Quantiferon (TBC, M.tuberculosis)

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

5800,00 rsd

Obrtno Vreme

do 8 dana

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Imunologija

Analiza Quantiferon (TBC, M.tuberculosis), koju pruža laboratorija IntroLab u Beogradu, predstavlja napredni test za detekciju infekcije bakterijom Mycobacterium tuberculosis, koja uzrokuje tuberkulozu.

Šta je Quantiferon?

Quantiferon je marka krvnog testa koji detektuje infekciju bakterijom Mycobacterium tuberculosis, uzročnikom tuberkuloze. Test je posebno koristan kao alternativa tradicionalnom tuberkulinskom kožnom testu (Mantoux testu), jer je precizniji i ne zahteva povratnu posetu za čitanje rezultata. Ovaj test je naročito efikasan kod osoba koje su primile BCG vakcinu protiv tuberkuloze, kao i za skrining osoba koje su u riziku od infekcije, uključujući zdravstvene radnike i osobe sa slabljenim imunitetom.

Zašto je merenje ovog parametra bitno?

Dijagnostikovanje infekcije sa Mycobacterium tuberculosis je ključno zbog dve stvari. Prvo, tuberkuloza je veoma ozbiljna bolest koja može dovesti do smrtnog ishoda ako se ne leči na vreme. Drugo, tuberkuloza se lako prenosi sa osobe na osobu kroz vazduh. Iz tih razloga, brza dijagnostika i lečenje su od suštinskog značaja da bi se sprečilo širenje bolesti.

Kako se tumače rezultati?

Rezultati Quantiferon testa mogu biti pozitivni, negativni ili neodređeni. Pozitivan rezultat ukazuje na moguću infekciju Mycobacterium tuberculosis. Negativan rezultat uglavnom ukazuje na to da nema infekcije. Međutim, neki ljudi sa tuberkulozom mogu imati negativan rezultat. Neodređeni rezultat znači da test nije bio u stanju da potvrdi ni da isključi infekciju.

Kako se vrši analiza?

Za Quantiferon test potrebno je uzeti uzorak krvi koji se šalje u laboratoriju. Laboratorijski tehničar će zatim izložiti uzorak krvi specifičnim proteinima koji se nalaze u Mycobacterium tuberculosis. Ako su T ćelije u krvi već prethodno bile izložene ovoj bakteriji, one će reagovati na ove proteine i osloboditi specifičan protein, interferon-gama. Nivo ovog proteina se zatim meri.

Priprema za analizu

Za ovaj test nema posebne pripreme. Preporučljivo je da obavestite lekara o svim lekovima koje uzimate, jer neki lekovi mogu uticati na rezultate testa.

Podvrste i specificnosti analize

Postoje tri verzije QuantiFERON testa:

  • QuantiFERON-TB Gold
  • QuantiFERON-TB Gold Plus
  • QuantiFERON-TB Gold In-Tube

Sve tri verzije koriste se za otkrivanje infekcije sa Mycobacterium tuberculosis, ali imaju različite prednosti i nedostatke. Odluka o tome koji će se test koristiti obično se donosi na osnovu specifičnih potreba pacijenta i dostupnosti testa.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Venska krv

Obrtno vreme: do 8 dana

Priprema: Posebna priprema nije potrebna.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.