Porfobilinogen u 24h u urinu

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

1250,00 rsd

Obrtno Vreme

2 dana

Uzorkovanje

Prikupljanje urina

Kategorija

Analiza urina

Analiza porfobilinogena u 24h u urinu je ključna laboratorijska metoda za dijagnostikovanje određenih oblika porfirije, retkih genetskih poremećaja metabolizma hema. Laboratorija IntroLab u Beogradu nudi ovu analizu kako bi pružila kompletne i precizne informacije o vašem zdravstvenom stanju. Razumemo važnost pravovremene dijagnostike i pružamo usluge testiranja porfobilinogena sa visokom tačnošću.

Šta je porfobilinogen?

Porfobilinogen je važan posrednik u biosintezi hema, ključne komponente hemoglobina, mioglobina i brojnih enzima uključenih u metabolizam ćelija. Proizvodi se u ćelijama jetre i koštane srži, dve glavne lokacije biosinteze hema.

Hem je integralni deo hemoglobina, proteina koji prenosi kiseonik od pluća do tkiva širom tela. Takođe je neophodan za funkciju brojnih enzima, posebno onih uključenih u detoksikaciju i metabolizam lekova u jetri.

Porfobilinogen predstavlja ključan korak u ovom procesu sinteze. Iz tetrahidroksikarboline kiseline (koja se proizvodi iz aminokiseline glicina i enzima ALA-sintaze) formira se aminolevulinska kiselina (ALA). Dve molekule ALA onda se spajaju da bi formirale porfobilinogen. Serija daljih koraka transformiše porfobilinogen u koproporfirinogen i uroporfirinogen, a zatim u protoporfirin, koji se na kraju kombinuje sa gvožđem da bi se formirao hem. Smanjenje ili poremećaj ovog procesa može dovesti do nakupljanja i izlučivanja prekursora hema, uključujući porfobilinogen, što može dovesti do različitih simptoma povezanih sa porfirijom.

Zašto se meri porfobilinogen u 24h u urinu?

Merenje porfobilinogena u 24h u urinu je ključno za dijagnostiku porfirije. Porfirija obuhvata grupu genetskih poremećaja koji se javljaju kada se hemo ne sintetiše pravilno. Ovi poremećaji dovode do nakupljanja i izlučivanja prekursora hema, kao što je porfobilinogen.

Kada je potrebno uraditi ovaj test?

Testiranje na porfobilinogen u urinu se obično naručuje ako postoji sumnja na porfiriju. Simptomi mogu uključivati:

  • bol u stomaku
  • neuropsihičke promene
  • povremene promene na koži

Analiza je takođe preporučljiva ako postoji porodična istorija porfirije.

Tumačenje rezultata

Porfobilinogen se normalno nalazi u veoma malim količinama u urinu. Povišene vrednosti mogu ukazivati na akutnu porfiriju, dok izuzetno visoke vrednosti sugerišu na akutnu intermitentnu porfiriju. Snižene vrednosti nisu klinički značajne.

Kako se vrši analiza?

Za analizu porfobilinogena u 24h u urinu potrebno je prikupiti sav urin koji se izluči u periodu od 24 sata.

Podvrste analize

Pored standardne analize porfobilinogena u 24h u urinu, postoji i kvantitativni test za porfobilinogen u krvi. Ovaj test se koristi za utvrđivanje određenih tipova porfirije koji se ne mogu dijagnostikovati testiranjem urina.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Urin

Obrtno vreme: 2 dana

Priprema: Posebna priprema nije potrebna.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.