Simptomi koji ukazuju na nedostatak gvožđa

Tokom godina, naša tela se susreću sa mnoštvom rizika. Neki od njih su manje ozbiljni, što znači da ne ostavljaju velike posledice na zdravlje. S druge strane, ima i onih koje bi trebalo shvatiti ozbiljno jer, ukoliko se ne poradi na njihovom eliminisanju, mogu prouzrokovati mnoštvo problema. Manjak gvožđa, na primer, pripada drugoj grupi, te je važno preduzeti određene korake ukoliko se simptomi istog primete. Ali koji su to simptomi koji ukazuju na nedostatak gvožđa? IntroLab laboratorija Beograd će vas u ovom članku sprovesti kroz one najčešće, kako bi vam pomogla da na vreme uzmete zdravlje u svoje ruke!

Tipični simptomi koji ukazuju na nedostatak gvožđa

Pre nego li pređemo na to na šta bi trebalo da obratite pažnju, bitno je da razumete šta je to gvožđe. Prosto rečeno, gvožđe je esencijalni mineral koji naše telo koristi za proizvodnju hemoglobina, proteina koji se nalazi u crvenim krvnim zrncima i koji im pomaže da prenose kiseonik kroz krvne sudove. Manjak gvožđa može dovesti do anemije, stanja koje može imati različite simptome, a koje tačno zavisi od vaše starosti, opšteg zdravlja i težine same anemije. Analizom gvožđa u krvi se može postaviti dijagnoza ovog poremećaja, a kako biste znali da li vam je ista potrebna, u nastavku slede neki od najčešćih znakova povezanih sa niskim nivoom ovog minerala.

Osoba koja se drži za glavu od umora dok sedi na krevetu
Simptomi koji ukazuju na nedostatak gvožđa uključuju stalan osećaj umora.

Konstantan umor

Ma koliko spavali, jednostavno ne možete da se otarasite umora. Ukoliko se prepoznajete u ovoj rečenici, postoji verovatnoća da nemate dovoljnu količinu gvožđa u telu. Već smo napomenuli da je ovaj mineral odgovoran za proizvodnju hemoglobina. Iz tog razloga, ukoliko telu manjka gvožđa, nivoi hemoglobina će takođe biti pogođeni nedostatkom, odnosno biće i sami sniženi. Bez dovoljno hemoglobina, vaša tkiva i mišići ne dobijaju dovoljno energije, vaše srce mora napornije da radi, a vi ulazite u jedan začarani krug u kome se konstantno osećate iscrpljeno.

I dok je umor jedan od najčešćih znakova nedostatka gvožđa, takođe je i jedan od onih koje najčešće uzimamo zdravo za gotovo. Ovo se naročito odnosi na osobe koje žive užurbanim stilom života, koji odlikuje dosta rada, a malo odmora. Zato, ukoliko pripadate ovoj grupi, obratite malo više pažnje na to šta vam organizam govori. Ne ignorišite crvene zastavice, naročito ako ih ima više. Ako ništa drugo, uradite analizu kompletne krvne slike, koja vam može pružiti uvid u nivo vašeg hemoglobina u krvi.

Glavobolja

Svako od nas je barem jednom u životu imao glavobolju. Međutim, ukoliko imate česte, neobjašnjive glavobolje, ne bilo loše da posetite lekara. Ovakva vrsta bola može biti povezana sa anemijom koja je uzrokovana nedostatkom gvožđa. U isto vreme, ćešća je kod žena koje imaju obilne menstruacije.

Lupanje srca

Kao što smo već spomenuli, kada našem telu nedostaje gvožđe, naše srce mora da radi dodatno kako bi omogućilo prenos kiseonika kroz telo. Kao posledica toga, može doći do nepravilnih otkucaja srca ili osećaja da ono lupa neobično brzo.

Simptomi koji ukazuju na nedostatak gvožđa obuhvataju lupanje srca, koje žena na slici oseća pa se zbog toga drži za grudi.
Ako vam srce često lupa, obratite se lekaru.

