PTH intact

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

1000,00 rsd

Obrtno Vreme

4h

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Imunohemija

Paratiroidni hormon (PTH), koji se analizira u laboratoriji IntroLab, igra ključnu ulogu u regulaciji metabolizma minerala u našem telu. Ovaj hormon, u sinergiji sa vitaminom D i kalcitoninom, omogućava efikasno upravljanje nivoima kalcijuma i fosfata. PTH aktivira procese koji oslobađaju ove minerale iz kostiju, čime se povećava njihova koncentracija u krvotoku. Pored toga, PTH stimuliše apsorpciju kalcijuma u crevima, dok istovremeno podstiče bubrege da izluče više fosfata. Analiza PTH intact pruža ključne informacije o zdravlju kostiju i metaboličkim procesima u telu.

Šta je PTH intact?

Paratiroidni hormon, poznat i kao PTH, je protein koji proizvode paratiroidne žlezde – četiri male žlezde koje se nalaze iza štitaste žlezde. Ovaj hormon je sastavljen od lanca od 84 aminokiseline i ima molekulsku težinu od približno 9500 daltona. Biološki aktivni deo ovog hormona ima vrlo kratak poluživot od samo 4 minuta, nakon čega se izlučuje putem bubrega i jetre.

PTH ima ključnu ulogu u regulaciji nivoa kalcijuma u telu, delujući na tri različita načina:

  • Podstiče oslobađanje kalcijuma iz kostiju u krvotok, aktivirajući osteoklaste.
  • Utice na bubrege da proizvode aktivni oblik vitamina D, što omogućava veću apsorpciju kalcijuma i fosfata iz hrane.
  • Pomaže bubrezima da ponovo apsorbuju kalcijum, smanjujući njegovo izlučivanje putem urina, dok istovremeno podstiče izlučivanje fosfora.

Nivoi PTH u telu se menjaju tokom dana, sa najvišim vrednostima tokom spavanja i najnižim vrednostima tokom sredine dana. Takođe, mogu postojati sezonske promene u nivoima PTH, koje su povezane sa nivoima vitamina D.

Zašto je merenje ovog parametra bitno?

Merenje nivoa PTH je od suštinskog značaja jer abnormalnosti u njegovom nivou mogu ukazivati na brojna oboljenja.

  • Previsoke vrednosti mogu ukazivati na hiperparatireozu: stanje karakterizovano prekomernom aktivnošću paratiroidnih žlezda
  • Niske vrednosti mogu ukazivati na hipoparatireozu: stanje koje je karakterizovano smanjenom aktivnošću paratiroidnih žlezda.

Takođe, nepravilnosti u nivou PTH mogu ukazivati na probleme sa bubrezima, vitaminom D ili oboljenja koja utiču na metaboličke procese.

Kada je potrebno uraditi PTH intact test?

Analiza PTH intact se preporučuje kada se sumnja na abnormalnosti u funkcionisanju paratiroidnih žlezda. Takođe, ovaj test se često koristi za praćenje osoba sa hroničnom bolešću bubrega, kao i onih koje su na dugotrajnoj terapiji vitaminom D. Test se takođe može preporučiti kada se otkriju nepravilnosti u nivoima kalcijuma ili fosfora u krvi.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Venska krv

Obrtno vreme: 4h

Priprema: Posebna priprema nije potrebna.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.