Slobodni Kappa lanci u urinu

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

3500,00 rsd

Obrtno Vreme

15 dana

Uzorkovanje

Prikupljanje urina

Kategorija

Imunologija

Kada govorimo o dijagnostici različitih bolesti, posebno onih koje se odnose na imuni sistem, slobodni Kappa lanci u urinu postaju od ključnog značaja. Analiza ovih lanaca, koja se obavlja u laboratoriji IntroLab u Beograd, pruža dragocene informacije o stanju vašeg zdravlja.

Šta su ovi lanci i da li su slobodni Kappa lanci u urinu normalno prisustni?

Slobodni Kappa lanci su deo lakih lanaca antitela. Antitela, poznata i kao imunoglobulini, su proteini koje proizvodi imuni sistem kao odgovor na strane supstance (antigene). Svako antitelo se sastoji od četiri proteinska lanca: dva teška lanca i dva svetla lanca. Svetli lanci mogu biti ili Kappa (κ) ili Lambda (λ) tipa.

U zdravom organizmu, većina svetlih lanaca je vezana za teške lance i formira kompletna antitela. Međutim, plazma ćelije (ćelije koje proizvode antitela) takođe proizvode višak svetlih lanaca koji nisu vezani za teške lance. Ovi viškovi svetlih lanaca se nazivaju „slobodni svetli lanci“ i mogu se naći u cirkulaciji u telu.

Kod zdravih osoba, bubrezi filtriraju ove slobodne svetle lance iz krvi, a zatim ih ponovo apsorbuju i razgrađuju u tubulima. Zbog toga su koncentracije slobodnih svetlih lanaca u urinu obično vrlo niske. Međutim, prisustvo povišenih nivoa slobodnih Kappa ili Lambda lanaca u urinu može ukazivati na određene bolesti, poput multipli mijeloma, amiloidoze ili druge bolesti koje utiču na proizvodnju antitela.

Dakle, dok su slobodni Kappa lanci normalno prisutni u krvi, njihova prisutnost u urinu bi trebalo da bude minimalna.

Zašto se radi ova analiza?

Analiza slobodnih Kappa lanaca u urinu se često koristi u dijagnostici i praćenju bolesti kao što su multipli mijelom i amiloidoza. Povećana koncentracija ovih lanaca može ukazivati na prekomernu proizvodnju antitela.

Povezane analize

Analize koje su povezane sa slobodnim Kappa lancima u urinu uključuju:

  • Test slobodnih svetlih lanaca u krvi: Ova analiza meri količinu lambda i kappa slobodnih svetlih lanaca u krvi. Ako je količina slobodnih svetlih lanaca viša ili niža od normalne, to može ukazivati na određene bolesti.
  • Kvantitativni test slobodnih svetlih lanaca u urinu: Rezultati ovog testa mogu se koristiti za praćenje progresije bolesti ili odgovora na terapiju kod pacijenata kod kojih se ne može uraditi elektroforeza proteina urina.
  • Kappa/Lambda slobodni svetli lanci sa odnosom u nasumičnom urinu: Ova analiza pruža osetljivo otkrivanje abnormalnih nivoa ovih lanaca u urinu.
  • Kappa slobodni svetli lanci u krvi
  • Lambda slobodni svetli lanci u krvi
  • Lambda slobodni svetli lanci u urinu

Ove analize, uz analizu slobodni Kappa lanci u urinu, se često koriste zajedno kako bi se dobila sveobuhvatna slika o imunom statusu pacijenta i potencijalnim poremećajima koji mogu biti povezani sa abnormalnim nivoima slobodnih svetlih lanaca.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Urin

Obrtno vreme: 15 dana

Priprema: Doneti svež, prvi jutarnji urin (srednji mlaz), u bočici za urin. Minimalna kolicina urina potrebna za analizu je 10-15mL. Uzorak urina se mora analizirati u roku od 2h od uzorkovanja ili nakon 4h ako se čuva u frižideru.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.