Spermogram

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

2000,00 rsd

Obrtno Vreme

1 dan

Uzorkovanje

Prikupljanje ejakulata

Kategorija

Analiza sperme

IntroLab laboratorija Vračar nudi Vam mogućnost da odradite analizu spermogram. Ova analiza pruža detaljne informacije o parametrima ejakulata, uključujući ukupan broj spermatozoida, njihovu pokretljivost i morfologiju. Takođe se procenjuju faktori poput zapremine, viskoznosti, brzine likvefakcije, pH vrednosti i boje ejakulata. Pregledom se takođe identifikuju eventualne aglutinacije i agregacije spermatozoida, što je od velike važnosti pri oceni plodnosti. Analiza spermogram pruža sveobuhvatne informacije o reproduktivnom zdravlju muškarca i pomaže u postavljanju odgovarajuće dijagnoze i planiranju lečenja, ukoliko je ono potrebno.

Osobine kvaliteta spermatozoida koje analizira spermogram

Kvalitativne osobine spermatozoida obuhvataju niz karakteristika koje se ocenjuju u analizi spermograma.

Izgled ejakulata

Normalan ejakulat obično ima belu ili sivkasto belu boju. Promene u boji mogu biti indikativne za moguće zdravstvene probleme. Kada je koncentracija spermatozoida niska, ejakulat može biti proziran, dok prisustvo eritrocita može uzrokovati smeđu boju ejakulata.

Likvefakcija

Likvefakcija je proces u kojem se zgrušana plazma u ejakulatu pretvara u tečnost zahvaljujući prisustvu enzima iz prostate. Obično se likvefakcija događa nakon 10-30 minuta izlaganja ejakulata sobnoj temperaturi. Produžena ili nedovoljna likvefakcija može ukazivati na smanjenu plodnost, jer spermatozoidi ostaju zadržani u zgrušanoj plazmi, što može biti znak disfunkcije prostate

Gustina ejakulata

Gustina se procenjuje se na potpuno likvificiranom uzorku. U normalnom uzorku, primetna je viseća nit dužine od otprilike 1,5 cm, koja traje najviše 20 sekundi. Povećana gustina može smanjiti plodnost tako što ometa pokretljivost spermatozoida. Ovo stanje može biti povezano s disfunkcijom prostate koja može biti rezultat hronične upale.

Zapremina ejakulata

Zapremina ejakulata se obično kreće između 2 i 6 ml. Promene u vrednosti volumena mogu se primetiti u slučajevima kao što su proširene vene testisa (varikocela) ili produžena apstinencija duža od 7 dana.

PH vrednost

PH vrednost ejakulata je blago alkalna i kreće se u opsegu od 7,2 do 8,0. Promene u pH vrednosti obično nemaju značajan uticaj na plodnost muškaraca.

Spermokultura

Kod zdravih muškaraca, mokraćni sistem je sterilan i ne sadrži mikroorganizme. Međutim, kod infekcija mokraćnog sistema, mikroorganizmi mogu izazvati upalu i prisutni su u ejakulatu. Za detekciju mikroorganizama u ejakulatu, koristi se laboratorijska analiza po nazivu spermokultura.

Kako izgleda uzorkovanje za analizu spermogram?

Uzimanje uzorka ejakulata se obavlja u laboratoriji putem ejakulacije u sterilnu posudicu. Alternativno, ako je pacijent u mogućnosti, uzorak se može uzeti kod kuće uz uslov da se dostavi laboratoriji u roku od 30 minuta. U tom slučaju, važno je da uzorak bude čuvan na konstantnoj temperaturi od 36-37 stepeni Celzijusa, što se obično postiže držanjem ispod pazuha.

Spermogram cena

Našu laboratoriju odlikuju konkuretne i niske cene. S tim rečeno, analiza spermogram Vam je dostupna po ceni od 1600,00 rsd. Ukoliko Vam je potrebno više informacija koje se tiču spermogram i spermokultura cena, slobodno nas kontaktirajte!

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Ejakulat

Obrtno vreme: 1 dan

Priprema: Preporučuje se period apstinencije od 2 do 5 dana. Takođe, važno je izbegavati konzumaciju cigareta, alkohola, kafe, čaja od kantariona, kao i lekova koji mogu uticati na broj spermatozoida

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.