Sadržaj nosa/sinusa

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

600,00 rsd

Obrtno Vreme

3-4 dana

Uzorkovanje

Bris nosa

Kategorija

Mikrobiologija

Sluzokoža nosa nije samo barijera već domaćin raznovrsnoj mikrobiološkoj flori koja obavlja ključne funkcije u održavanju našeg zdravlja. Kada su gornji disajni putevi izloženi infektivnim agensima, često se prvo suočavamo s tipičnim simptomima virusne upale. Međutim, kada se simptomi prodube i postanu karakteristični za bakterijsku infekciju nosa i sinusa, važno je odmah preduzeti korake. Da biste pravovremeno dobili tačnu dijagnozu,analizu za sadržaj nosa/sinusa možete zakazati u specijalizovanoj laboratoriji IntroLab u Beogradu, gde stručnjaci koriste najsavremenije metode za brzo i precizno određivanje uzročnika.

Šta je bris nosa?

Bris nosa je dijagnostički postupak u kojem se uzima uzorak sluzi ili sekreta iz nosne šupljine radi identifikacije potencijalnih patogena.Cilj je detektovati prisutnost bakterija koje mogu uzrokovati infekciju. Bakterijska upala sluzokože nosa i sinusa može uzrokovati simptome poput:

  • curenja iz nosa
  • zapušenosti
  • bolova u licu
  • glavobolje

Analizom brisa može se precizno odrediti uzročnik infekcije i adekvatno propisati terapija.

Kada se analizira sadržaj nosa/sinusa?

Sadržaj nosa/sinusa se najčešće analizira kada postoji sumnja na bakterijsku infekciju nosa ili sinusa, posebno ako se oseća peckanje u nosu, postojanje ranica na sluzokoži ili ukoliko pacijent ima gust, obojen sekret iz nosa koji može biti znak upale sinusa, unutrašnjeg uha ili bronhitisom.

Takođe, analiza je bitna ukoliko simptomi postaju teški, produženi ili ne pokazuju reakciju na osnovnu terapiju. U određenim situacijama, kada je neophodno identifikovati specifične uzročnike, kao u slučaju bolničkih infekcija ili kod osoba sa oslabljenim imunološkim sistemom, ova analiza je od suštinske važnosti.

Uzimanje uzorka

Uzimanje uzorka obavlja se pomoću sterilnih štapića koji se pažljivo ubacuje u nosnu šupljinu ili sinus. Tehnika mora biti precizna kako bi se izbeglo oštećenje tkiva i kako bi se obezbedio kvalitetan uzorak. Nakon uzimanja, štapić se stavlja u sterilnu posudu i šalje u laboratoriju.

Priprema za analizu

Nema posebne pripreme pre uzimanja brisa. Međutim, važno je da obavesti lekara o svim lekovima ili antibioticima koje trenutno uzima. Lekar će dati uputstva ako je potrebno prestati sa nekom terapijom pre uzimanja uzorka.

Rezultat analize sadržaja nosa/sinusa

Rezultati analize mogu pokazivati prisutnost, vrstu i količinu bakterija u uzorku. Takođe, može se dobiti informacija o osetljivosti bakterija na različite antibiotike. Na osnovu ovih informacija, lekar će preporučiti najefikasniji tretman za pacijenta.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Uzorak sluzi ili sekreta iz nosne šupljine

Obrtno vreme: 3-4 dana

Priprema: Posebna priprema nije potrebna.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.