Retikulociti

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

220,00 rsd

Obrtno Vreme

1 dan

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Hematologija

IntroLab nudi pouzdane i precizne analize retikulocita koje vam omogućavaju da dobijete detaljan uvid u regeneraciju vaše krvi. Naš stručni tim laboratorijskih tehničara koristi napredne hematološke analizatore kako bi tačno odredili broj i procentualni udeo retikulocita. Ove vrednosti nam omogućavaju da procenimo efikasnost regeneracije eritrocita i da pružimo relevantne informacije o vašem zdravlju. Ukoliko želite da saznate više o analizi retikulocita i njenoj važnosti, slobodno nas kontaktirajte.

Šta su Retikulociti?

Retikulociti su mladi eritrociti, ili crvena krvna zrnca, koji se nalaze u cirkulaciji krvi. Ovi mladi eritrociti imaju karakteristične mrežaste strukture (retikula) koje su vidljive pod mikroskopom. Retikulociti su faza eritropoeze, procesa stvaranja novih eritrocita, i predstavljaju prethodnike zrelih eritrocita.

Kada organizam ima potrebu za povećanom proizvodnjom eritrocita, kao što je slučaj kod anemije ili nakon gubitka krvi, koštana srž ubrzava proizvodnju retikulocita kako bi nadoknadila nedostatak crvenih krvnih zrnaca. Broj retikulocita u krvi može biti pokazatelj efikasnosti regeneracije eritrocita i oporavka organizma.

Retikulociti se obično zadržavaju u cirkulaciji svega nekoliko dana, nakon čega sazrevaju u zrele eritrocite. Stoga, njihov broj u krvi odražava ravnotežu između stvaranja novih eritrocita i razgradnje starih eritrocita.

Kada se preporučuje Retikulociti analiza?

Retikulociti analiza se preporučuje kada postoji potreba za procenom regeneracije krvnih ćelija. Ova analiza se često koristi kod pacijenata sa anemijom, poremećajima koštane srži ili nakon transfuzije krvi. Retikulociti su mladi eritrociti koji se nalaze u cirkulaciji i njihov broj može ukazivati na efikasnost procesa regeneracije eritrocita.

Analiza retikulocita: Ključni pokazatelj za procenu zdravlja krvi u Introlab laboratoriji

U našoj laboratoriji, analiza retikulocita se sprovodi uz pomoć visokokvalitetnih hematoloških analizatora. Ovi sofisticirani uređaji automatski određuju broj retikulocita na osnovu kojih se računaju različiti parametri važni za procenu eritropoeze i zdravlja krvi.

Pored standardnog izračuna relativnog broja retikulocita u procentima, vršimo i izračun apsolutnog broja retikulocita, koji predstavlja procentualni broj retikulocita pomnožen sa brojem eritrocita. Ovaj pristup nam omogućava da dobijemo precizniji uvid u regenerativni potencijal organizma.

Takođe, vršimo klasifikaciju retikulocita prema jačini fluorescencije, što nam omogućava da razlikujemo tri podgrupe retikulocita: LFR (nisko fluorescirajući retikulociti), MFR (srednje fluorescirajući retikulociti) i HRF (visoko fluorescirajući retikulociti). Pored toga, računamo i IFR (frakciju nezrelih retikulocita) kao zbir MFR i HRF, što pruža dodatne informacije o regenerativnom potencijalu organizma.

Dodatno, naši hematološki analizatori omogućavaju merenje sadržaja hemoglobina u retikulocitima (RET-He). Ovaj parametar nam pruža uvid u trenutno snabdevanje gvožđem tokom eritropoeze, što je korisno za procenu „kvaliteta“ eritrocita pre nego što retikulociti sazru u zrele eritrocite.

Rezultate analize retikulocita interpretiramo u kombinaciji sa ostalim rezultatima kompletne krvne slike, eritrocita, hemoglobina i hematokrita. Ova celovita analiza nam omogućava da razlikujemo različite tipove anemija (hipo-, normo- i hiper-regenerativne oblike) i da pratimo odgovor na terapiju u slučajevima deficijentnih anemija.

Indeks produkcije retikulocita (RPI) je još jedan parametar koji koristimo za merenje eritropoeze, nezavisno od broja retikulocita. On se računa uzimajući u obzir procentualni broj retikulocita, hematokrit i faktor korekcije koji zavisi od hematokrita pacijenta. Ova mera nam omogućava da procenimo brzinu i efikasnost proizvodnje eritrocita.

U našoj laboratoriji se posvećujemo visokim standardima kvaliteta i preciznosti pri izvođenju analize retikulocita. Naš stručni tim će pažljivo obraditi vaše uzorke i pružiti vam detaljne rezultate sa tumačenjem.

Snižene i povišene vrednosti retikulocita: Šta otkrivaju i mogući uzroci

Retikulociti su važan pokazatelj regeneracije krvi i njihove vrednosti mogu ukazivati na različite zdravstvene stanja. Snižene vrednosti retikulocita, zajedno sa sniženim vrednostima eritrocita, hemoglobina i hematokrita, često se javljaju kod anemija zbog:

 • nedostatka gvožđa
 • perniciozne anemije
 • aplastične anemije
 • izlaganja zračenju
 • insuficijencije koštane srži usled infekcije ili kancera
 • bubrežnih oboljenja
 • alkoholizma
 • endokrinih bolesti

S druge strane, povišene vrednosti retikulocita, uz snižene vrednosti eritrocita, hemoglobina i hematokrita, mogu biti rezultat:

 • krvarenja
 • hemolitičke anemije
 • hemolitičke bolesti novorođenčeta

Takođe, povišene vrednosti retikulocita mogu se javiti kada postoji hiperprodukcija eritrocita, što je karakteristično za policitemiju veru ili prisustvo tumora koji proizvodi eritropoetin.

Važno je napomenuti da je tumačenje vrednosti retikulocita kompleksno i zahteva sagledavanje rezultata u kontekstu ostalih parametara kompletne krvne slike. U našoj laboratoriji, stručni tim će pažljivo analizirati rezultate i pružiti vam precizno tumačenje, kako biste dobili sveobuhvatnu sliku o vašem zdravlju i regeneraciji krvi.

Priprema za analizu

Nema posebne pripreme potrebne za analiziraju retikulociti. Pacijenti se mogu pridržavati svoje uobičajene rutine pre uzimanja uzorka krvi. Međutim poželjno je da se anliza ne vrš i neposredno posle obroka.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Puna venska krv (odrasli), puna kapilarna krv uzeta iz prsta (odrasli, deca) ili pete (novorođenčad).

Obrtno vreme: 1 dan

Priprema: Posebna priprema nije potrebna, međutim poželjno je da se uzorak ne uzima neposredno nakon obroka.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.