Slobodni Lambda i Kappa lanci

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

5200,00 rsd

Obrtno Vreme

15 dana

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Imunologija

Slobodni Lambda i Kappa lanci predstavljaju bitnu komponentu našeg imunskog sistema i igraju ključnu ulogu u detekciji i praćenju različitih hematoloških bolesti. Ova analiza, često sprovedena u specijalizovanim laboratorijama poput IntroLab laboratorije u Beogradu, pruža dragocene informacije o stanju plazma ćelija i može biti odlučujući faktor u dijagnostici i terapiji mnogih bolesti.

Šta su slobodni Lambda i Kappa lanci?

Slobodni Lambda i Kappa lanci su laki lanci imunoglobulina koji se proizvode od strane plazma ćelija u organizmu. Imunoglobulini, poznati i kao antitela, su proteini koji igraju ključnu ulogu u imunskom odgovoru organizma. Svaki imunoglobulin je sastavljen od dva teška i dva laka lanca. Ovi laki lanci mogu biti ili Kappa (κ) ili Lambda (λ) tipa.

U normalnim okolnostima, proizvodnja ovih lanaca je uravnotežena, i njihova količina u cirkulaciji je mala. Međutim, u određenim bolestima, poput mijeloma (rak plazma ćelija), proizvodnja jednog tipa može biti povećana, što dovodi do povećanja nivoa slobodnih laki lanaca u serumu.

Analiza slobodnih Lambda i Kappa lanaca u serumu se koristi za dijagnozu, praćenje i procenu prognoze različitih bolesti plazma ćelija, kao što su mijelom, Waldenströmova makroglobulinemija i drugi poremećaji. Odnos slobodnih Kappa i Lambda lanaca takođe može pomoći u dijagnozi i praćenju ovih bolesti.

Kada se radi analiza?

Analiza slobodnih Lambda i Kappa lanaca često se preporučuje kada postoje simptomi ili laboratorijski nalazi koji upućuju na hematološke bolesti. Ove bolesti mogu uključivati mijelom, druge poremećaje plazma ćelija, ili situacije kada je poremećena proizvodnja antitela. Pacijenti sa nespecifičnim simptomima poput umora, bolova u kostima, ili povišenog nivoa proteina u krvi ili urinu mogu biti upućeni na ovu analizu.

Osim dijagnostičke svrhe, test se koristi i za praćenje terapije i progresa bolesti. Kada pacijent već ima dijagnostikovanu bolest plazma ćelija, periodična analiza ovih lanaca pomaže lekarima da procene efikasnost lečenja i detektuju potencijalne recidive bolesti.

Povišeni i sniženi nivoi

Ako su nivoi slobodnih Lambda i Kappa lanaca povišeni, to može ukazivati na aktivnu proizvodnju ovih proteina u telu. Povišeni nivoi mogu ukazivati na bolesti poput:

  • mijeloma
  • hroničnih limfoproliferativnih poremećaja
  • drugih bolesti plazma ćelija

Povišeni nivoi sami po sebi ne dijagnostikuju bolest. Dodatna ispitivanja i procena lekara su neophodni kako bi se postavila tačna dijagnoza.

Sniženi nivoi obično nisu toliko uobičajeni kao povišeni nivoi, ali mogu ukazivati na smanjenu aktivnost imunološkog sistema ili na određene imunodeficijencije. Sniženi nivoi sami po sebi ne postavljaju dijagnozu, i dalja procena lekara je neophodna da bi se utvrdio tačan uzrok.

Priprema za slobodni Lambda i Kappa lanci analizu

Pre nego što uradite analizu slobodnih Lambda i Kappa lanaca, važno je da se pridržavate nekoliko osnovnih smernica koje će osigurati tačnost vaših rezultata. Postite najmanje 8-12 sati pre uzimanja uzorka krvi. Dan pre vaše analize izbegavajte intenzivne fizičke aktivnosti i suzdržavajte se od konzumacije alkohola. Ove mere pomažu da se osigura što čistiji uzorak i tačniji rezultati.

Podvrste i specifičnosti analize

Postoji nekoliko specifičnosti i podvrsta koje se mogu razmotriti:

  • Seroanaliza meri nivo slobodnih lanaca u serumu (tečnom delu krvi). Ova analiza je često deo rutinske procene sumnje na poremećaje plazma ćelija.
  • Urinska analiza se fokusira na slobodne lance prisutne u urinu. Ova analiza može biti posebno korisna kada se sumnja na bolesti bubrega ili bolesti povezane s prekomernim izlučivanjem proteina u urinu.
  • Odnos slobodnih lanaca (FLC odnos): Osim merenja pojedinačnih nivoa Lambda i Kappa lanaca, važno je uzeti u obzir i njihov odnos. Neuravnotežen odnos može biti znak bolesti, čak i kada su ukupne količine lanaca unutar normalnog opsega.
  • Imunofiksacija: Ova analiza se koristi za identifikaciju specifičnih imunoglobulina u serumu ili urinu. Ako su slobodni lanci povišeni, imunofiksacija može pomoći u otkrivanju određenih tipova abnormalnih proteina, što može biti korisno za dijagnostiku.
  • Elektroforeza proteina u serumu (SPEP) i Elektroforeza proteina u urinu (UPEP): Ove analize razdvajaju proteine na osnovu njihovog električnog naboja. Mogu pomoći u identifikaciji abnormalnih pikova koji ukazuju na prisustvo abnormalnih imunoglobulina.
  • Napredna dijagnostika: U nekim slučajevima, može biti potrebno dodatno snimanje, poput MRI ili PET skeniranja, da bi se procenila zahvaćenost koštane srži ili drugih organa.

Izbor specifične analize ili kombinacije analiza često zavisi od individualnih simptoma pacijenta, kliničke sumnje i prethodnih rezultata testiranja. Vaš lekar će odabrati najadekvatnije testove na osnovu vaše specifične situacije i potrebe za dijagnostikom ili praćenjem stanja.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Venska krv

Obrtno vreme: 15 dana

Priprema: Pre analize Lambda i Kappa lanaca, postite 8-12 sati i izbegavajte fizičke napore i alkohol dan pre testa za najtačnije rezultate.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.