tela. Oni takođe pomažu u uklanjanju ugljen-dioksida iz ćelija, prenoseći ga nazad do pluća gde se izdiše.

Obe vrste ovih krvnih ćelija igraju vitalnu ulogu u našem zdravlju, ali njihovo prisustvo u mokraći može ukazivati na potencijalne abnormalnosti. S tim u vezi, njihove normalne vrednosti u urinu variraju u zavisnosti od različitih faktora. Ovo podrazumeva starost, pol i opšte zdravstveno stanje.

Međutim, generalno govoreći, kod zdravih osoba, leukocita bi trebalo da bude malo ili nimalo u mokraći. Tačnije, broj leukocita u mokraći obično ne bi trebalo da prelazi 5 ćelija po mikrolitru. Što se tiče eritrocita, oni su često prisutni u urinu u vrlo malim količinama – obično manje od 3 ćelije po mikrolitru. Bilo kakav broj iznad ovih vrednosti može ukazivati na određene zdravstvene probleme koje bi trebalo proveriti preko analiza urina i ostalih testova.

Bočice za urinom koje su spremne za analizu
Leukociti i eritrociti u mokraći zdravih ljudi ili nisu prisutni ili su prisutni u izozetno malim količinama.

Zbog čega se leukociti i eritrociti javljaju u mokraći?

Kao što smo već napomenuli, prisustvo leukocita i eritrocita u urinu često može biti znak određenih zdravstvenih problema. Ovde ćemo razmotriti neke od najčešćih uzroka njihovog pristustva.

Leukociti u mokraći

Povišen broj leukocita, ili leukociturija, često je pokazatelj infekcije urinearnog trakta. Od svih vrsta infekcija, one bakterijskog porekla su najzastupljeniji uzročnici leukociturije. Osim bakterijskih infekcija, neke druge moguće situacije uključuju upalne bolesti kao što je intersticijalni cistitis, kamen u bubregu, tumore u mokraćnom sistemu, ili sistemske poremećaje poput lupusa.

Eritrociti u mokraći

Prisustvo eritrocita, ili hematurija, može biti znak različitih problema povezanih takođe sa urinearnim traktom. Infekcije, kamen u bubregu, tumori, i određene bolesti kao što su glomerulonefritis ili policistična bolest bubrega su najčešči uzročnici pojave eritrocita u mokraći u većem broju od normalnog.

Kako dokazati pristustvo krvnih zrnaca u urinu?

Leukociti i eritrociti u mokraći, odnosno njihove abnormalne vrednosti, se mogu dokazati pomoću analize urina, koja se takođe naziva urinokultura. Ova analiza se često koristi kao osnovna metoda za detekciju oboljenja mokraćnih puteva.

Analiza urina sastoji se od nekoliko koraka. Prvo, uzorak mokraće se prikuplja u sterilnoj posudi. Laboratorijski tehničari potom koriste različite tehnike, uključujući vizualni pregled, mikroskopski pregled, i hemijske testove, da bi utvrdili prisustvo i koncentraciju leukocita, eritrocita i drugih supstanci u mokraći. Nakon toga, rezultati se obrađuju i upoređuju sa referentnim vrednostima.

Naravno, pravilno uzorkovanje urina je ključno za tačnost rezultata. Preporučuje se uzimanje „srednjeg mlaza“ mokraće, što znači da bi trebalo da pustite prvi deo urina u toalet, a zatim prikupite uzorak. Ovo smanjuje šansu da bakterije ili druge supstance koje se mogu naći na koži ili u uretri utiču na rezultate. Vreme kada se uzima uzorak može takođe uticati na tačnost analize. Generalno govoreći, preporučuje se sakupljanje jutarnjeg urina, koji je obično najkoncentrovaniji, jer će uz pomoć njega, i ishod analize biti najprecizniji.

Žena laboratorijski tehničar analizira urin pomoću mikroskopa
Pristuvo leukocita i eritrocita u urinu se dokazuje pomoću analize urina.

