Serotonin

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

4100,00 rsd

Obrtno Vreme

do 9 dana

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Imunohemija

U laboratoriji IntroLab, pružamo vam serotonin analizu. Ovaj test je posebno važan ako se suočavate sa pitanjima mentalnog zdravlja, gastrointestinalnim problemima ili ste na terapiji određenim lekovima. Analiza meri nivo serotonina, važnog neurotransmitera u vašem telu, što vam omogućava da preduzmete potrebne korake za optimizaciju svog zdravlja.

Šta je Serotonin?

Serotonin, često nazivan „hormon sreće“, je ključni neurotransmiter koji igra vitalnu ulogu u regulaciji brojnih funkcija u telu. Ova hemikalija, koja se prirodno proizvodi u našem organizmu, najpoznatija je po svojoj ulozi u regulaciji raspoloženja. Ipak, serotonin ima mnogo širi uticaj na naše zdravlje i dobrobit.

Serotonin se sintetiše iz esencijalne aminokiseline tryptophana, a oko 90% ukupnog serotonina proizvodi se u gastrointestinalnom traktu, gde reguliše intestinalnu pokretljivost. Ostatak se sintetiše u serotoninskim neuronima u centralnom nervnom sistemu, gde igra ključnu ulogu u nizu vitalnih funkcija.

Ključne funkcije serotonina uključuju:

  • Regulacija raspoloženja: Niski nivoi serotonina u mozgu su povezani sa stanjima kao što je depresija, dok su abnormalno visoki nivoi povezani sa stanjem poznatim kao serotonin sindrom.
  • Regulacija spavanja: Serotonin je prekursor melatonina, hormona koji reguliše naše spavanje i cirkadijalne ritmove.
  • Regulacija apetita: Nivoi serotonina u mozgu utiču na osećaj sitosti posle obroka, posebno u kontekstu apetita za ugljenim hidratima.
  • Ostale funkcije: Pored ovih, serotonin igra ključne uloge u regulaciji krvnog pritiska, kontroli telesne temperature i procesima zgrušavanja krvi.

Kroz sve ove različite funkcije, serotonin oblikuje naše fizičko i mentalno zdravlje na suptilne, ali duboko značajne načine.

Zašto je merenje ovog parametra bitno?

Merenje nivoa serotonina je važno jer abnormalne vrednosti mogu biti povezane sa različitim zdravstvenim stanjima. Previše serotonina može ukazivati na stanje poznato kao serotonin sindrom, koje može biti izazvano određenim lekovima i može biti životno ugrožavajuće. Simptomi ovog stanja mogu uključivati visoku temperaturu, brzo lupanje srca, trzaje, drhtanje, znojenje, dilataciju zenica, proliv i gubitak koordinacije. S druge strane, nizak nivo serotonina može biti povezan sa depresijom i drugim mentalnim zdravstvenim problemima. Serotonin takođe igra ključnu ulogu u funkciji creva, a abnormalni nivoi mogu biti povezani sa gastrointestinalnim bolestima.

Kada je potrebno uraditi ovaj test?

Vaš lekar može preporučiti serotonin analizu ako imate simptome koji ukazuju na abnormalni nivo serotonina, kao što su promene raspoloženja, anksioznost, problemi sa spavanjem, gastrointestinalne tegobe, ili ako ste na terapiji lekovima koji mogu uticati na nivo serotonina. Test može biti deo rutinske kontrole ukoliko imate hronična stanja povezana sa serotoninom, kao što je sindrom iritabilnog creva ili depresija.

Specifičnosti i podvrste analize

Serotonin analiza se obično vrši kao deo šireg panela testova, kako bi se pružila sveobuhvatna slika vašeg zdravstvenog stanja. Nekoliko varijanti ovog testa uključuje:

  • Serotonin test krvi: Ovaj test meri ukupan serotonin u vašoj krvi. Povišeni nivoi mogu ukazivati na određene tumore, dok niski nivoi mogu ukazivati na probleme kao što su depresija.
  • Serotonin test urina: Ovaj test meri količinu serotonina koja se izlučuje u urinu. On može pomoći u detekciji određenih tumora koji proizvode serotonin.
  • 5-HIAA test urina: Ovaj test meri količinu 5-hidroksiindolacetinske kiseline (5-HIAA), jednog od glavnih produkata razgradnje serotonina, u urinu. Povišeni nivoi 5-HIAA mogu ukazivati na određene tumore.

Vaš lekar će odrediti koji tip analize je najbolji za vas, u zavisnosti od vaših simptoma i medicinske istorije. Naš tim stručnjaka u laboratoriji IntroLab je tu da vam pruži sve potrebne informacije i podršku tokom ovog procesa.

Saveti za održavanje zdravih nivoa serotonina

Održavanje zdravih nivoa serotonina može obuhvatiti zdravu ishranu, redovnu fizičku aktivnost, dovoljno sna, izbegavanje stresa i alkohola. Takođe, važno je uzimati propisane lekove po preporuci lekara, posebno ako se radi o lekovima koji utiču na nivo serotonina, kao što su antidepresivi. Uvek se konsultujte sa zdravstvenim stručnjakom pre nego što napravite bilo kakve velike promene u vašem načinu života.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Venska krv

Obrtno vreme: do 9 dana

Priprema: Posebna priprema nije potrebna.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.