Bledilo kože

Pojedini simptomi koji ukazuju na nedostatak gvožđa su takvi da ih i osobe oko vas mogu primetiti. Jedan od tih je upravo bledilo kože, koje je često toliko izražajno da izaziva zabrinutost okoline. Ali zbog čega dolazi do istog? Razlog leži u ničemu drugom nego u nedostatku hemoglobina. Ovaj protein daje boju krvi. Kada ga ima u manjoj količini, krv gubi svoju jarkocrvenu boju i postaje manje vibrantna. U isto vreme, to uzrokuje i da krvni sudovi postanu bleđi, što se odražava i na koži. Međutim, važno je reći da je bleda koža češće prisutna kod srednjih do težih slučajeva anemije uzrokovane manjkom gvožđa.

Suva i oštećena koža i kosa

Kao rezultat oslabljene proizvodnje hemoglobina usled nedovoljne količine gvožđa, ćelije kože i kose dobijaju manje kiseonika nego što bi trebalo. Kiseonik je odgovoran za rast i regeneraciju kože i kose. Zbog toga, kada ga nema u adekvatnoj meri, vrlo često dolazi do suvoće i oštećenja istih.

Kratak dah

Do sada ste shvatili da gvožđe direktno utiče na nivo hemoglobina, pa potom i kiseonika. Još jedna posledica manjka sva tri je kratak dah. Ukoliko primetite da se prilikom svakodnevnih aktivnosti poput hodanja umarate više nego inače i teško dišete, možda je za to primarni krivac ništa drugo no nedostatak gvožđa. Na kraju krajeva, kada vaši mišići nemaju dovoljno kiseonika da normalno funkcionišu, za očekivati je da ćete se više umarati, pa samim tim i teže doći do vazduha.

Suva koža sa unutrašnje strane dlana na prstima.
Muči vas suva koža? Postoji mogućnost da vašem telu nedostaje gvožđe.

Bol i otok jezika i usta

Unutrašnjost ili spoljašnjost vaših usta mogu ukazivati na nedostatak gvožđa. Simptomi uključuju otečen, upaljen, bled ili čudno gladak jezik. Manjak ovog minerala može takođe izazvati druge simptome, poput osećaja pečenja u ustima, suvih usta, ulkusa u ustima ili bolnih pukotina na uglovima usana.

Sindrom nemirnih nogu

Ne drži vas mesto? Stalno osećate potrebu da mlatarate nogama? Ukoliko je odgovor ‘DA’, možda je pametno uraditi biohemijsku analizu krvi. Konstantno pomeranje nogu, odnosno sindrom nemirnih nogu, može biti znak da vašem telu nedostaje neki od važnih minerala, poput gvožđa. Ovo je naročito tačno ukoliko je praćen svrabom ili trnjenjem nogu i stopala. Iako stručnjaci nisu usaglašeni oko toga šta sve može uzrokovati ovaj sindrom, zvanično mišljenje je da se on čak šest puta češće javlja kod osoba koje boluju od anemije.

Krhkost noktiju

Nokti često ukazuju na promene u ljudskom organizmu. Iz tog razloga, ako primetite da su vam u poslednje vreme nokti postali neobično krhki, to može biti signal da je vreme da reagujete. U početnim fazama nedostatka gvožđa, vaši nokti će se samo lakše lomiti. Međutim, kasnije, možete primetiti nokte u obliku kašike gde se sredina nokta uvlači, a ivice se podižu da bi dale zaobljen izgled. Srećom, ovo se javlja samo kod oko 5% ljudi sa nedostatkom gvožđa i obično je uočljivo isključivo kod osoba sa težim oblicima anemije.

Ne odlažite posetu lekaru

Sada kada znate koji su to simptomi koji ukazuju na nedostatak gvožđa i ako prepoznajete neke ili više njih, ne oklevajte da se obratite svom lekaru ili da posetite laboratoriju kako biste proverili da li zapravo patite od istog. Zapamtite, rano otkrivanje i tretiranje ovog nedostatka može sprečiti ozbiljnje zdravstvene problem. Stoga, ne odlažite posetu lekaru! U najgorem slučaju, izgubićete malo vremena. A nije li to bolje nego izgubiti zdravlje?

This site is registered on wpml.org as a development site.