Leukociti i eritrociti u mokraći i kako ih se rešiti?

Lečenje povišenog broja leukocita i eritrocita u mokraći zavisi od razloga njihovog prisustva. Ukoliko se otkrije da su povišene vrednosti uzrokovane određenim zdravstvenim stanjem, terapija će biti usmeren na rešavanje tog specifičnog problema.

Tretman kod povišenog broja leukocita

Kada su leukociti povišeni, kao što smo rekli, najčešći uzrok su infekcije urinearnog trakta. U takvim slučajevima, lečenje obično uključuje antibiotike koji ciljaju specifične bakterije koje su uzrokovale infekciju. Uz to, lekari mogu preporučiti određene promene u životnom stilu, kao što su povećan unos tečnosti, kako bi se pomoglo uklanjanju infekcije.

Tretman kod povišenog broja eritrocita

Prisustvo povišenog broja eritrocita u mokraći može biti znak različitih zdravstvenih stanja. Stoga je za očekivati da će lečenje zavisiti od precizne dijagnoze. To može uključivati sve od antibiotika do operacije.

Važnost stručnog saveta i redovnih analiza urinokulture

Potrebno je naglasiti da je za postavljanje tačne dijagnoze i određivanje adekvatne terapije neophodno da se konsultujete sa zdravstvenim stručnjacima. Uz to, redovne analize urina su ključne za rano otkrivanje i praćenje bilo kakvih abnormalnosti.

Prevencija i održavanje zdravog mokraćnog sistema

S obzirom da su leukociti i eritrociti u mokraći ogledalo problema urinearnog trakta, potrebno je preduzeti određene korake kako biste iste preventovali. Posebnu pažnju treba obratiti na:

  • Pravilnu hidrataciju. Kako biste podržali zdravlje urinearnog trakta, morate svakodnevno unosti dovoljnu količinu vode. Voda pomaže u pročišćavanju bubrega i mokraćnog sistema, odstranjujući nepoželjne supstance, uključujući višak leukocita i eritrocita.
  • Zdravu ishranu. Uravnotežena ishrana bogata voćem, povrćem, celim žitaricama i proteinama može doprinetim boljem opštem zdravlju, pa tako i zdravlju Vaših mokraćnih puteva. Izbegavajte prekomerno unošenje soli, jer na taj način možete smanjiti šanse za razvoj kamena u bubregu, jednog od uzročnika povišenih koncentracija leukocita i eritrocita u urinu.
  • Pravovremeno pražnjenje bešike. Izbegavajte zadržavanje urina. Kada osetite potrebu da idete u toalet, nemojte odlagati odlazak. Zadržavanje urina može povećati rizik od infekcija urinarnog trakta, te tako i uzrokovati prisustvo belih i crvenih krvnih zrnaca u mokraći.
Žena koja pije vodu iz čaše.
Hidratacija je ključna za održavanje optimalnog zdravlja kako celog tela, tako i mokraćnih puteva.

Zdrav urinarni sistem za zdrav život

Zdravlje našeg urinarnog sistema igra ključnu ulogu u našem opštem blagostanju. Kroz razumevanje značaja leukocita i eritrocita, mogućih uzroka njihovog prisustva u urinu, i preduzimanja koraka ka njihovom sprečavanju, postavljamo temelje za bolji život. Redovne analize urina su esencijalne u ovom procesu, omogućavajući rano otkrivanje i adekvatnu intervenciju. U laboratoriji IntroLab, posvećeni smo pružanju brzih, preciznih analiza i stručnih saveta, te Vam možemo pomoći da se leukociti i eritrociti u mokraći detektuju. Ne oklevajte da nas kontaktirate ukoliko imate bilo kakvih pitanja ili zabrinutosti. Vaše zdravlje je naša najveća briga!

This site is registered on wpml.org as a development site.