PSA free (prostata)

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

1000,00 rsd

Obrtno Vreme

4h

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Imunohemija

Laboratorija IntroLab u Beogradu je vaš pouzdani partner u očuvanju zdravlja prostate. Specijalizovani smo za PSA free (prostata) analizu koja meri nivo slobodnog prostatnog specifičnog antigena u krvi. Ova analiza je ključna za rano otkrivanje potencijalnih problema sa prostatom, uključujući prostatni karcinom. Uz IntroLab, imate mogućnost da preuzmete kontrolu nad svojim zdravljem.

Šta je PSA free (prostata)?

Prostata-specifični antigen (PSA) je protein koji proizvodi prostata. Kada je prostata zdrava, vrlo mala količina PSA ulazi u krvotok. Međutim, kada postoji problem sa prostatom, poput infekcije, upale, uvećanja ili karcinoma, veća količina PSA može dospevati u krvotok.

PSA free test meri nivo slobodnog (free) prostatnog specifičnog antigena koji nije vezan za proteine u krvi. Slobodni PSA čini samo deo ukupnog prostatnog specifičnog antigena. Viši procenat slobodnog PSA u odnosu na ukupan PSA može ukazivati na benigno stanje, kao što je uvećana prostata, dok niži procenat slobodnog PSA može ukazivati na prostatni karcinom.

Kada se radi ova analiza?

PSA free analiza obično se preporučuje muškarcima starijim od 50 godina kao deo redovnih zdravstvenih pregleda. Međutim, muškarci sa porodičnom anamnezom raka prostate mogu početi sa testiranjem i ranije. Ovo je analiza koju je najbolje obaviti po preporuci lekara.

Zašto se radi PSA free analiza?

PSA free analize se rade radi ranog otkrivanja mogućih problema sa prostatom, uključujući prostatni karcinom. Rano otkrivanje ovih stanja može pomoći u efikasnom lečenju i upravljanju stanjem.

Specificnosti i podvrste analize

Postoje dva tipa PSA: slobodni (free) i vezani. Iako oba testa mere prisustvo i koncentraciju istog proteina u krvi, oni pružaju različite informacije. Ukupan PSA test daje generalnu sliku i može ukazivati na prisustvo problema sa prostatom, ali ne može tačno odrediti vrstu problema. S druge strane, PSA free test, zajedno sa ukupnim PSA testom, može pružiti više informacija koje mogu pomoći u razlikovanju benignih stanja od malignih.

Oba testa se obično rade zajedno za precizniju analizu. Ako je ukupan PSA povišen, procenat slobodnog PSA može pomoći u daljem utvrđivanju da li je to usled benignog stanja ili karcinoma. Uvek je najbolje konsultovati se sa lekarom prilikom tumačenja rezultata ovih testova, jer rezultati mogu varirati na osnovu niza faktora, uključujući starost, veličinu prostate i druga medicinska stanja.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Venska krv

Obrtno vreme: 4h

Priprema: Za PSA free analizu nije potrebna posebna priprema. Međutim, vaš lekar bi mogao savetovati izbegavanje intenzivnih fizičkih aktivnosti i ejakulacije 48 sati pre testa jer to može privremeno povećati nivo PSA.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.