Olovo

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

3500,00 rsd

Obrtno Vreme

do 10 dana

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Biohemija

Analiza olova je laboratorijski test koji se koristi za otkrivanje i praćenje nivoa olova u krvi. Ova analiza ima ključnu ulogu u identifikaciji moguće intoksikacije olovom, posebno u slučajevima okupacionalne ili rekreativne izloženosti. Vađenje krvi za analizu olova se obavlja u prostorijama IntroLab, koja je vodeća laboratorija Vračar.

Šta je olovo?

Olovo je težak metal koji se prirodno nalazi u našem okruženju. Unos olova putem vazduha i hrane može izazvati oštećenja mozga, organa i nervnog sistema. Analizom se procenjuje trenutni nivo olova u krvi.

Čak i niski nivoi olova u krvi mogu prouzrokovati nepopravljiva oštećenja, iako simptomi često nisu jasno vidljivi. Kod novorođenčadi, olovo može imati dugoročne posledice na kognitivne funkcije, ponašanje i razvoj.

Olovo se može preneti s majke na nerođeno dete i dovesti do pobačaja i prevremenog porođaja. Iako postoji regulativa koja ograničava upotrebu olova, ono i dalje nalazi primenu u različitim proizvodima i industrijskim procesima. Deca mlađa od 6 godina su posebno podložna trovanju olovom jer često stavljaju ruke u usta, izloženeći se tako opasnosti od ingestije olovnog praha.

Kome je indikovana analiza olova?

Ispitivanje nivoa olova, u sklopu teški metali u krvi analiza, se obavlja kod dece i odraslih kada se pojave simptomi koji ukazuju na moguću intoksikaciju. Ovi simptomi su nespecifični i uključuju vrtoglavicu, mučninu, promene u ponašanju, glavobolju, crevne smetnje i tremor. Takođe mogu biti pristutni gubitak težine, neuropatija, encefalopatija, anemija, napadi, gubitak pamćenja i koma. Kod dece, fizičke manifestacije često nisu prisutne, ali dugotrajno oštećenje može biti moguće. Dalje, ispitivanje izloženosti olovu kod dece je indikovano kod simptoma kao što su anemija, poremećaji spavanja, gubitak sluha ili govora, i poremećaji pažnje.

Tumačenje biohemijske analize krvi na pristustvo olova

Snižene vrednosti nisu od kliničkog značaja.

Iako postoji veza između vrednosti olova u krvi i rezultata testa, važno je napomenuti da koncentracija olova u krvi ne odražava nužno ukupan nivo olova u organizmu. Olovo se transportuje iz pluća ili digestivnog trakta do krvi i organa, a zatim se postepeno eliminiše iz krvi i organa i taloži u tkivima poput zuba i kostiju. Opasnost od štetnih efekata određene koncentracije olova u organizmu zavisi od više faktora. Ovo uključuje starosnu dob, opšte zdravstveno stanje, nivo izloženosti olovu i trajanje izloženosti povećanim koncentracijama ovog teškog metala.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Puna krv

Obrtno vreme: do 10 dana

Priprema: Posebna priprema nije potrebna.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.