SARS Cov-2 IgG

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

2180,00 rsd

Obrtno Vreme

1 dan

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Imunologija

Analiza SARS Cov-2 IgG je serološki test koji detektuje IgG antitela na spajk (spike) protein virusa SARS-CoV-2 u serumu i plazmi. Ova antitela ukazuju na adaptivni imuni odgovor organizma na koronavirus, što može ukazivati na nedavnu ili prethodnu infekciju. Test je zasnovan na ELISA metodi i sprovodi se pomoću odobrenih setova sa uspostavljenim standardnim operativnim procedurama. Laboratorija Beograd, IntroLab, vam omogućava da ovu vrstu imunološke analize uradite u savremeno opremljenim prostorijama u srcu grada.

Zašto se radi ova analiza?

Ova analiza omogućava detekciju prirodnog imunog odgovora tela na COVID-19 virus. Takođe, može pomoći u proceni imunog odgovora nakon vakcinacije.

Važnost testa na prisustvo SARS Cov-2 IgG

Često se dešava da neko preleži koronavirus, a da to ni ne zna. Ovo se dešava jer neće svaki nosilac virusa razviti simptome bolesti. Tim rečeno, testovi na prisustvo IgG antitela u krvi mogu pomoći zdravstvenim radnicima da bolje razumeju koliko je virus čest.

Kako funkcioniše test na prisustvo IgG antitela virusa?

Test antitela, poznat i kao serološki test, pretražuje da li su isti prisutni u krvi. Kada se vaše telo bori protiv infekcije, kao što je COVID-19, ono stvara antitela klase IgG. Isto se dešava kada primite vakcinu. S tim u vezi, test antitela ne proverava sam virus, već proverava da li je vaš imuni sistem reagovao na infekciju.

Razlika između PCR testa i testa na antitela

Test na koronavirus, odnosno PCR test, traži znakove aktivnog virusa. On je jednostavniji od serološkog. Međutim, pokazuje samo da li imate virus u svom telu u trenutku testiranja. S druge strane, test antitela pokazuje da ste u nekom trenutku u prošlosti preležali virus.

Kada je ova analiza indikovana?

Indikacije za testiranje na SARS Cov-2 IgG antitela uključuju:

  • Sumnja na prethodnu infekciju: Osobe koje su imale simptome slične COVID-19 u prošlosti, ali se nisu testirale na aktivni virus, mogu se testirati na antitela kako bi se potvrdila prethodna infekcija.
  • Provera imunog odgovora nakon vakcinacije: Nakon primanja vakcine protiv koronavirusa, testiranje na antitela može pomoći u proceni imunog odgovora organizma na istu.
  • Asimptomatske infekcije: Osobe koje su bile u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom, ali nisu razvile simptome, mogu se testirati kako bi utvrdile da li su zaista bili asimptomatski slučajevi.
  • Donacija plazme: Osobe koje su se oporavile od bolesti i žele da doniraju svoju plazmu za lečenje drugih pacijenata mogu se testirati na antitela kako bi potvrdile svoj imunološki status.

Kako se pripremiti za analizu?

Za analizu SARS Cov-2 IgG nije potrebna posebna priprema. Vađenje krvi se obavlja u laboratoriji, a uzorak se šalje na analizu.

Kako se tumače rezultati?

  • Negativan rezultat (<50.0 AU/mL) ne isključuje infekciju SARS-CoV-2, posebno kod osoba koje su nedavno bile u kontaktu sa virusom. U takvim slučajevima, preporučuje se dodatno testiranje PCR metodom.
  • Pozitivan rezultat (≥50.0 AU/mL) može ukazivati na to da je osoba imala COVID-19 infekciju nedeljama ili mesecima pre testiranja i možda je razvila imunitet.

Rezultati antitela ne bi trebalo da budu jedini osnov za dijagnozu ili isključivanje SARS-CoV-2 infekcije. Takođe, nije naučno potvrđeno da li prisustvo antitela protiv COVID-19 virusa štiti od ponovne infekcije.

Prevencija bolesti

Preventivne mere uključuju nošenje maski, održavanje fizičke distance, pranje ruku i vakcinaciju.

Nakon analize

Ukoliko je rezultat pozitivan, preporučuje se konsultacija sa lekarom radi daljeg savetovanja i eventualnog praćenja zdravstvenog stanja.

Srodne analize

Pored analize na prisustvo SARS Cov-2 IgG, IntroLab Laboratorija Beograd svojim pacijentima nudi i analizu na prisustvo SARS Cov-2 IgM antitela. Ova analiza detektuje IgM antitela koja se obično pojavljuju ranije nakon infekcije i ukazuju na aktivnu ili nedavnu infekciju. Ona su prva linija odbrane i pojavljuju se pre IgG.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Serum (venska krv)

Obrtno vreme: 1 dan

Priprema: Posebna priprema nije potrebna.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.