SHBG

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

1000,00 rsd

Obrtno Vreme

1 dan

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Imunohemija

Seks-hormon vezujući globulin (SHBG) je važan protein koji ima ključnu ulogu u regulaciji hormonske ravnoteže u organizmu. U laboratoriji IntroLab, posvećeni smo pružanju kvalitetne analize kako bismo pacijentima omogućili detaljan uvid u njihov hormonalni status.

Šta je SHBG?

Seks-hormon vezujući globulin je protein koji se proizvodi u jetri i ima ključnu ulogu u vezivanju i transportu određenih seksualnih hormona u organizmu. On funkcioniše kao nosilac hormona, regulišući njihovu dostupnost i aktivnost u tkivima. On se veže za hormone kao što su estrogeni i testosteron, čime održava hormonsku ravnotežu i utiče na različite fiziološke procese.

Kada se radi anliza SHBG?

Seks-hormon vezujući globulin se određuje u različitim situacijama i indikacijama:

  • Procena hormonske ravnoteže: SHBG se često određuje kao deo sveobuhvatne analize hormona kako bi se procenila ravnoteža hormona u organizmu. To može biti korisno u dijagnostici i praćenju hormonskih poremećaja.
  • Plodnost i reproduktivno zdravlje: Određivanje nivoa SHBG-a može pomoći u proceni plodnosti, praćenju menstrualnog ciklusa i evaluaciji reproduktivnog statusa.
  • Procena metaboličkog zdravlja: Nivoi SHBG-a mogu biti povezani sa metaboličkim zdravljem, uključujući regulaciju glukoze i lipida. Analiza može biti deo procene rizika od metaboličkih poremećaja kao što su dijabetes tipa 2 i kardiovaskularne bolesti.
  • Praćenje terapije hormonima: Kod pacijenata koji se podvrgavaju hormonskoj terapiji, određivanje SHBG-a može biti korisno za praćenje efikasnosti terapije i optimizaciju doziranja hormonskih preparata.

Snižene vrednosti

Snižene vrednosti SHBG-a mogu biti povezane sa različitim stanjima kao što su gojaznost, sindrom policističnih jajnika, hiperinsulinemija ili metabolički sindrom. Niske vrednosti mogu uticati na hormonalnu ravnotežu i imati efekte na plodnost, metabolizam i druge fiziološke procese.

Povišene vrednosti

Povišene vrednosti mogu biti povezane sa stanjima kao što su hiperandrogenizam, hipotireoza ili uzimanje određenih lekova. Visoke vrednosti mogu uticati na dostupnost slobodnih hormona u organizmu, što može imati efekte na reproduktivno zdravlje i hormonalnu ravnotežu.

Priprema za analizu

Nije neophodna specijalna priprema za SHBG analizu. Preporučuje se uzimanje uzorka krvi u odgovarajućem vremenskom intervalu i pažljivo pridržavanje instrukcija za pripremu uzorka. Naš tim stručnjaka će vam pružiti sve potrebne informacije o pripremi za analizu kako biste osigurali tačne i pouzdane rezultate.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Venska krv

Obrtno vreme: 1 dan

Priprema: Posebna priprema nije potrebna.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.