Sedimentacija eritrocita

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

120,00 rsd

Obrtno Vreme

2h

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Hematologija

IntroLab je vaša destinacije za sve vrste medicinskih analiza u Beogradu. Jedna od naših ključnih usluga je analiza sedimentacija eritrocita, bitan test koji može pružiti dragocjene informacije o vašem zdravstvenom stanju.

Šta je Sedimentacija eritrocita?

Sedimentacija eritrocita, često skraćena kao ESR (Erythrocyte Sedimentation Rate), je test koji meri brzinu kojom se crvena krvna zrnca, ili eritrociti, talože na dnu cevi sa krvlju tokom jednog sata. Ova brzina sedimentacije može ukazati na prisustvo upale u telu.

Test sedimentacije eritrocita se koristi kao ne-specifični test: nije konkretno usmeren na jedno određeno zdravstveno stanje. Umesto toga, rezultati ESR testa mogu lekarima pomoći da otkriju ili prate upalne bolesti, infekcije, autoimune bolesti, i neke vrste kancera.

Povišen nivo sedimentacije eritrocita može biti pokazatelj neke vrste upale ili patološkog stanja u telu. Međutim, ESR je samo jedan od mnogih faktora koje lekari uzimaju u obzir pri proceni pacijentovog zdravstvenog stanja. Drugi testovi i simptomi su takođe bitni za pravilnu dijagnozu. Najvažnije je napomenuti da ESR test sam po sebi nije dovoljan za postavljanje konkretnih dijagnoza. On je, međutim, koristan za pracenje napredovanja ili regresije određenih stanja i efekata terapije, u kombinaciji sa drugim testovima i medicinskim nalazima.

Zašto se radi analiza sedimentacija eritrocita?

Sedimentacija eritrocita se obično ispituje kao deo rutinske provere ili kada postoje simptomi koji ukazuju na upalu u telu. Neki od ovih simptoma mogu uključiti:

  • Nepojasnjenu groznicu ili druge znakove infekcije
  • Opšte simptome poput gubitka težine, umora, glavobolje, krutosti ili bolova u mišićima
  • Otečene limfne čvorove
  • Bol u grudima ili trbuhu
  • Simptome koji mogu ukazivati na autoimunu bolest, poput lupusa ili reumatoidnog artritisa
  • Simptome koji mogu ukazivati na malignu bolest

Ovaj test takođe može biti koristan u praćenju progresije ili efikasnosti terapije za određene upalne bolesti. Na primer, doktori često koriste sedimentaciju eritrocita za praćenje progresije reumatoidnog artritisa ili lupusa.

Priprema za analizu

Za test sedimentacije eritrocita, uobičajeno nije potrebna posebna priprema. Pre nego što se test izvede, vaš lekar će vas možda obavestiti o određenim lekovima koje trenutno uzimate, jer neki lekovi mogu uticati na rezultate testa.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Citratna puna krv (venska krv)

Obrtno vreme: 2h

Priprema: Nije potrebna posebna priprema.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.