Sputum (Bakt/Mik)

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

600,00 rsd

Obrtno Vreme

2-4 dana

Uzorkovanje

Uzimanja sputuma

Kategorija

Mikrobiologija

Sputum, često poznat kao ispljuvak, predstavlja ključan uzorak kada je reč o dijagnostici infekcija disajnih puteva. Bilo da je reč o bakterijama, gljivicama ili drugim patogenima, pravovremena analiza sputuma može ukazati na uzročnika i usmeriti lečenje u pravom smeru. Analiza sputum (Bakt/Mik) omogućava detaljno ispitivanje uzorka i identifikaciju potencijalnih patogena. Da biste osigurali preciznost i brzinu rezultata analizu možete zakazati u IntroLab laboratoriji u Beogradu. Uz adekvatnu pripremu i savete o uzimanju uzorka, možete biti sigurni da ćete dobiti tačnu dijagnostiku i adekvatan tretman.

Šta je kultura sputuma?

Kultura sputuma je laboratorijski test namenjen otkrivanju i identifikaciji bakterija ili gljivica koje mogu izazvati infekcije u plućima ili disajnim putevima. Sputum je gusti fluid koji se može izbaciti iz pluća kašljem. Za uzimanje uzorka, pacijentu se daje uputstvo da duboko udahne i kašlje kako bi proizveo sputum, koji se zatim šalje u laboratoriju na analizu.

U laboratoriji, uzorak sputuma se stavlja na specijalizovanu hranljivu podlogu i inkubira s ciljem omogućavanja rasta potencijalnih mikroorganizama. Nakon određenog vremenskog perioda, laboratorijski tehničar pregleda uzorak pod mikroskopom radi identifikacije prisutnih mikroorganizama. Ako se detektuje uzročnik, može se sprovesti dodatno ispitivanje, kao što je antibiogram, kako bi se utvrdilo na koje antibiotike je patogen osetljiv, omogućavajući doktoru da propiše najadekvatniji tretman za pacijenta.

Kada se testira sputum (Bakt/Mik) ?

Testiranje sputuma je ključno za razumevanje uzroka respiratornih simptoma i usmeravanje odgovarajućeg tretmana. Preporučuje se da uradite analizu sputuma ukoliko:

  • Iskašljavate guste sekrete promenjene boje, što može biti znak bakterijske ili gljivične upale.
  • Osećate poteškoće sa disanjem, bol u plućima, uz moguću povišenu temperaturu, što upućuje na mogućnost upalnog procesa ili infekcije.

Često je prvi napadač na disajne puteve virus, koji oštećuje sluzokožu i olakšava pristup bakterijama koje su normalno prisutne u nosu ili ždrelu. Nakon virusne infekcije, bakterijska komplikacija može dodatno pogoršati stanje.

Infekcija se širi kapljičnim putem – kroz govor, kašalj ili kijanje. Bliski fizički kontakt, kao što je ljubljenje, takođe može preneti infekciju.

Pored bakterija, gljivice poput kandide mogu biti uzrok upale donjih respiratornih puteva, naročito kod osoba koje su duže vreme koristile antibiotike. S obzirom na ove potencijalne uzročnike, pravovremeno testiranje sputuma je od presudne važnosti za pravilnu dijagnostiku i tretman.

Kako se uzima uzorak sputuma?

Uzimanje uzorka sputuma, ili ispljuvka, vrši se metodom iskašljavanja. Pacijentu se obično daje uputstvo da duboko udahne i potom snažno iskašlje sputum iz donjeg dela disajnih puteva, trudeći se da ne uključuje pljuvačku iz usta. Uzorak se zatim prikuplja u sterilnu posudu. Važno je da uzorak bude što čistiji kako bi rezultati bili tačni. Pre uzimanja uzorka, pacijentu se često savetuje da ispira usta običnom vodom, da bi se smanjila mogućnost kontaminacije uzorka oralnom florom.

Priprema za analizu sputum (Bakt/Mik)

Sputum se može pregledati u bilo kom delu dana, ali je važno uzeti uzorak kada je sputum najgušći. Takođe, ukoliko osoba konzumira antibiotike, preporučljivo je odložiti analizu. Antibiotici mogu ometati ili zaustaviti razmnožavanje štetnih mikroorganizama, što može uticati na preciznost ispitivanja.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Sputum

Obrtno vreme: 2-4 dana

Priprema: Posebna priprema nije potrebna. Odložiti analizu ukoliko koristite antibitoike.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.