PSA (prostata)

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

900,00 rsd

Obrtno Vreme

4h

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Imunohemija

PSA (prostata) test je važan alat u dijagnostici i praćenju stanja prostate, uključujući rak prostate. Ako imate pitanja ili brige u vezi sa ovim testom, najbolje je da se konsultujete sa svojim lekarom. Na IntroLab sajtu možete zakazati svoj PSA test i saznati više informacija o ovom i drugim testovima.

Šta je PSA (prostata) test?

Analiza PSA, što je skraćenica za Prostata-specifični antigen, je test koji se koristi u dijagnostici, kontroli i praćenju različitih stanja prostate. Prostata je mala žlezda kod muškaraca koja proizvodi seminalnu tečnost koja hrani i transportuje spermatozoide. Prostata-specifični antigen je protein koji proizvodi prostata.

Normalan nivo PSA varira u zavisnosti od mnogih faktora, uključujući starost i veličinu prostate. Lekar će koristiti rezultate PSA testa, zajedno sa drugim informacijama, da bi procenio rizik od raka prostate. Ponekad se ovaj test koristi za praćenje pacijenata koji su već dijagnostikovani sa rakom prostate, da bi se proverio uspeh lečenja ili da bi se otkrilo ponovno pojavljivanje raka.

Povišen nivo PSA

Postoji nekoliko situacija u kojima nivo PSA (prostata-specifičnog antigena) može biti povišen:

 • Benigna hiperplazija prostate (BHP): Povećanje veličine prostate, koje je često prisutno kod starijih muškaraca, može uzrokovati povećanje nivoa PSA. BHP nije kancer prostate, već benigno stanje.
 • Prostatitis: Upala prostate može uzrokovati privremeno povećanje nivoa PSA. Prostatitis može biti uzrokovan infekcijom ili drugim faktorima.
 • Karcinom prostate: Rak prostate može dovesti do povišenja nivoa PSA. Međutim, važno je napomenuti da povišen nivo PSA ne znači automatski da postoji karcinom prostate, već može biti rezultat i drugih stanja prostate.
 • Starost: Normalno je da nivo PSA postepeno raste sa starenjem muškaraca. Stariji muškarci mogu imati nešto više nivoe PSA, iako su u granicama normalnog.

Kada je PSA test potreban?

Preporučuje se da se PSA test obavi prema sledećim smernicama:

 • Rutinska kontrola: PSA test se preporučuje svim zdravim muškarcima muškog pola koji imaju porodičnu istoriju karcinoma prostate nakon navršene 50-te godine života. Ovo je važno radi rane detekcije potencijalnih problema sa prostatom.
 • Preventivno testiranje: Preporučuje se da se PSA test obavi svim zdravim muškarcima koji imaju porodičnu istoriju karcinoma prostate nakon navršene 40. godine života. Ovo je važno radi rane detekcije potencijalnih problema sa prostatom.
 • Evaluacija i kontrola bolesti: Osobama koje već imaju dijagnozu raka prostate ili su obolele od drugih stanja prostate, lekar će preporučiti PSA testiranje u skladu sa njihovim specifičnim zdravstvenim stanjem. Ovo se radi radi evaluacije napretka bolesti i praćenja efikasnosti tretmana.

Konsultacija sa lekarom je najbolji način da se utvrdi kada je pravo vreme za početak PSA testiranja.

Razumijevanje rezultata

Rezultati PSA testa se obično prikazuju kao količina PSA u jedinici krvi (ng/mL). Veći nivo PSA može ukazivati na problem sa prostatom, ali to ne mora nužno biti rak. Drugi uslovi, kao što su upala ili infekcija prostate, takođe mogu povećati nivo PSA. Vaš lekar će vam pomoći da razumete rezultate testa i odlučite o eventualnim daljim koracima.

Određivanje tumorskih markera: Metode i vreme primene

Tumorski markeri su supstance koje se često nalaze u većim koncentracijama kod osoba sa određenim tipovima kancera. Oni mogu biti proteini, biokemijske supstance ili ćelijske promene koje se mogu detektovati u krvi, urinu ili tkivnim uzorcima. Tumorski markeri se često koriste u onkologiji za praćenje efikasnosti lečenja, detektovanje recidiva bolesti i, u nekim slučajevima, za rano otkrivanje kancera.

Testovi za tumorske markere se mogu izvoditi u različitim situacijama:

 • Dijagnostika
 • Procena stadijuma bolesti
 • Praćenje tretmana
 • Detekcija recidiva

Vreme i frekvencija određivanja tumorskih markera varira i zavisi od tipa kancera, terapije i individualnog stanja pacijenta. Odluke o tome kada testirati tumorske markere najbolje je doneti u dogovoru sa lekarom ili onkologom.

Testovi tumorskih markera nisu savršeni. Neki pacijenti sa kancerom nemaju povišene nivoe određenih tumorskih markera, a povišene nivoe može izazvati i neki drugi uslovi koji nisu kancer. Zbog toga se tumorski markeri koriste kao deo sveobuhvatne dijagnostike i praćenja kancera, a ne kao jedini kriterijum za postavljanje dijagnoze.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Serum (venska krv)

Obrtno vreme: 4h

Priprema: Pre određivanja nivoa PSA (prostata-specifičnog antigena) u krvi, preporučuje se da osoba izbegava ejakulaciju 24 do 48 sati.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.