SCL 70 At

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

1530,00 rsd

Obrtno Vreme

1 dan

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Imunologija

Analiza SCL 70 At je specifična vrsta imunološke analiza krvi koja se koristi za detekciju prisustva autoantitela poznatih kao SCL 70. Ova antitela su često povezana sa sistemskom sklerozom, hroničnom reumatskom bolešću koja može uticati na različite organe u telu.

Šta je analiza SCL 70 At?

Ova analiza detektuje prisustvo autoantitela SCL 70 u krvi. SCL 70 je specifičan protein koji može biti prisutan kod osoba sa sistemskom sklerozom, posebno kod onih sa progresivnijim oblikom bolesti.

Zbog čega se radi analiza?

Analiza se najčešće koristi za dijagnostikovanje sistemskih skleroza, posebno kod pacijenata koji pokazuju simptome Raynaudovog sindrom. Takođe, može pomoći u razlikovanju ovog stanja od drugih autoimunih bolesti.

Šta je to Raynaudov sindrom?

Raynaudov sindrom ili Raynaudova bolest je stanje koje se karakteriše preteranom osjetljivošću na hladnoću. Kada osobe sa ovim sindromom budu izložene hladnoći ili stresu, krvne žile u prstima ruku ili nogu se sužavaju, što dovodi do smanjenog protoka krvi.

Simptomi Raynaudovog sindroma uključuju:

 • Promena boje prstiju na rukama i nogama (prvo bela, zatim plava, a zatim crvena).
 • Osećaj hladnoće ili utrnulost u pogođenim područjima.
 • Trnjenje ili peckanje kada se protok krvi ponovo uspostavi.
 • Bol ili nelagodnost u pogođenim prstima ili prstima nogu.

Ovi simptomi obično traju nekoliko minuta do nekoliko sati. U težim slučajevima, smanjeni protok krvi može dovesti do oštećenja tkiva ili čira na prstima.

Postoje dva tipa Raynaudovog sindroma: primarni i sekundarni.

Primarni Raynaudov sindrom je najčešći i javlja se bez povezanosti sa drugom bolešću. S druge strane, sekundarni Raynaudov sindrom je povezan sa drugim bolestima, posebno bolestima vezivnog tkiva.

Koji uzorak se analizira?

Za analizu je potreban uzorak krvi koji se uzima iz vene.

Kako se tumače rezultati?

Prisustvo SCL 70 antitela u krvi može ukazivati na sistemsku sklerozu, tipično Raynaudov sindrom. Međutim, važno je napomenuti da neki pacijenti sa sistemskom sklerozom neće imati ova antitela, dok neki ljudi koji imaju antitela možda nemaju bolest.

Specifičnosti analize

 • Metoda detekcije: ELISA
 • Stabilnost uzorka: 2-8˚C 14 dana
 • Minimalna zapremina: 0.5ml

Povezane analize

Osobe koje sumnjaju na sistemsku sklerozu ili Raynaudov sindrom često se podvrgavaju nizu dijagnostičkih testova kako bi se potvrdila ili isključila dijagnoza. Pored analize SCL 70 At, koja je specifična za sistemsku sklerozu, postoji nekoliko drugih testova koji se mogu preporučiti:

 • ANA test (Antinuklearna antitela): Ovaj test detektuje prisustvo antitela koja napadaju jezgro ćelija. Pozitivan ANA test može ukazivati na autoimunu bolest, ali nije specifičan samo za sistemsku sklerozu.
 • Test za centromerne antitela: Ova antitela su često prisutna kod osoba sa ograničenom formom sistemske skleroze.
 • Test za RNA polimerazu III antitela: Ova antitela su često povezana sa difuznom formom sistemske skleroze i povećanim rizikom od bubrežne krize.
 • Kapilaroskopija: Ovo je neinvazivna tehnika koja koristi mikroskop za pregled krvnih sudova ispod noktiju. Osobe sa sistemskom sklerozom često imaju određene promene u ovim krvnim sudovima.
 • Dupleks ultrasonografija: Ova metoda koristi ultrazvučne talase za vizualizaciju krvnih sudova i može pomoći u proceni protoka krvi i eventualnih abnormalnosti u krvnim sudovima.
 • Biopsija kože: Uzimanje malog uzorka kože može pomoći u potvrđivanju dijagnoze sistemske skleroze, posebno ako postoje tipične promene u kolagenu i drugim strukturama kože.

Ako sumnjate na Raynaudov sindrom ili sistemsku sklerozu, važno je da se konsultujete sa reumatologom ili drugim specijalistom koji može preporučiti odgovarajuće dijagnostičke testove i tretmane.

Gde se može uraditi analiza?

Analiza SCL 70 At se može uraditi u sklopu privatne laboratorije Beograd, IntroLab. Naša laboratorija pruža profesionalnu i raznovrsnu laboratorijsku dijagnostiku svima kojima je potrebna.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Serum (venska krv)

Obrtno vreme: 1 dan

Priprema: Posebna priprema nije potrebna.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu