Prolaktin

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

700,00 rsd

Obrtno Vreme

4h

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Imunohemija

Prolaktin je važan hormon koji ima ključnu ulogu u reproduktivnom zdravlju i dojenju. U laboratoriji IntroLab, posvećeni smo pružanju kvalitetne analize prolaktina kako bismo pacijentima omogućili detaljan uvid u njihov hormonalni status.

Šta je prolaktin?

Prolaktin je hormon koji se proizvodi u prednjem delu hipofize, žlezde smeštene u mozgu. Glavna funkcija prolaktina je stimulacija i održavanje proizvodnje mleka u dojkama nakon porođaja. On takođe igra ulogu u regulaciji menstrualnog ciklusa i plodnosti. Njegove nivoe kontroliše složen sistem signala između hipotalamusa, hipofize i drugih delova tela. Nivoi prolaktina se obično povećavaju tokom trudnoće, stimulišući rast dojki i pripremu za dojenje. Pored toga, prolaktin ima uticaj na metabolizam, imunološki sistem i ponašanje. Može uticati na seksualnu funkciju i smanjiti lučenje drugih hormona, kao što su estrogen i progesteron.

Kada se radi analiza ?

Analiza prolaktina se preporučuje u različitim situacijama, uključujući probleme sa plodnošću, nepravilne menstrualne cikluse, neobjašnjivo ispuštanje mleka iz dojki ili sumnju na prolaktinom – benigni tumor hipofize.

Vreme izvođenja analize

Za tačne rezultate analize prolaktina, preporučuje se uzorkovanje krvi u odgovarajućem vremenskom intervalu. Naši stručnjaci će vam pružiti smernice o najpogodnijem trenutku za izvođenje analize kako biste dobili najpreciznije rezultate.

Nivo prolaktina

Nivo prolaktina može imati značajan uticaj na plodnost. Visoke ili niske vrednosti prolaktina mogu uticati na menstrualni ciklus i mogućnost začeća. Naša analiza prolaktina pomaže u identifikaciji eventualnih disbalansa i pruža informacije za daljnje dijagnostičke i terapijske postupke.

Povišene vrednosti

Povišene vrednosti prolaktina, poznate kao hiperprolaktinemija, mogu biti rezultat različitih stanja i faktora. Neki od mogućih uzroka uključuju prolaktinom – benigni tumor hipofize koji proizvodi višak prolaktina, hipotireozu – smanjenu funkciju štitne žlezde, policistične jajnike, upotrebu određenih lekova, kao i fizički ili emocionalni stres. Simptomi povišenih vrednosti prolaktina mogu uključivati nepravilnosti u menstrualnom ciklusu, smanjenu plodnost, ispuštanje mleka iz dojki van perioda dojenja, glavobolje i promene vida.

Snižene vrednosti

Snižene vrednosti prolaktina su relativno retke, ali mogu biti povezane sa oštećenjem hipofize ili drugim hormonalnim poremećajima. Niski nivoi prolaktina mogu rezultirati nepravilnostima u menstrualnom ciklusu, smanjenom plodnošću i smanjenom sposobnošću organizma da proizvodi mleko tokom dojenja.

Priprema za analizu

Preporučuje se da se pre analize prolaktina provede od 20 do 30 minuta u opuštenom sedećem položaju. Osim toga nije potrebna posebna priprema, ali se preporučuje izbegavanje vađenja krvi neposredno nakon obroka. Zdravstveni stručnjaci često preporučuju obavljanje analize prolaktina između drugog i četvrtog dana menstrualnog ciklusa. U laboratoriji Introlab, naš tim će vam pružiti detaljne smernice i osigurati udobnost tokom postupka vađenja krvi za analizu prolaktina.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Venska krv

Obrtno vreme: 4h

Priprema: Posebna priprema nije potrebna.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.